Burze: Pad cijena dionica na globalnom tržištu

Naslovnica Forum Komentari članaka Burze: Pad cijena dionica na globalnom tržištu

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Gospodine neznam dali namjerno ili nenamjerno nepišete o padu naše burze ili neznate ili nećete ostavite se svjetski i azijski burzi pišite šta se kod nas radi o kriminalu oko burze pišite usljed čega jučerašnji pad onoliki kao da je rat izbio zar nesmete istinu iznjet

Naša burza je pod snažnim utjecajem svjetskih burzi i sasvim je normalno da nas jako interesiraju svjetska kretanja


Naša burza je pod snažnim utjecajem svjetskih burzi i sasvim je normalno da nas jako interesiraju svjetska kretanja

da jasno mi je kaj si htel reci ali daj mi molim te objasni zasto je moje raspolozenje pod utjecajem nase burze
pofuk

evo jedne:

Burza: Ponovo u potragu za dnom?
Autor/izvor: Mario Gatara
ZAGREB – Doista zastrašujuća gloom & doom atmosfera ponovo je zavladala svjetskim financijskim tržištima, učinivši tezu o skorom završetku subprime muka gotovo smiješnom.

Analitičari Goldman Sachsa i Royal Bank of Scotland prometnuli su se u izrazite pesimiste, a tmurno su raspoloženje dodatno ‘začinili’ očajni poslovni rezultat Morgan Stanleya, pretvorivši dvomjesečni oporavak koji je kulminirao početkom svibnja najobičnijom korekcijom unutar negativnog trenda. I time je razlika S&P 500 indeksa u odnosu na ovogodišnji minimum smanjena na svega 5%.

S druge pak strane, CROBEX naizgled raspolaže s nešto debljom zalihom, budući se razmak u odnosu na donju granicu ovogodišnjeg fluktuacijskog raspona još uvijek mjeri dvoznamenkastim postocima. No valja pritom imati na umu da je CROBEX tijekom ove godine padao znatno dublje, zbog čega izvedba domaćeg tržišta kapitala nudi lako uočljivu konvergenciju s burzovnim indeksima razvijenih zemalja. Uostalom, S&P 500 je od ovogodišnjeg vrhunca udaljen svega 9%, dok je u slučaju CROBEX-a taj razmak znatno veći i doseže čak 30%.

Imajući usto u vidu i visok koeficijent korelacije dvaju indeksa, za očekivati je da bi domaće tržište kapitala danas moglo slijediti pesimistično obojana inozemna kretanja. Što već samo po sebi, nakon jučerašnjeg last-minute potopa (najvećeg pada vrijednosti CROBEX-a u posljednja tri tjedna), zvuči zabrinjavajuće. No to nije i jedina loša vijest. Jer još jedan dan zapaženih gubitaka za domaće dionice postao bi ujedno, iz perspektive tehničke analize, i prilično pouzdan signal nastavka silaznog trenda. Štoviše, krah razine podrške, koja je tijekom proteklih mjesec dana u nekoliko navrata odlijevala pritisku prodavatelja, te izlazak iz jasno definiranog raspona oscilacija, mogao bi donijeti novu negativnu seriju i označiti početak obnovljene potrage koja ima za cilj pronaći – dno. A tijekom prvog kvartala ove godine, pa zatim i prve polovice travnja, većina je investitora na prilično bolan način imala prilike vidjeti kako izgleda ta potraga za dnom, pomiješana s čestim provalama panike, obilježene k tome i masovnom rasprodajom.

Naravno, sve navedeno predstavlja tek subjektivnu interpretaciju, uguranu u kontekst tehničke analize, no grafikon kretanja CROBEX-a u ovom trenutku doista ne može poslužiti kao nekakav temelj za optimizam.

samo što nije...

New Report

Close