Forum

Naslovnica Forum Komentari članaka Švicarska izbjegla recesiju, ali kredibilitet nije vratila
Pretraživanje
Dionička društva
Činjenica da nije došlo do značajnije štete po gospodarstvo govori o prilog tezi da odluka isplatila.
Marx 26.11.2007.
Mali krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

Jadna Švicarska, baš mi ju je žao, a još više SNB-a (Schweizerische Nationalbank). Sigurno će se tih SFR 6,6 trilijuna raznoraznih assets kojima upravljaju švicarske banke smanjiti za baram nekoliko stotina milijardi (bilijuna; billions) a sigurno će se značajno smanjiti i četvrtina tzv. cross-border asset management business-a zbog gubitka povjerenja investitora…Kako li će i kada Švicarci nadoknaditi to izgubljeno povjerenje? Preostaje im samo da ponizno uđu u EU i prihvate euro…

Što se tiče predsjednika SNB-a Thomasa Jordana jedva suzdržavam suze.

Da Thomas Jordan možda nije trebao najaviti dan i sat kada će SNB “baciti uzde” to jest napustiti minimalni tečaj franka prema euru umjesto što je tri godine uporno ponavljao da SNB ne može na svojim plećima nositi sav rizik umjetno podcijenjenog franka svojim intervencijama umjesto švicarske privredei kupovati eure u beskraj da bi obuzdavao njegov rast ?!?!

Kojeg li zaprepaštenja da nitko nije zatražio njegovu ostavku….

Joj što je nezgodna ta tržišna ekonomija…

Admiral Marketsu (Poslovni dnevnik je beznadan slučaj) bi možda pomoglo da pročitaju nekoliko intervjua sa Thomasom Jordanom gdje on tumači - na jednostavan i svima razumljiv način - što je izazvalo tzv. “divljanje” franka (izraz da te mili Bog sačuva!!!!!!!!!!!!!!) i koja je osoba za to najviše odgovorna.

Thomas Jordan je inače još prije dvadeset godina objavio svoju doktorsku dizertaciju kao knjigu (u kojoj je predvidio što će biti s eurom) koja nosi naslov “Seignorage, Defizite, Verschuldung und Europaische Wahrungsunion”. Međutim, odmah upozoravam: tko ne voli debele gusto pisane knjige bolje da ju ni ne traži - ima preko 300 strana.