‘Ispada da su obrtnici dužni 25.000 kn PDV-a. Mi taj novac nemamo.’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. ožujak 2013. u 15:09
Predsjednik Hrvatske obrtnicke komore Dragutin Ranogajec; Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Dragutin Ranogajec upozorava na mogući krah za hrvatsko obrtništvo.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec upozorio je danas da bi prihvaćanje prijedloga novog zakona o PDV-u po kojem bi obrtnici od početka 2014. bili obvezni obračunavati PDV po izdanim računima, a ne kao do sada po naplaćenim računima, bio krah za hrvatsko obrtništvo.

Ako se ostvari najava ministra financija Slavka Linića iz novog zakona o PDV-u o obračunu PDV-a za obrtnike po izdanim računima, bio bi to krah za hrvatsko obrtništvo, ustvrdio je Ranogajec na 6. susret prijevoznika HOK-a u Zadru.

"Hrvatska obrtnička komora učinit će sve da se to ne dogodi", poručio je predsjednik HOK-a.

Ranogajec upozorava kako sto tisuća kuna nenaplaćenih računa znači da su obrtnici dužni 25 tisuća kuna PDV-a.

"Mi taj novac nemamo. U ovom trenutku je više od 18.000 obrtnika koji su blokirani i iz razloga što se nisu mogli naplatiti. Njima će se pridružiti još minimalno 25 do 30 tisuća obrtnika. Koliko je to zaposlenih koji neće moći primati plaću, a neće se plaćati ni doprinosi u državni proračun. Mislim da je to početak kraja", kaže Ranogajec.

Inače, u sklopu 6. susreta prijevoznika Hrvatske obrtničke komore, koji je održan u hotelu Kolovare u Zadru u organizaciji Ceha prijevoznika HOK-a, kroz stručna izlaganja i raspravu razmatrane se brojne teme vezane uz obavljanje prijevozničke djelatnosti, kao što su prijedlog novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, o osiguranju prijevozničke odgovornosti, obuci vozača, uvođenju fiskalnih blagajni te komercijalnim pogodnostima za obrtnike.

"Nadamo se da ćemo uspjeti pronaći rješenja za barem dio problema. Ekonomska kriza dovela nas je u vrlo lošu situaciju", upozorio je potpredsjednik zadarskoga Ceha prijevoznika HOK-a Emilijo Bajlo.

"Gledajući razdoblje od prethodnog susreta broj obrtnika koji imaju registriranu djelatnost cestovnog prijevoza na zadarskom području smanjio se za 300. Veliki broj hrvatskih prijevoznika trenutačno posluje s negativnom ili minimalnom profitabilnošću", rekao je Bajlo dodajući kako hrvatski prijevoznici već petu godinu zaredom bilježe pad prevezene robe.

Na kraju Susreta održana je i konferencija za novinare na kojoj su predsjednik HOK Dragutin Ranogajec, predsjednik Ceha prijevoznika HOK-a Vladimir Celiščak, predsjednik Sekcije brodara Valter Grubica, te predsjednik Sekcije prijevoza putnika Slavko Rich iznijeli glavne probleme prijevozničke struke kroz osam točaka zaključaka.

Prijevoznici uz ostalo traže ukidanje periodičkih tehničkih pregleda u skladu s provedenim promjenama u zemljama EU. Također traže da se obrtnicima omogući kratkotrajno i povremeno zapošljavanje vozača u skladu s potrebama posla, zatim da se prijevoz za vlastite potrebe zakonski regulira na način da se može obavljati samo vozilima do 7,5 tona i u krugu do 100 kilometara, kao i preciznije definiranje uvjeta za obavljanje auto-taksi prijevoza, te strože kontrole taksi službi.

"Više od 10 tisuća obrtnika prijevoznika u Hrvatskoj danas je suočeno s poteškoćama u poslovanju. Otežana naplata, financiranje i rad na crno uništavaju i urušavaju hrvatsko obrtništvo i ekonomiju. Hrvatska danas nije na putu oporavka i jedna je od rijetkih zemalja koja ne osjeća postupni gospodarski rast", rekao je Ranogajec.

Poručio je kako je vrijeme da Vlada zaista krene u ostvarivanje obećanja koja je dala kada je preuzela vlast.

Upozorio je kako su obrtnici na rubu egzistencije. Trebamo otvarati nova radna mjesta, a odgovorno tvrdimo da to mogu samo obrtnici i mali poduzetnici. Nažalost novi zakon o obrtu pišu ljudi koji nas pitaju što su to obrtničke djelatnosti i koji misle da je HOK politička organizacija. Umjesto novih nameta, od Vlade očekujemo da pokrene gospodarstvo, poručio je Ranogajec.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Problem je u tome što Kukuriku vlada nije sprovela Zakon da se svi računi moraju platiti u roku 30 dana !

Da obrtnici a i cjelo gospodarstvo može naplatiti svoje račune u roku 30 dana moguće bi bilo plaćati PDV na fakturirano .

Ovako će 50 % obrtnika zatvoriti svoje tvrtke .

Jedini Spas vidim u tome da se raspišu izbori !

20 tisuća, tako je….odmah da se zna tko vodi obrtnike i zašto propadaju!

Ranogajec upozorava kako sto tisuća kuna nenaplaćenih računa znači da su obrtnici dužni 25 tisuća kuna PDV-a.

Sto tisuća kuna neplaćenih računa znaći da su dužni 20tisuća a ne 25.[emo_bijesan]

New Report

Close