Agrokor već bacio oko na neke startupe u ZIP-u

Autor: Bernard Ivezić , 10. lipanj 2013. u 22:00
I vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić u sklopu suradnje sa ZIP-om poučavat će novu generaciju poduzetnika/PIXSELL

Nakon Erste banke, Todorićev koncern podržao Zagrebački inkubator poduzetništva, idući navodno HT-ov Iskon.

Koncern Agrokor ugovorio je stratešku suradnju sa Zagrebačkim inkubatorom poduzetništva (ZIP), prvim poslovnim inkubatorom u jadranskoj regiji, o poticanju startupa.

Kako doznaje Poslovni dnevnik, najveća privatna kompanija u Hrvatskoj sporazumom je dobila uvid u postojeće i buduće startup projekte koji će se razvijati u ZIP-u te će financijski podupirati rad inkubatora. Neslužbeno doznajemo da prva donacija iznosi 60.000 kuna.Ivo Špigel, predsjednik ZIP-a, kaže kako su prošloga tjedna startupi iz inkubatora predstavljeni koncernu te da je Agrokor za neke od njih već pokazao interes."Mogućnosti je više od samoga financiranja startupova, preko testiranja novih, inovativnih proizvoda i usluga, koje startupi razvijaju, i to izravno u tvrtkama iz koncerna, pa sve do mogućnosti da startupi na taj način steknu prve reference", kaže Špigel. Dodaje da je Agrokor zainteresiran omogućiti budućim generacijama poduzetnika da se upoznaju s njegovim radom i obiđu ključne poslovne lokacije, a otvoren je i za suradnju kroz mentoriranje timova.

 

60tisuća

kuna iznosi navodno prva Agrokorova donacija ZIP-u

"Agrokor kao korporacija ima golem portfelj djelatnosti, od poljoprivrede preko distribucije i trgovine do niza drugih. Ono što je Erste banci kroz suradnju sa ZIP-om zanimljivo u smislu bankarstva, to je Agrokoru zanimljivo u svakom od brojnih segmenata poslovanja kojima se bavi", ističe Špigel. Uz Agrokor, strateški partner ZIP-a je i Erste banka. Neslužbeno doznajemo doznajemo kako bi to mogao postati i Iskon, tvrtka kćer Hrvatskog telekoma koja već dugo razmatra kako se uključiti u startup scenu, u igri je bilo i otvaranje vlastitoga poslovnog inkubatora. U posljednje vrijeme na događanjima koje organizira ZIP pojavljuje se i predsjednik Uprave Iskona Saša Kramar, logo Iskona zamijetili smo i u ZIP-u. Ivo Špigel, međutim, to nije želio komentirati. Iz Agrokora ističu kako ovom suradnjom daju podršku novim generacijama poduzetnika početnika koji bi svoje mjesto mogli naći na tržištu ili u nekoj od kompanija koncerna.

Dodaju da će u suradnju aktivno biti uključena Agrokorova IT tvrtka mStart. ZIP trenutačno najaktivnije surađuje s Erste&Steiermärkische bankom. Ona je uz pokroviteljstva događanja koja organizira ZIP pokrenula Erste Finnovation Hackathon, natjecanje timova u programiranju inovativnih financijskih aplikacija u trajanju od 24 sata. Natjecateljima je otvorila mogućnost da nastave s razvojem započete aplikacije u suradnji s Erste grupom i njezinom inovacijskom kompanijom BeeOne. "Veliki sustavi poput Erstea i Agrokora otvaraju startupima mogućnost brzog izlaska u regiju, što im je na početku najvažnije", kaže Špigel.

Prvo u Konzum

Todorić mentor
Ivica Todorić, Ante Todorić, Iva Balent, kao i ostali članovi Uprave Agrokora, ali i tvrtki kćeri, uključit će se u suradnju sa ZIP-om kao mentori novoj generaciji poduzetnika, potvrdila je Anja Linić iz Agrokora. Dodaje kako će se startupi iz ZIP-a već danas predstaviti u Konzumu.

Josipović pokrovitelj          
ZIP je objavio kako se za konferenciju Startup Island na Hvaru prijavilo 150 investitora. Pokrovitelj konferencije bit će predsjednik RH Ivo Josipović.

Komentirajte prvi

New Report

Close