Forum

Naslovnica Forum Komentari članaka Hrvatske euroobveznice dosegnule rekordne cijene
Pretraživanje
Dionička društva
Kretanja na tržišta srednje Europe imaju više utjecaja od domaćih trendova.
Marx 26.11.2007.
Mali krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

Kao i uvijek kod ovakvih tekstova u “Poslovnom dnevniku” fali perspektiva. Lijepo je da se hrvatske obveznice uspoređuju s njemačkima ali kod ovakvih usporedbi uvijek se treba osvrnuti i na to gdje je Hrvatska u odnosu na bivše socijalističke države centralne i istočne Evrope za kojima je u ovih 25 godina “slobode, nezavisnosti i suvereniteta” toliko zaostala. Istina, Ifo institut u svojj Agendi ekonomskih reformi za Hrvatsku smatra da ih ona još uvijek može dostići. Nitko ne traži usporedbe s Madžarskom (Viktor Orban je kod nedavne posjete Helmutu Kohlu ponosno istaknuo da Madžarska samo u Baden-Wuertenberg godišnje izvozi oko 6 milijardi eura).

Nitko ne traži niti usporedbe s Poljskom (prva je prošle godine negdje u ovo vrjeme izdala trogodišnje obveznice u švicarskim francima (580 miljuna) s negativnim prinosom - prva među državama “emerging markets”.

Ali, ne smije se nikada propustiti usporedbe sa Srbijom, Bugarskom i Rumunjskom s kojima nas uvijek uspoređuju “moćnici” poput MMF-a i kreditnih agencija. Takve usporedbe su kudikamo najbolji indikator ima li stvarnih pomaka!

inverter 15.5.2008.
Veliki krug prijatelja
Dugotrajni korisnik
-

koliko god pljuvali po ovome..to je prvi znak da je hr tk. pri dnu.

SVI SU SPAMERI IGNORE !!!
D,D(dugoročni dokupljivači)bloger predvodnik :-)strucnjak