Forum

Naslovnica Forum Komentari članaka Izgradnja brodova svega 0,7 posto dodane vrijednosti
Pretraživanje
Dionička društva
Brojke pokazuju da je pitanje političko, a ne ekonomsko.
zvonkac 26.11.2009.
Dugotrajni korisnik
-

Ako je Kažimir Varda rekao da se ne isplati i treba potjerati ljude na ulicu, nakon navlačenja mjesecima za nos, onda je to valjda tako , ipak je on poznati i priznati stručnjak iz kuhinje Višnje Fortune i Milana B.

avax10 19.11.2006.
Dugotrajni korisnik
Veliki krug prijatelja
Dobar prosjek ocjena
100%

Ako uza sve silne milijarde (preko 30 milijardi kuna!) koje smo do sad uložili u spas brodogradnje, ta ista brodogradnja u 100 kuna BDP-a godišnje stvori oko 0,12 kuna (??!), o čemu se ima više pričati? Kakav nacionalni ponos i interes, to je sprdačina! Stečaj je JEDINO racionalno rješenje, sve ostalo je najniže politikanstvo i pljačkanje hrvatskih građana radi par dodatnih glasova u Saboru!

Ignore: KressoM, delux

Revachevic 4.11.2017.
Korisnik s iskustvom
-

Baš bi bilo dobro vidjeti tu statistiku na koju se Marić poziva… Čini mi se da je poprilično selektivno birana.

Vortac 23.9.2007.
Dugotrajni korisnik
100%

Naša brodogradnja kao “strateška djelatnost” je socijalistički mit koji se vuče još iz Jugoslavije kad je tadašnji SOUR Uljanik zapošljavao preko 7000 radnika i, zahvaljujući nekonvertibilnom dinaru i drugim ‘umjetnim’ aspektima planske ekonomije, poslovao vrlo profitabilno, kupujući sirovine, materijal i jeftinu radnu snagu u dinarima, a brodove naplaćujući u ‘tvrdoj valuti’ tj. dolarima. Nakon 1990. to je postao i nacionalni mit jer se hrvatska brodogradnja doživljavala kao nešto posebno “naše”, što druge jugoslavenske republike nemaju i nikad neće imati.

U međuvremenu, brodograđevna industrija je u cijelom svijetu strelovito napredovala, a Uljanik konstantno tehnološki i menadžerski zaostajao, sve dok nije postao tržišno posve nekompatibilan i nekonkurentan. Svi aspekti koji su ga prije 30 godina činili profitabilnim su odavno nestali i više ih se nitko i ne sjeća, osim Uljanikovaca koji su sada pred mirovinom i na prosvjedima nose crvene zvijezde, misleći da će tako prizvati stara vremena kada su poslovali uspješno.

skolic3 17.10.2014.
Dugotrajni korisnik
-

Dobro ti jutro ministre !