S&P smanjio hrvatski rejting, recesija bi se mogla nastaviti i u 2014.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2014. u 09:03
Thinkstock

Analitičari agencije procjenjuju da je u 2013. hrvatski BDP pao otprilike 1 posto, a suprotno prethodnim prognozama, sada očekuju da će se recesija nastaviti i u 2014.

Agencija Standard & Poor's snizila je u petak dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu s BB+ na BB, uz stabilne izglede, jer bi se recesija mogla nastaviti šestu godinu zaredom.

„Smanjenje rejtinga odražava naše stajalište da su mjere ekonomske i proračunske politike koje je hrvatska Vlada dosad uvela nedovoljne za poticanje gospodarskog rasta i dovođenje javnih financije na održiviji put. Vjerujemo da je konkurentnost gospodarstva i dalje slaba, među ostalim, zbog rigidnosti tržišta rada i složenog poslovnog okoliša“, navodi u objašnjenju Standard & Poor's.

Analitičari te agencije procjenjuju da je u 2013. godini hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) pao otprilike 1 posto, a suprotno prethodnim prognozama, sada očekuju da će se recesija nastaviti i u 2014., šestu godinu zaredom.

Komentari (6)
Pogledajte sve

sad više nismo smeće sada smo turbo smeće.

Ja bi da se SDP makne sa vlasti i da više nikad ne dođu na vlast. Ja bi da ih neeeema!

Hmmm.
Nisam ekonomista niti “kojekakvi” analitičar te sam prorekao da će Hrvatska MOŽDA biti na nivou 2008 tek 2030god……ali sve te to možda.
Svatko tko misli da će izlazak iz krize biti za godinu-dvije je g..p.
Od kada znam za sebe (još od mrske nam bivše države) naš narod je uvijek u krizi.
Ono najbitnije, da bi se krenulo u sveopće reforme najbitnije je preustrojit državu (ukinuti županije i mnoge općine, podijeliti na regije te od tuda krenuti u sveopću reorganizaciju svega).
Sve ostalo je gubljenje vremena.

Sasvim očekivano. Na ovom forumu se odavno govori o svim lošim potezima u kojima samo pojedinci u vladi vide nekakav uspjeh.

Uostalom, svaka mjera do sada je bila usmjerena isključivo kratkoročnom punjenju proračuna. Uveli su ogroman nered u poslovanje prečestim izmjenama zakona i poreza, posvađali su se sa cijelim realnim sektorom i prozvali ih lopovima (ima i takvih naravno, ali većinom su ti vezani uz politiku), prestrašili su ljude i to se sve vraća…

New Report

Close