Agrokor i Mercator potpisuju ugovor o suradnji

Autor: Danijela Jozić/VLM , 13. lipanj 2013. u 22:00
Koncern Ivice Todorića priprema preuzimanje slovenske kompanije/ Slavko Midzor/PIXSELL

Todorić je ovih dana ponudu za Mercator podebljao za još 10 eura po dionici, ili ukupno za još 40 mil. eura, što govori da mu je itekako stalo do tog deala

Kupoprodajni ugovor između konzorcija prodavatelja 53 posto Mercatora i koncerna Agrokor usuglašen je gotovo u potpunosti.

Kako doznaje Poslovni dnevnik, riješeno je 95 posto pitanja u ugovoru (SPA – Sale and Purchase Agreement). To je znak da je koncern Ivice Todorića zapravo nikad bliže da konačno preuzme većinski paket u Mercatoru. No, s obzirom na dosadašnje vrlo loše iskustvo oko prodaje Mercatora, nije isključeno da slovenska strana opet krene u blokadu procesa. Naznake za to pojavile su se u četvrtak kad su pojedini slovenski mediji objavili da će Nova ljubljanska banka (NLB), koja je jedan od najznačajnijih Mercatorovih dioničara, i čija je Uprava već de facto dala zeleno svjetlo za prodaju, ipak za to tražiti i suglasnost Nadzornog odbora. Stvari pritom pogoršava i činjenica da je NLB prošlog tjedna promijenio sastav Nadzornog odbora i u njega su imenovani ljudi bliski aktualnoj vlasti na čelu s premijerkom Alenkom Bratušek (koja je nedavno u intervjuu Jutarnjem listu izrazila skepsu oko prodaje Mercatora Agrokoru).

Upućeni u priču nam kažu da NLB, ukoliko Uprava bude jednoglasna oko Mercatora, za to ne mora tražiti suglasnost NO-a. Da su iz Ljubljane ovaj put ipak zapuhali nešto povoljniji vjetrovi za Ivicu Todorića govori i podatak da je za ponedjeljak zakazano potpisivanje posebnog ugovora o suradnji između Agrokora i Mercatorove Uprave. S obzirom na to da će od potpisivanja kupoprodajnog ugovora do potpunog zaključenja posla proći nekoliko mjeseci (neki tvrde i pola godine), takav dokument ne čudi. Naime, paralelno će se odvijati refinanciranje Mercatorovog duga, a upravo je to jedna od točaka na kojima će se bazirati suradnja Agrokora i Mercatorovog menadžmenta. Druge dvije su, kako neslužbeno doznajemo, suradnja oko izdavanja dozvola od antimonopolnih agencija na tržištima na kojima posluju Mercator i Agrokorov Konzum, te razmjena podataka o poslovanju. Najvažnije je pitanje svakako reprogram Mercatorovog duga. Toj su kompaniji banke u veljači ove godine dale moratorij na otplatu kredita, a omjer neto duga i EBITDA grupe je premašio 9,27X, zbog čega je kompanija u vrlo teškoj poziciji. Iako je ovakav ugovor vrlo pozitivan znak za Agrokor, u koncernu su, doznajemo, vrlo oprezni u komentarima, s obzirom na ranija iskustva.

A da je Ivici Todoriću i dalje itekako stalo da preuzme Mercator i tako stvori najjači trgovački lanac u srednjoj Europi (s prihodom od 6,8 milijardi eura), govori i podatak da je ovih dana ponudu podebljao za još 10 eura po dionici, ili ukupno za još 40 milijuna eura. Podsjetimo, u obvezujućoj je ponudi u svibnju Agrokor ponudio 110 eura po dionici, ili 410 milijuna eura za čitav Mercator. Sad je to više od 450 milijuna eura. Trgovanje dionicom Mercatora u četvrtak je zaključeno na 94 eura, što znači da Agrokor nudi 26 eura više od tržišne cijene. Ukoliko se prihvati Agrokorova ponuda, prvih deset dioničara koji drže skoro 70 posto Mercatora ukeširat će više od 312 milijuna eura, a najviše ide trima tvrtkama iz grupacije Laško (Pivovarna Laško, Union i Radenska) –  ukupno 105,46 milijuna eura. Danas će se u poslijepodnevnim satima održati sjednica Nadzornog odbora Pivovarne Laško na kojoj bi, kako tvrde tamošnji mediji, trebala biti donijeta odluka o prodaji Agrokoru.

Iako sve članice prodajnog konzorcija (koji drži 53 posto Mercatora) moraju staviti svoj potpis na kupoprodajni ugovor, odluka Laškog je važna jer će se po njoj ravnati i svi ostali. Jednako važan je i pristanak NLB-a koji je, osim što je dioničar Mercatora, i dioničar Laškog (23,3 posto). Posao preuzimanja Mercatora donijet će i promjene u samom Agrokoru: koncern treba najprije odraditi dokapitalizaciju upravo u vrijednosti koju plaća za Mercator. U dokapitalizaciji će sudjelovati EBRD, Blackstone i One Equity Partners. Ti bi financijski investitori trebali nakon toga steći najmanje 30 posto Agrokora.  

Komentari (4)
Pogledajte sve

Todorić je posao vlasnik Mercatora….. No, poslovno-trgovačka kultura
nije predmet kupoprodaje , gosp.Todorić…..to treba znati stvoriti.

Upropastite li ono najvrednije u Mercatoru, a to je kultura kupovanja,u
pristojnim uvjetima i urednim prostorima……..reći ću još jednaput:
Nije monopol- za svakoga!

Funky – Kao i u svemu, sve je u ljudima. Očito Agrokor ima kvalitetne ljude a, očito, Mercator nema.

Kupujmo Hrvaško! Jupi

Pa normalno da nema garancija ni da će njemu uspjeti s Mercatorom,štoviše može ga to i upropastiti. Ali vjerojatno su radjene projekcije ušteda na objedinjenoj nabavi itd. U Hrvatskoj će sigurno pola toga zatvorit nešto zbog monopola a nešto zbog lošeg poslovanja Mercatora i Getroa. Ni Idea u Srbiji ne posluje pozitivno…nitko ne jamči da će Mercator pod njim poslovat. Mislim da bi u tom slučaju on cijelo carstvo prodao Tescu ili nekom drugom gigantu

Jel mi može netko objasniti kako to da slovenci nisu imali uspjeha s Mercatorom a sada će Todorić imati?
Nadam se postoji logično objašnjenje i da nije ova kupnja samo još jedan ulazak aza omogućavanje novih kredita na temelju imovine za prezaduženi Agrokor.

New Report

Close