PLJK (Puljanka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PLJK (Puljanka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Po meni dionica za ulaganje. Malo ću i o bilancama i teh. analizi ali za sada svi komentari su vrlo dobrodošli ma kakvi bili.

nominalna vrijednost dionice 100kn ,posluju s dobiti
http://www.puljanka.hr

S http://www.puljanka.hr

Poduzeće “Puljanka” osnovano je 1948. godine integracijom manjih zadruga čija je djelatnost prvenstveno bila poljoprivreda i trgovina. Slijedom godina dolazilo je do velikih promjena u organizaciji i upravljanju. Posljednja promjena je pretvorba vlasništva 1992. godine kada je poduzeće registrirano kao “Puljanka” trgovačko, ugostiteljsko i proizvođačko dioničko društvo naziva PULJANKA d.d. Društvo se bavi trgovinom na veliko i malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima i ugostiteljstvom.
U ponudi je preko 6000 različitih artikala domaćih i stranih proizvođaća. Trenutno zapošljava oko 270 radnika. Uprava i centralno skladište nalaze se u Puli, kao i 25 od 42 maloprodajna objekta. Ostali maloprodajni objekti nalaze se u okolnim mjestima a u krugu do 30-tak kilometara: Pješćana uvala, Vinkuran, Banjole, Pomer, Ližnjan, Valtura, Štinjan, Barbariga, Vodnjan, Galižana, Marčana, Barban, Premantura, Svetvinčenat, Bale i Valmade. Puljanka d.d. bavi se i ugostiteljstvom u dva caffe bara: caffe bar “Vesna” u centru Pule, i caffe bar “Veruda”.

U nemilosrdnoj borbi s velikim domaćim i stranim lancima (njihovim ogromnim trgovačkim centrima) uložili smo dodatne napore i znanja u očuvanju ipak neophodnih “malih prodavaonica iz susjedstva” bez kojih ovaj grad i njegova okolina ne bi mogli egzistirati. Stoga smo se odlučili i na ovaj projekt prodaje putem INTERNETA kako bi našim cijenjenim kupcima olakšali dostavu a i zainteresirali ostale potencijalne.

Kao jedan od razloga opstojanosti naše firme je tradicionalna i uspješna suradnja sa provjerenim, renomiranim domaćim proizvođačima poput:

FRANKA – Zagreb
GAVRILOVIĆA – Petrinja
LURE-DUKAT – Zagreb
KRAŠA – Zagreb
KRASA – zastupstvo Buje
PODRAVKE – Koprivnica
VINDIJE – Varaždin

Snaga Puljanke je u dobro organiziranoj prodajnoj mreži kroz maloprodajna mjesta u vlasništvu Puljanke i preko interneta. Ima oko 40 maloprodajnih mjesta u vlasništvu…uskoro iz nekih njezinih prodavaona iseljava Konzum jer mu istječe ugovor o najmu….Konzum teško može preuzeti Puljanku, jer da je jači od nje na prostoru Istre tada bi u nadmetanju uspio uzeti tvrtku ISTRU, a nije….ISTRU je preuzela Puljanka za nekih 30.000.000,0o kuna, a njezina procjenjena vrijednost je deset puta veća i iznosi oko 300.000.000,00 kuna.
Puljanka u 2005. bilježi za oko 50% veće prihode u odnosu na prethodnu 2004.
Ja sam danas, na početku dana pisao da je to dionica sa visokim potencijalom, ali većinu je zbunio diverzant koji je upao na ovaj forum pod nickom “zimz i zelen”, većina je povjerovala da to ja pišem, pa je zbunjena odustala od kupnje…iskusniji forumaši su prepoznali podvalu i nisu se dali zavesti, zvali su me osobno na moj privatni mobitel i tražili savjet….moj savjet je bio očistiti sve po 70….i čekati, čuvati dionicu, ako treba i do kraja godina, ali u tom slučaju prinos će biti toliki da će malo koja dionica moći svojim prinosom konkurirati
prinosu Puljanke.

