Industrija preskupo plaća povlaštenu cijenu plina kućanstvima, Petrokemija troši petinu plina u Hrvatskoj

Naslovnica Forum Komentari članaka Industrija preskupo plaća povlaštenu cijenu plina kućanstvima, Petrokemija troši petinu plina u Hrvatskoj

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Kakve su ovo gluposti? Kao prvo, nitko Petrokemiji ne brani da si vani kupuje plin, ali ona više voli sklapati tajnovite ugovore s inom. Pitam se zasto?

Drugo, kako su to kucanstva povlastena? Placam plin 4 kune po kubiku, koliko ga placa petrokemija? Sta je tu povlasteno?

Najlakse svoju nesposobnost i krminal skrivati tako da je uvijek netko drugi kriv. Gospodo ko vas hebe, ili se prilagodite ili propadnite. A da, izabrali ste kriminal i propast pa da se onda opet namjesti za smjesnu lovu, jel? A usput cete s.rat kako je kriv niska cjena plina kucanstva. Gamad.

Smrdi na pripremu terena za poskupljenje plina kućanstvima…

Nešto se može napraviti: brzo, kvalitetno, jeftino. Odaberi dvoje od toga.

ne pišite gluposti,
trenutno je cijena plina za kućanstvo u Hrvatskoj veća od cijene plina u Munchenu

Početkom ljeta sam sebi obećao da neću komentirati ništa vezano uz Petrokemiju iz Kutine. Evo me opet, a vjerujte ne bih da nije “isplivao” ovaj članak.
Neznam koja je bila namjera autora da napiše ovaj članak. Neznam koje je izvore autor koristio, ali ako članak nije “naručen” a sve ukazuje na to, onda bi autor trebao “trajno” prestati pisati i početi se baviti nečim što zna.
No da autoru ne dajem preveliku važnost moram napomenuti da sam ovakvu ili sličnu objavu vezanu neposredno ili posredno uz Petrokemiju očekivao i to upravo u ovo vrijeme. Kako inače opravdati, prema mojoj procjeni, gubitak od cca 300 mil. kuna koji će se dogoditi na koncu ove godine. Vrlo jednostavno ” visokom cijenom plina” i sve je rečeno. Kao da su tamo neki “rusi” dužni dati plin “za badava”, što imaju tamo neki “kupci” i neko “europsko tržište” diktirati cijene, i kako se usude “neki tamo” kritizirati kako se organizacijski, tehničko-tehnološki i razvojno vodi Petrokemija iz Kutine. Pa gdje to ima. Umjesto da “damo” novac, jer to je naša “dužnost i obveza” i šutimo jer valjda kao i sve dosadašnje i postojeća uprava, sa poznatim radničkim deputatima, najbolje zna. A zamislite tako misli i “gospodin ministar”. A stvar je rekli bi Srbi, a oni su aktualni, a ne ćirilica, sam se svi pravimo grbavi, “prosta ko pasulj”. U Petrokemiji svi lažu, a ako su do sada, možda i kradu. Ako danas, što nije bilo jučer, ne kradu u pravom smislu riječi, onda kradu budućnost tvornici. U Petrokemiji svi lažu, možda mekše, ne govore istinu. Lažu radnici da puno rade, a rade uobičajeno pa možda i manje no što bi trebalo u ovo vrijeme i u takovoj djelatnosti, lažu radnički deputati da brinu o tim radnicima a brinu isključivo i samo o sebi, lažu rukovodioci jer su tehničko tehnološki nekompetenti, laže Uprava jer kaže da ima rješenja a neki od njih do nedavno nisu znali ni gdje je Kutina, a o Petrokemiji da ne govorim, a laže i gospodin ministar jer najavljuje zainteresirane za kupnju Petrokemije, a “pravih” nema pa nema, tek poneka “lopina” koja je došla nastaviti “šišati ovce”. Vidim da sam zastranio, pa Vas koji budete čitali ovaj članak molim da mi oprostite. Ja po onoj staroj “po jutru se dan poznaje”, a jutro je u Kutini lijepo i sunčano, pa ja mislim…
no da se vratim na temu. U sadašnjoj konstaslaciji snaga u Petrokemiji u Kutini i puno niža cijena plina bi vrlo malo pomogla. Zamislite samo, pišu da je plin pre skup, prodaja im ide katastrofalno loše, a oni samo “rade”, još malo pa će osim punih skladišta i cijeli krug tvornice ( tako kažu izvori ) biti pun gnojiva, a plin ne plaćaju i emitiraju financijske zapise.
A rade otprilike ovako: Projektirana potrošnja plina sa najmanjom donjom ogrijevnom moći iznosi 1024 Sm3/t amonijaka, energetski to je 34,301 GJ/toni.
Izvršili su rekonstrukcije i modernizacije i deklarirali da su time uštedjeli 2,3 GJ/t i povećali dnevni kapacitet za 37 tona amonijaka.
Ovo sa amonijakom je točno, iz podataka 2011 i 2012 vidi se da je puni kapacitet sa 1360 t/dan porastao na 1397 t/dan. No kad je potrošnja energije u pitanju onda je ista umjesto da iznosi 32,001 GJ/t odnosno 957 Sm3/t prirodnog plina, energetska potrošnja iznosi prosječno 35,5 GJ/t, dakle 1,3 GJ/t više od projekta i zamislite oni se time hvale. Umjesto uštede od oko 67 Sm3/t (cca 91.000 Sm3/dan )što je samo kroz plin po sadašnjoj cijeni dnevna ušteda od preko 27.000 eura, oni troše oko 3,5 GJ/t ( 101 Sm3/t) što je dnevno preko 137.000 Sm3 ili preko 52.000 eura ) Uzmite za cca 1,1 milijun tona gnojiva prosječno 300 dana rada amonijaka i možete izračunati koliko je to porast troška plina. Ako se k tome doda da se za, jednu tonu gnojiva troši od 0,6t amonijaka za ureu do
prosječno 0,3 t za kan-npk, a da bi ovako proizveden amonijak samo po plinu trebao biti jeftiniji za cca 9% možete izračunati kakav bi to trebao biti utjecasj na proizvodne cijene gnojiva. A oni kažu da znaju.i zamislite svi su pametni i svi znaju, a gubitak od 300 milijuna, ma tko to šiša.

@dida1949

Odlično rečeno. Potpis.

New Report

Close