Komentar: Koliko je duboka domaća gospodarska kriza?

Naslovnica Forum Komentari članaka Komentar: Koliko je duboka domaća gospodarska kriza?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Manje su krivi izvoznici, više fiskalna politika a najviše višegodišnja precijenjenost kune.
Izvoznici su trebali biti kraljevi domaćeg tržišta a ne prosjaci.
Sada sve to dolazi na naplatu.

Tomislave, svaka čast. Uz jedan komentar: Hrvatska je “izgubila” sve svoje proizvodne industrije koje se pokušavalo razviti u vrijeme SFRJ kroz tzv. “deindustrijalizaciju” a njene ostatke gubi i dan danas. Tako je, na primjer, ove godine čak 6 velikih tvornica namještaja otišlo u stečaj – DI Vrbovsko, Magor, Slatina, DI Gaj, Lepa, ITC Varažfdin. Nakon drvne i tekstilne industrije vjerojatno će izgubiti i pola brodograđevne. Manje pogone poput Dalmainke Nove u Sinju, Tekstilne indstrije Duga Resa ili Elcona u Zlatar Bistrici da niti ne spominjemo.

Naravno da zatvaranje preostalih roizvodnih pogona i rezultirajuća otpuštanja samo dodatno povećavaju težinu administrativne nadgradnje koja i dalje ne dijeli sudbinu baze.

Vapaje “od čega ćemo živjeti” Iz Vrbovskog ili Kraljevice malo tko sluša.

Dakle, osnovni problem je da naše gospodarstvo više nema na čemu rasti, a nitko ne vodi evidenciju koliko se proizvodnih pogona gasi i koliko ljudi ide na burzu svaki mjesec. Od domaće potrošnje prezaduženog stanovništva i velebnih državnih projekta može se živjeti još godinu – dvije (ili još kraće), ali to nije izlaz.

Oni “koji to vole brojčano” trebaju pratiti BDP po stanovniku i to upoređivati s evropskim prosjekom, kao i rejting koji Hrvatskoj određuju Moody’s i S & P.

Kvaka: bez proizvodnje nema gospodarskog rasta – gledaj Kinu i Indiju – Kina ima rast i dalje iznad 9% a Indija skoro 8%. Ali to je već naravno druga priča…….

Zbog nedostatka financijske injekcije u Hrvatskoj……..predlažem MIROVANJE….MIROVANJE……MIROVANJE
/ rješenja će doći /

Čekam ČAČIĆA, koji je najaivio svoj PRIJEDLOG PROGRAMA IZLASKA IZ FINANCIJSKE KRIZE U HRAVATKOJ ..
Zanima me tko mu je program izradio / stručna potpora /. Ako nije imao potporu, i pisao ga je sam s Pusićkom-neću ga ni čitati…

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

Svaka kriza ima za cilj samo jedno : preraspodjelu imovine

Javne službe i državne institucije moraju skresat troškove svih vrsta i POVEĆAT PRODUKTIVNOST, a to znaći zahvaliti se MNOGIM PAJDAŠIMA I ROĐACIMA na neproduktivnim uslugama – OTKAZI U DRŽAVNOJ ADMINISTRACIJI!!!

Tako je Ante, nova podjela karata

I will ask you one question "Do you feel lucky?"

Tomislave, a vidim tebi puna usta hrvatskog izvoza…a koji je to molim te lijepo hrvatski izvoz? osim toga taj izvoz će pasti u idućoj godini bez obzira na vrijednost kune. sa svih se strana već čuje kako se masovno otkazuju dogovorene naruđbe…u kini, unatoč masovnom zatvaranja tvornica, zalihe se gomilaju, a najvljeno je i daljnje usporavanja azijskog diva..
kada pukne tamo, možemo očekivati da će nas iz tih skladišta zapljusnuti val robe "sve po kunu"

monetarna politika, neumorno radi da sanira probleme i pravovremeno odgovori na izazove…i zapamti da smo samo korak od rušenja kreditnog rejtinga Hrvatskoj, ako kuna devalvira kako ti zagovaraš…ode kreditni rejting hrvatske, možda i dva grade-a dolje…a kako ćemo onda refinacirati postojeći dug???

za sada nas od struktrunih potresa dijeli samo naoko stabilno monetarno stanje u zemlji…a što se tiče teške artiljerije, kao što je štampanje kuna na novom printomatic-u 2000…ako se kriza prelije u 2010, pa onda i u 2011…možeš se kladiti da će biti i toga…

ali onda kuna neće biti 8 ili 9 kn prema euru…nego 15-20 kuna…narod će biti kruha gladan, stanovi će se pljeniti samo tako…otkazi će pljuštati na sve strane i opet će najunosniji posao biti: stajać na trgu: "devize, devize, mjenjam devize"

U takvoj situaciji, građani neće biti u stanju otplatiti niti kredit od 50.000 eura, a kamoli kredite kakve su uzimali u proteklih 3-4 godine (80-150k eura)

ja sam jedan od rijetkih u rh kojem takav razvoj događaja odgovara…sigurno pospremljen novac u eure i još poneke devize uz male obveze sve u kunama…meni bi to bilo raj…
a nakon što 15-20.000 stanova u gradu zagrebu ostane bez vlasnika jer nisu mogli otplačivati kredite s jedno još toliko novoizgrađenih stanova koji sene mogu prodati…
kupovati ću stanove samo u kvadratu šubićeva, ilica, frankopanska, branimirova i to po 800 eura po kvadratu…

da meni bi taj scenarijo odgovarao, jer sam se za njega i spremao…jako dugo…
ali s druge strane ne želim takav scenarij…jer će takvim razvojem događaja, ova zemlja koju zovem domovinom upasti u takvu društvenu krizu…u kojoj ne znam jel bi želio podizati svoju djecu!!

odlično napisano.kratko jasno.

Hrvatska gospodarska politika vodi se po načelu: “Ne znamo što hoćemo, a i to nam ne daju”.
Ne vidim nikoga s kredibiltetom i političkom snagom da napravi zaokret. Ako netko vidi, molim preporuku …

New Report

Close