Lazni “znalce” ovo je nevjerovatno navlacenje naivaca na ovu dionicu.
Citirate reklamne podatke sa njihove stranice, a ne objavljujete podatke sa croseca jer su iste porazavajuci.
Na 30.09.05. kompanija je imala book value od 48 kuna.
U prvih 9 mjeseci je imala ukupne prihode od 103 mil . kuna.
Trenutna kapitalizacija na ovu cijenu iznosi 75 mil kuna cime je to uvjerljivo najskuplja trgovacka kompanija u HR.
Dalje pola gore navedenih marketa se nalaze u selima i taj broj ukupnih prodjnih mjesta je smjesan.
U puli se otvorio Pevec koji sam ima 150 mil. kuna prometa sa 3 puta manje radnika.
Ukupni troskovi osoblja pokazuju da je prosjecna mjesecna neto placa po zaposlenom 2500 kuna (pitajte zaposlene o kakvoj se kompaniji radi).
Dugorocne i kratkorocne obaveze iznose 88 mil kuna koje ne mogu biti nikako vracene iz poslovanja.

Dionica Puljanke je imala do sada nisku cijenu na burzi, jer ih je prodava Auctor i Julius fond, a danas su rasprodali i zadnje komade iz toga paketa, zato sam danas i savjetovao agresivniji pristup kupnji ove dionice. Ako pogledamo prvih pet kupnji i prvih pet prodaja biće nam sve jasno….na prodaji nema više velikih paketa, a peta prodaja je već na 180 kuna.
Auctor i Julius fond su dionice stekli po dosta niskoj cijeni… naime, krajem prošle godine su kupili 48.777 komada PULJANKINIH dionica od DASTRE D.O.O. firme iz Zagreba koja je u stečaju… i njima je cijena izmjeđu 50 i 70 kuna bila odlična za izaći i pri tome uknjižiti dobru zaradu.
Sada bi ta dionica trebala lagano, ali sigurno prema gore.

03.01.2006 Agneza Urošević

REGIONALNI TRGOVINSKI DIV PROPAO U PRETVORBI SADA JE U OKVIRU GRUPE KOJA NE STRUHUJE OD VELIKIH LANACA
‘Puljanka’ preuzela saniranu ‘Istru’ u koju ulaže 158 milijuna kuna
‘Istra’ je u 12 mjeseci ostvarila 50 milijuna kuna prometa i nema dubioza, te planiramo vratiti sjaj nekadašnjem istarskom trgovačkom monopolistu i u pet godina upeterostručiti promet, kaže predsjednik uprave Puljanke Zoran Vencl
PULA – Nakon okončanoga petogodišnjeg stečajnog postupka u svojedobnom istarskom trgovinskom gigantu veletrgovačkom poduzeću Istra tu sređenu kompaniju preuzima, druga po veličini, domicilna trgovinska tvrtka Puljanka.
Sve predradnje u vezi s preuzimanjem su obavljene, te od 1. siječnja ove godine Istra pod istim imenom, djeluje u okviru “obitelji” Puljanke u kojoj je još i pulska mlinsko-pekarska industrija Brionka.
“Istra” je zapošljavala gotovo 200 radnika, a i danas njezine nekretnine vrijede između 25 i 30 milijuna euraVjerovnici namireni “Istra” danas dobro posluje, ostvarila je 50 milijuna kuna prometa u proteklih dvanaest mjeseci, nema dubioza, vjerovnici su namireni i planiramo u idućih pet godina upeterostručiti promet, obnoviti i modernizirati sve poslovne prostore, podići kvalitetu usluge i vratiti imidž tom nekadašnjem apsolutnom istarskom trgovačkom monopolistu. Ne strahujemo od brojnih velikih trgovinskih lanaca koji dolaze u Pulu i Istru, imamo prednost i afirmirano ime, a koristit ćemo i sva njihova pozitivna iskustva. Prostora za podizanja feniksa – Istre – iz pepela ima i zato smo ju kupili”, za Poslovni dnevnik kaže predsjednik uprave Puljanke Zoran Vencl.
Ističe da Istra zadržava ime koje je nosila četrdeset godina, a Puljanka se obvezala u idućih pet godina zadržati svih 160 Istrinih zaposlenika (ako će se ostvariti planovi o proširenju djelatnosti bit će sigurno i novog zapošljavanja) te investirati 158 milijuna kuna u obnovu objekata. Ova visina ulaganja bila je presudna da je Fond za privatizaciju odabrao, od tri ponude, upravo Puljankinu. I to iako je bila niža od ponuda Hoteli Novi d.d. iz Novog Vinodolskog i zagrebačkog Benza, koji su ponudili znatno manje investiranje.
Do pretvorbe uvozno-izvozno poduzeće Istra držalo je prije pretvorbe monopol u trgovini regije, zapošljavalo gotovo 2000 radnika i imalo nekretnine koje i danas vrijede od 25 do 30 milijuna eura.

