Ranilović: Cijene nekretnina prenapuhane, a prodaja pala čak 20 posto (objavljeno 09.02.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Ranilović: Cijene nekretnina prenapuhane, a prodaja pala čak 20 posto (objavljeno 09.02.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Smatram da kompanije koje prodaju nekretnine u Hrvatskoj, a nisu tu registriran i ne bi trebali u Hrvatskoj placati porez..
Inace s kim sam god pricao iz branse ima lose misljenje o ovom Ranilovicu. Netko zna mozda zasto?

Potpuno kriva brojka kojom se barata u članku (3.500 nekretnina koje su do sada stranci kupili u Hrvatskoj, uvećano za 15%). To nema nikakve veze sa stvarnošću. Prema informacijama kojima raspolažem (nitko, na žalost, nema točne podatke) na području Kvarnera i Istre, na svaku nekretninu koju stranci kupe i dobiju suglasnost, putem trgovačkih društava koja registriraju kupuju još barem 7-8 nekretnina. Brojka od cca 40.000 nekretnina koje su u vlasništvu stranaca (ili trgovačkih društava čije udjele imaju stranci) smatram da nije pretjerana i da je neusporedivo bliže stvarnoj brojci negoli nebulozna brojka od cca 4.000 (3.500 uvećano za 15%) nekretnina koje posjeduju stranci izravno ili putem trgovačkih društava.

Čak i da je sve ovo točno to je normalan proces na slobodnom tržištu i u slobodnoj zemlji. Nema načina da vi nekome odredite po kojoj cijeni će on prodavati svoju nekretninu ili mediju što će on napisati. Zato ne vidim način kako bi se situacija mogla promijeniti.


Brojka od cca 40.000 nekretnina koje su u vlasništvu stranaca (ili trgovačkih društava čije udjele imaju stranci) smatram da nije pretjerana i da je neusporedivo bliže stvarnoj brojci negoli nebulozna brojka od cca 4.000 (3.500 uvećano za 15%) nekretnina koje posjeduju stranci izravno ili putem trgovačkih društava.

Mislim da ovdje svakako treba razdvojiti nekretnine koje su stranci kupili u procesu privatizacije poduzeca (tj. nekretnine koje su dosle s tim poduzecima) od nekretnina koje su stranci kupili putem poduzeca osnovanih samo radi kupnje nekretnine(a). S ovim prvim slucajem, brojka bi najvjerojatnije i dostigla tih 40000 tisuca.
Moram priznati inace da ne znam kako utvrditi stvarnu brojku nekretnina koju su stranci kupili putem osnivanja poduzeca zato jer se radi o hrvatskim pravnim subjektima koji su ravnopravni i onima u vlasnistvu domacih ljudi.

Evo linka sa statistikom prodaje strancima. Ova statistika pretpostavljam ne ukljucuje one nekretnine koje su kupile firme stranih vlasnika vec samo nekretnine koje su kupile fizicke osobe.

http://www.info-nekretnine.com/novosti/cije-je-moje-zagreb.asp

New Report

Close