Kako se živi u Hrvatskoj i susjednim zemljama, i gdje su najviše plaće?

Naslovnica Forum Komentari članaka Kako se živi u Hrvatskoj i susjednim zemljama, i gdje su najviše plaće?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

A još je zanimljivije da kada se uspoređuju plaće onda se držimo regije (Srbija, Makedonija, Bosna) a kada su troškovi života i cijene usluga i hrane u pitanju tada se gleda EU (Njemačka, Austrija, Švedska itd itd) bilo bi u redu da se ugledamo i po tom pitanju u zemlje EU tako i tako su nam cijene za život iste ili čak i skuplje a plaće daleko manje…. (http://www.isplate.info/minimalna-placa-bruto-neto.aspx)….
Hrvatska 3276,00kn=436 eura….
Njemačka je min sat oko 8.5 eura i to je za mjesec od 176 sati= 1496,00 eura
a po razvoju gospodarstva s kojom zemljom ili regijom se možemo mjerit?????
Jedini u okruženju nemamo ništa od auto industrije a o ostalim granama….drvna industrija-izrada namještaja,obnovljivi izvori energije….itd itd

Pa narasla je najviše u Hr jer me vlada prisilila od ove godine kao vlasnika tvrtke da budem milimalno prijavljen na 5.000 kn plaće. Tonemo nepovratno.


Pa narasla je najviše u Hr jer me vlada prisilila od ove godine kao vlasnika tvrtke da budem milimalno prijavljen na 5.000 kn plaće. Tonemo nepovratno.

A to nije istina. Prisila te jer si direktor odnosno osoba ovlaštena za zastupanje. A ne zato jer si vlasnik. A zar nije smiješno da si kao direktor na minimalcu, a lovu izvlačiš kao dobit s poreznim opterećenjem od 20%? Meni je logično da direktor kakva god firma bila ima placu od 5000 kuna neto. Jer, ako je ne može isplatiti, onda bolje neka ni ne posluje.

Ja sam i vlasnik i osoba ovl. za zastupanje i jedini zaposlen. J**** takvog direktora i takvu državu. Pa i Bill Gates je počeo u garaži a nije odmah imao 5.000 USD plaću. Deranje izmišljenim porezima. Milijarder Mark Zuckerberg sebi isplaćuje minimalnu plaću. Sve mu plaća firma.

Ja sam tek nedavno dosao na ideju pokusati izracunati koliki bi bio ukupni trosak brutto place npr inzenjera sa njemackom placom u Hrvatskoj.

Za referencu sam uzeo IGMetall placu i to neku ozbiljniju pocev od >4500€ brutto.
U Hr sam koristio izracun na RRIF i onda prirez od 12%.
Rezultat mi je ispao da je trosak place u Hr sigurmo 30% veci nego u De za isti netto.
Pitanje je tada tko bi uopce dovodio kakve visokotehnoloske firme u Hrvatsku kada ga isti covjek u Hrvatskoj kosta znacajno vise.
Bolje rjesenje je pozvati te iste visokoobrazovane kod sebe u zemlju ili ih prijaviti na male place a onda na kraju godine platiti iz dobiti.

Za Irsku npr ne poznam situaciju sa izracunom brutto netto ali to moze staviti tko bolje pozna situaciju.

New Report

Close