‘2014. ćemo imati ozbiljan investicijski bum’

Autor: Poslovni.hr , 12. prosinac 2012. u 11:12
bRANKO gRČIĆ (fOTO:Goran Stanzl/PIXSELL)

Ministar očekuje da će Hrvatska postati jedno veliko gradilište.

Nakon odlaska Radimira Čačića iz Vlade odgovornost i teret za izlazak iz krize pala je na Branka Grčića. Ministar regionalnog razvoja i EU fondova tu je obvezu preuzeo u trenutku kad su članovi Hrvatske udruge poslodavaca prvi put javno izrazili nezadovoljstvo radom Vlade. U intervjuu za Globus, Grčić progovara o svojim planovima.

Grčić je nedavno  predstavio investicijski plan do 2015. godine iz kojega se vidi da Vlada ustraje u državnim investicijama te da očekuje njihov porast, ali i porast ulaganja privatnog sektora. Grčić navodi kako Vlada polazi od toga da u ovako teškoj krizi u kojoj su investicije ukupno pale gotovo 35 posto, ključ oporavka leži u obnovi investicijske aktivnosti. 'Važno je znati da su privatne investicije pale još i više i da je to jasan znak da u kratkom roku na državi leži dio odgovornosti da upravo kroz pojačana ulaganja u restrukturiranje javnog sektora te nove investicije kompenzira manjak privatnih ulaganja. I to je upravo ono što Vlada čini. Ali u isto vrijeme, jasno dajemo do znanja da stvarni i stabilni oporavak neće biti moguć bez zaustavljanja pada i ponovnog rasta ulaganja poduzetničkog sektora. Sve u svemu, u 2013. trebamo rast investicija od cca 11,5 posto ili 9 milijardi kuna, od čega očekujemo rast javnih investicija za 7 milijardi kuna', kazao je ministar Grčić.

Grčić kaže kako nitko neće uložiti novac 'iz domoljubnih razloga, već da zaradi, a na Vladi je da im pomogne na sve načine'. Objašnjavajući koji su to načini, Grčić navodi samo neke:  povoljnije porezno okruženje, uklanjanje birokratskih zapreka, jačanje institucija i efikasnije pružanje javnih usluga privatnim poduzetnicima.

Smatra kako porez na nekretnine neće izravno djelovati na gospodarstvo. 'Porez na nekretnine, ako bude prihvaćen u predloženoj formi, kažnjavat će pasivnost, a ne aktivnost u gospodarstvu', kazao je Grčić.
Grčić u intervjuu ističe kako je uvjeren da će 2013. godina biti zadnja prilika za teške reforme i uvjeren je da će ih uspješno provesti. Smatra i kako ćemo 2014. i 2015. imati pravi investicijski boom u infrastrukturnim projektima poput željeznice, vodoopskrve, odvodnje. 'Doista očekujem da će Hrvatska 2014. postati jedno veliko gradilište', zaključuje ministar. 

Komentari (9)
Pogledajte sve

naši političari ozbiljno konkuriraju “ležećim policajcima”

hahahahahahahaha.

Bivsi dekan ekonomskog fakulteta u Splitu.DIvna osoba kako mi je receno,ali po ovome sto ja vidim do zla Boga nesposoban.Pitao bi ga samo kako je sprzio 5 i po miljuna fakultetskih kuna na Credo banci.Tu nije trebalo biti previse pametan.Da je samo kojom srecom orocio novac negdje drugdje.

Ne bih rekao da je Grčić naivac. On je neznalica. Jedno je ono što mi trebamo i očekujemo a drugo realnost. Vlada umjesto da pomogne – možda iz neznanja ODMAŽE privatnim poduzetnicima. Upravo je ON Branko Grčić u predizbornoj kampanji stalno trubio kako treba uvesti porez na dividendu (i onda to još učine retrogradno).
Nadalje – dokle god mislite porezima, nekoga ili nešto KAŽNJAVATI – padati će rejting vašoj političkoj opciji. Zapravo, već ste i zaslužili da odete u ropotarnicu prošlosti.

New Report

Close