Oslabiti i jeftino kupiti
Pretvorbom je doslovno razmrvljeno. Očita je bila namjera oslabiti ju i jeftino kupiti.
Krajem devedesetih Istra pada u stečaj a za stečajnog upravitelja dolazi njezin dugogodišnji bivši direktor Ivan Duras, koji je pokušavao i u dobroj mjeri uspijevao održati osnovnu djelatnost, redovno namirivati obveze i osiguravati plaće radnicima. Naravno, dio nekretnina morao je biti prodan. Kad je stanje donekle sanirano, kao ozbiljni kupac Istre pojavio se Uljanik. Međutim, to u Fondu nije prošlo. Duras se povukao, a nova stečajna upraviteljica Jasna Kučević nastavila je preustroj i rješavanje dubioza, pa su se stekli uvjeti za okončanje stečaja i raspis natječaja za prodaju kompanije. S druge strane, Puljanka je bila u oblasti prehrane glavni snabdjevač Pule i okolice prehrambenim proizvodima i kućnim potrepštinama. Imala je mnogo prodavaonica i 10.000 četvornih metara vlastitoga prodajnog prostora i 1200 zaposlenih. Bila je po veličini druga trgovinska tvrtka, odmah iza Istre. U pretvorbi je doživjela sudbinu Istre i dotaknula samo dno. Bilo je dosta ponuda za preuzimanje od Konzuma na dalje, ali je poslovodstvo procijenilo da ima izgleda za samostalni opstanak. Počinje uspon, a najbolja 1997. godina uz 500 radnika i sto prodajnih mjesta donosi od 190 milijuna kuna ukupnog prihoda. Kvaliteta raste na račun nekadašnje kvantitete.

Mali dioničari
U 2005. ostvareno je 150 milijuna ukupnog prihoda, pa čak i minimalna dobit od tri milijuna. I tu privatizacija nije prošla bez potresa, a politika je odigrala glavnu ulogu iako bez drastičnih posljedica kao u slučaju Istre. Puljan

Ako je moderatorima foruma imalo stalo do kredibiliteta istoga cenzurirati ce gore navedene postove.
Ovo sto zimzi tvrdi su obicna navlacenja i privatni interes istoga a on tko to ne vidi najvjerovatnije je u dogovoru sa njime.
Kupili su Istru za 31 mil. kuna a imovina se istoj procijenjuje na 25 do 30 mil. eura. Stvarna istina je da su kupili 67% dionica i obavezali se isplatiti vjerovnike tako da je stvarni trosak transakcije otprilike 10 mil. eura.
Istra je u 2005 prema izjavama direktora imala prihode od 50 mil. kuna tako da je Puljanka istu platila vise od 1 puta na prihode.

Sada na kraju imam preko 1% Puljanke i lijepo cu zaraditi na tim dionicama zahvaljujuci naivcima koji iste kupuju na osnovu savjeta zimzelena koji se javlja i pod laznim “znalcem” i slicno ali smatram da to nije uredu i da bi moderatori ovakav nacin argumentiranja trebali prekinuti.

Zimzi zasto ne objavis tekst iz glasa istre u kojemu se spominje da je Albert Faggani kupio 25% Puljnke po cijeni od 25 kuna i da ne ocekuje rast cijene kao niti da ce kompanija ostvarivati znacajniju dobit ili isplacivati dividendu.

