Agrokor i Erste banka prvi ubiru plodove suradnje sa startupima

Autor: Bernard Ivezić , 17. ožujak 2014. u 22:00
Zagrebački inkubator poduzetništva rasadnik je dobrih ideja/Marko Lukunić/PIXSELL

Godinu i pol dana od početka suradnje s Konzumom za pametna kolica tvrtke Husar zainteresirali se Brazilci.

Nije samo Erste banka imala dobro iskustvo suradnje s hrvatskim startupima na projektima otvorenih inovacija.

Slično tvrde u Agrokoru, koji razmatra mogućnost da rješenje male splitske tehnološke tvrtke Husar uvede u Konzumove trgovine po cijeloj regiji, a dobra iskustva u tom novom pristupu u stvaranju inovacija potvrdili su i startupi.Otvorene inovacije su nov pristup razvoju i unapređenju usluga i proizvoda u velikim kompanijama. Umjesto da ih rade same kompanije, one sve češće traže rješenja od inovativnih, mahom malih startup tvrtki.

Konzum im je ulaznica 
Miljenko Perić, direktor tvrtke Husar, kaže da već danas, godinu i pol dana od početka suradnje s Konzumom na projektu Shop&Touch, dobivaju pozive da svoje rješenje pametnih kolica koja služe kao pomoćnik u kupnji i mobilna blagajna plasiraju i u inozemstvo."Ne samo da je Konzum zainteresiran za nastavak suradnje, već smo primili i poziv od jednog velikog lanca trgovina iz Brazila koji je zainteresiran uvesti naše rješenje", kaže Perić.Dodaje da su najprije tri mjeseca pokušavali doći do direktora Konzuma kako bi mu predstavili svoje rješenje. Kad im je napokon to uspjelo, i kad je vidio o čemu je riječ, najprije ih je pitao je li riječ o njihovu vlastitom rješenju ili su samo preprodavači neke strane tehnologije."Kad smo mu objasnili da smo sami razvili tu tehnologiju, bio je to prijelomni trenutak, jer smo time zapravo napravili uvod u suradnju koja nije bila samo uvođenje našeg rješenja, već njegovo oplemenjivanje s nizom potreba i ideja koje je sam Konzum želio napraviti", pojašnjava Perić.

Navodi da je zato na kolica koja su trebala olakšati navigaciju korisnika po trgovačkom centru pomoću RFID tagova, zatim pretraživanje proizvoda po trgovini pomoću tražilice nalik Googleovoj i drugih usluga koje olakšavaju kupnju i omogućuju dodatnu promociju proizvoda na kraju dodana i opcija automatskog zbrajanja cijena proizvoda pomoću bar koda te pregled računa i prije nego što se na blagajni obavi plaćanje."Nas je sada desetak u tvrtki, a ako se suradnja s Konzumom nastavi ovako dobro, u dvije-tri godine otvorit ćemo još dvadesetak novih radnih mjesta", kaže Perić.Damir Sabol, suosnivač Zagrebačkog inkubatora poduzetništva (ZIP) i osnivač PhotoPaya, s kojim je postigao uspješnu suradnju s Erste bankom, kaže da je to trend koji je vrlo izražen u državama sa snažnom startup zajednicom."Primjerice, u Izraelu se mnogo radi na tome da se ostvari suradnja između tamošnjih kompanija i startupa jer im to otvara vrata za izvoz", kaže Sabol, koji dodaje da sada to polako postaje praksa i u Hrvatskoj.

Radna mjesta
Prvi mjerljivi uspjeh otvorenih inovacija nedavno je predstavila Erste banka. Zahvaljujući aplikaciji mobilnog bankarstva koju je izradila hrvatska tvrtka Infinum i u koje je ugradila domaću tehnologiju PhotoPay banka je lani imala preko mobilnog bankarstva zabilježila promet od 133 milijuna kuna. Usto, ima 38 tisuća korisnika i rast broja transakcija za 50 posto, na 126,5 tisuća.Sabol kaže da njegov startup nije ostvario profit na tom poslu. "Ali to nije ni bio cilj, ostvarili smo prvu referencu zahvaljujući kojoj našu tehnologiju sad koristi osam banaka u pet zemalja, a time smo otvorili i osam radnih mjesta", zaključuje Sabol.

Komentirajte prvi

New Report

Close