Adris grupa do daljnjeg zavrnula slavinu Maistri

Autor: Marija Crnjak , 07. lipanj 2011. u 22:00

Adris zapravo upozorava državu da je stvorila loše uvjete poslovanja za turistički sektor pa moraju malo zakočiti investicije

Iako su se prije spominjale velike ulagačke ambicije koje bi se trebale početi provoditi nakon završetka gradnje hotela Lone, rovinjska Adris grupa prestaje ulagati u svoju turističku kompaniju Maistru do daljnjega, odnosno dok se ne počne vraćati barem dio dosadašnje investicije.

Informaciju koju nam je neslužbeno potvrdilo nekoliko izvora bliskih Adrisu, ta je kompanija zapravo već “upakirala” u nedavnom priopćenju izdanom nakon Glavne skupštine grupe. U objavi se ukratko spominju lanjski rezultati Maistre te napominje kako je upitno treba li kompanija samostalno nastaviti s ovakvim intenzitetom ulaganja u uvjetima nepostojanja partnersko-prijateljskog okruženja. Rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza zbog spomenute rečenice navodno se ozbiljno naljutio, shvativši Adrisovu opasku kao napad na sebe, dok s druge strane Grad Rovinj i kompanija dobro surađuju već godinama. Adrisova strelica, kažu pak naši sugovornici, prije će biti usmjerena prema državi koja stvara loše uvjete poslovanja za čitav turistički sektor, pa tako i za Maistru. Za poslovanje ispod granice rentabilnosti kojem su izložene hotelske tvrtke, zbog većih poreza, visokih parafiskalnih nameta ili pak kratke turističke sezone, niske stope investicija u čitavom sektoru, mnogi krive državu koja svojom politikom stvara okruženje o kojem govori Adris. Lokalna zajednica s kojom se Maistra već godinama spori zbog zemljišta je Vrsar, dok se za Rovinj ne može reći da se neprijateljski odnosi prema svojoj najvažnijoj turističkoj kompaniji. Upućeni, doduše, tvrde da je neprijateljsko okruženje tek izgovor kojim Adris želi opravdati svoje poteze. Naime, Adrisu se predbacuje da se tijekom svojih zlatnih godina u Rovinju previše “zaigrao” s turističkim ulaganjima koja, pogotovo u Hrvatskoj, imaju vrlo nisku stopu povrata.

Istodobno se u dobrom dijelu nije realizirao plan da gradnju hotela s pet zvjezdica prati i razvoj destinacije. Rovinj kvalitetom i brojnošću svojih sadržaja ni izbliza nije dostigao broj zvjezdica koji broje njegovi hoteli te stoga ne može privući ni klijentelu koju Maistra treba iako je to bio sastavni dio investicijskog plana po uzoru na (tada Štrokove, sad već Lukšićeve) Jadranske luksuzne hotele u Dubrovniku. “Realno, u Maistru se strašno mnogo investiralo, skoro dvije milijarde kuna u sedam godina. Sad je vrijeme u kojem se staje na loptu, volumen biznisa smanjuje se na svim razinama i zato je dobro naći nekoga trećeg tko će biti barem sukrivac. Stoga je neprijateljsko okruženje pogodan izgovor”, smatra naš sugovornik. S druge strane, već je poznato da je hotel Lone trebao biti kruna velikog Adrisova investicijskog ciklusa u turizmu koji se u najvećoj mjeri prelio u visokokategornike Monte Mulini i Lone. S objektima koji će u potpunosti zaživjeti nakon otvaranja Lone, a to bi mogao biti srpanj, Adrisov cilj je naći recept poslovanja koji će u najvećoj mjeri opravdati ulaganja.

Komentirajte prvi

New Report

Close