Mali dioničari
U 2005. ostvareno je 150 milijuna ukupnog prihoda, pa čak i minimalna dobit od tri milijuna. I tu privatizacija nije prošla bez potresa, a politika je odigrala glavnu ulogu iako bez drastičnih posljedica kao u slučaju Istre. Puljankini mali dioničari raspolagali su s 30 posto temeljnoga kapitala, koji je ukupno prilikom pretvorbe iznosio 106 milijuna kuna, 16 posto preuzela je Brionka. Najveći pojedinačni dioničar je Albert Fađan s 24 posto udjela, koji je kumovao mnogim pulskim pretvorbama, ali i propasti nekih tvrtki poput pulske Mljekare. Fond za privatizaciju drži još 17 posto dionica, koje Uprava Puljanke namjerava s malim dioničarima otkupiti po ESOP sustavu. Puljanka je otkupila 67 posto Istre, namjera je doći do 75 posto (21 posto drže mali dioničari, a ostatak Croatia i OTP banka). Na početku tehničkog preuzimanja Istre predsjednik Uprave Puljanke Zoran Vencl uvjeren je da je ovo obostrano dobar posao, podjednako dobar i za zaposlenike i građane, da će ove dvije, svojevremeno prestižne trgovinske tvrtke ponovo vratiti stari sjaj i povjerenje kupaca prvenstveno kvalitetom na račun kvantitete.

‘Puljanka’ se širi i u stanogradnju Odnedavno se uz trgovačku djelatnost Puljanka upustila i u stanogradnju, kombinirano s gradnjom poslovnih prostora. U to su ušli da bi adaptacijama i nadogradnjama došli do više kvalitetnih prostora i racionalnije iskoristili već postojeću infrastrukturu i zemljište. Jednaku politiku namjeravaju primijeniti i na objekte upravo preuzete Istre, koji pružaju još veće mogućnosti jer se nalaze u centru grada ili pak u atraktivnoj industrijskoj zoni gdje su se smjestili brojni veliki trgovinski lanci.


Lazni “znalce” ovo je nevjerovatno navlacenje naivaca na ovu dionicu. Citirate reklamne podatke sa njihove stranice, a ne objavljujete podatke sa croseca jer su iste porazavajuci. Na 30.09.05. kompanija je imala book value od 48 kuna. U prvih 9 mjeseci je imala ukupne prihode od 103 mil . kuna. Trenutna kapitalizacija na ovu cijenu iznosi 75 mil kuna cime je to uvjerljivo najskuplja trgovacka kompanija u HR. Dalje pola gore navedenih marketa se nalaze u selima i taj broj ukupnih prodjnih mjesta je smjesan. U puli se otvorio Pevec koji sam ima 150 mil. kuna prometa sa 3 puta manje radnika. Ukupni troskovi osoblja pokazuju da je prosjecna mjesecna neto placa po zaposlenom 2500 kuna (pitajte zaposlene o kakvoj se kompaniji radi). Dugorocne i kratkorocne obaveze iznose 88 mil kuna koje ne mogu biti nikako vracene iz poslovanja.

Neki su zakasnili kad je bog dijelio pamet, a neki kad je dijelio ljepotu, a neki kad je dijelio hrabrost….. na burzi nije presudna ni pamet ni ljepota, nego hrabrost….trebalo je imati hrabrosti i kupovati Puljanku kada je bila od 50 do 60 kuna….sada svi vide da je trebalo, a neki bi da se vrati što se vratiti ne može, zato im i ne odgovaraju ovi moji tekstovi….ja Puljanku ne mislim prodavati dok ne iskaže poslovanje za prvih šest mjeseci ove godine, a tada bumo vidjeli…i sutra je sigurno ne bi prodao čak i da bude 100 kuna….Nema navlačenja, tu su činjenice pa nek’ svak odluči što mu je činiti, a tu je još 200 do 300, a možda i više drugih dionica….ako su neki nekada i kupili Puljanku po 25 kuna, to je bilo nekada, nekada su neki i Badel kupovali po 50, a atlantsku po 25 kuna, to je bilo nekada .
Fađan nije kupio dionice da bi ih preprodao nego da bi tvrtkom upravljao.

Ponavljam citat kako Zimzi veliki prosvjetitelj neargumentiranim porukama ne bi razvodni financijske cinjenice koje su za Puljanku porazavajuce.
Jedino sto je tocno rekao da je Faggani kupio dionice da bi upravljao, a ne proda sto znaci da eventualne prodaje nece biti kao niti zarade.

Ponavljam da imam preko 1% Puljanke i da cu zahvaljujuci naivcima koji slusaju zizijeve savjete lijepo zaraditi ali smatram da ovakvo navlacenje radi osobne koristi nije moralno niti zakonito.


znalac1: ” Lazni “znalce” ovo je nevjerovatno navlacenje naivaca na ovu dionicu. Citirate reklamne podatke sa njihove stranice, a ne objavljujete podatke sa croseca jer su iste porazavajuci. Na 30.09.05. kompanija je imala book value od 48 kuna. U prvih 9 mjeseci je imala ukupne prihode od 103 mil . kuna. Trenutna kapitalizacija na ovu cijenu iznosi 75 mil kuna cime je to uvjerljivo najskuplja trgovacka kompanija u HR. Dalje pola gore navedenih marketa se nalaze u selima i taj broj ukupnih prodjnih mjesta je smjesan. U puli se otvorio Pevec koji sam ima 150 mil. kuna prometa sa 3 puta manje radnika. Ukupni troskovi osoblja pokazuju da je prosjecna mjesecna neto placa po zaposlenom 2500 kuna (pitajte zaposlene o kakvoj se kompaniji radi). Dugorocne i kratkorocne obaveze iznose 88 mil kuna koje ne mogu biti nikako vracene iz poslovanja. ”

Dugoročne obveze Puljanke iznose 44.767.000,00 kuna, a veći dio toga je kredit s kojim je kupljeno 67% dionica Istre….a ukupna vrijednost Istre s njezinim nekretninama je procjenjena na 185.000.000,00 do 225.000.000,00 kuna

Moram ponavljati citate iz razloga sto zimzi svim silama zeli ravodniti argumente.
Kada Istra toliko vrijedi zasto ne kupujes dionice iste koja je izasla iz stecaja i mogu se kupiti uz malo truda izvan burze.
Takoder stecajni upravitelj je pred privatizaciju iste zaposlio nekoliko desetaka dipl. oec. znajuci za obavezu da kupac iste nesmije otpustati 5 godina. Takoder i te vrijedne nekretnine nesmiju prodavati niti zaduzivati 5 godina, a obavezali su se investirati 100 mil. kuna u iste.
U svakom slucaju onaj koji misli da Puljanka vrijedi zbog istre neka kupuje dionice Istre.
E da jos i ovo Zimzi i lazni “znalac” (vjerovatno iste osobe i zamolba moderatorima da provjer sa kojih su se IP adresa javljali kao bi uklonili ovu sumnju) je zaboravio navesti da i kartkorocne obaveze iznose 44 mil. kuna kao i to da je Puljanka za 9 mjeseci imala amortizaciju 1,7 mil kuna sto pokazuje kolika je vrijedna imovina, kao i to da su imali 3 mil kuna izvanrednih prihoda bez kojih bi kompanija bila u gubitku.
Jedino sto je istina je da nisu kupili Istru vec bi vjerovatno rasprodali svu imovinu.


Ako je moderatorima foruma imalo stalo do kredibiliteta istoga cenzurirati ce gore navedene postove. Ovo sto zimzi tvrdi su obicna navlacenja i privatni interes istoga a on tko to ne vidi najvjerovatnije je u dogovoru sa njime. Kupili su Istru za 31 mil. kuna a imovina se istoj procijenjuje na 25 do 30 mil. eura. Stvarna istina je da su kupili 67% dionica i obavezali se isplatiti vjerovnike tako da je stvarni trosak transakcije otprilike 10 mil. eura. Istra je u 2005 prema izjavama direktora imala prihode od 50 mil. kuna tako da je Puljanka istu platila vise od 1 puta na prihode.

New Report

Close