Kao najjača Hrvatska bi od balkanske zone mogla izvući najviše koristi (objavljeno 30.01.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Kao najjača Hrvatska bi od balkanske zone mogla izvući najviše koristi (objavljeno 30.01.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ovaj fond o kojem se u tekstu govori se moze čitati kao ‘financirat ćete razvoj ostalih država u regiji’ (ovo me nekako podsjeća na bivšu Jugu). ‘Korist za potrošače očitovat će se u većem izboru i nižim cijenama na temelju jače konkurencije’ – ovo tu pak znači da će nam tržište brzo biti zasuto jeftinim smećem. ‘Kvalitetnijim i konkurentnijim proizvodima mogla bi osvojiti tržišta ostalih zemalja s kojima i ovako jedino generira pozitivnu trgovinsku bilancu’ – da, ostvarujemo, ali ne zbog ogromnog izvoza nego zbog malog uvoza. Jako je upitno kako bi to izgledalo kad bi se otvorile granice, što bi se vjerojatno jako brzo dogodilo

-‘Korist za potrošače očitovat će se u većem izboru i nižim cijenama na temelju jače konkurencije’ – [color=blue]definitivno ne znači ovo što si ti napisao. Od kada je konkurencija i veći izbor to značila? Na kraju krajeva potrošači biraju što je smeće pa onda to i ne kupuju. Zašto ima ne dati izbor?[/color]

-‘Kvalitetnijim i konkurentnijim proizvodima mogla bi osvojiti tržišta ostalih zemalja s kojima i ovako jedino generira pozitivnu trgovinsku bilancu’ – da, ostvarujemo, ali ne zbog ogromnog izvoza nego zbog malog uvoza – [color=blue]baš zato imamo priliku povećati taj izvoz[/color]

-[color=blue]što se tiče fondova. to iz teksta nije jasno, ali čini mi se da bi taj fond financirla EU, a ne mi[/color]

-[color=blue]otvaranje granica je perspektiva za cijeli svijet. Na kraju krajeva, pa i mi zato želimo u EU[/color]

Ja se ispricavam zbog neprecizno koncipirane recenice o fondu za poticanje malog i srednjeg poduzetništva u zoni. Naime, taj fond je isključivi fond Europske Unije, pa je strah od kreacije nekih zajedničkih regionalnih fondova za razvoj poput onih u Jugoslaviji sasvim neutemeljen.
No, ocjena da će naše tržište biti zasuto jeftinim smećem je potpuno osobna, ali prema rezultatima posljednjih anketa koji pokazuju da je hrvatski potrošač još uvijek spreman izdvojiti više novaca za domaći proizvod, ne bi trebalo doći do revolucionarnih promjena na policama naših dućana. Uostalom, proizvodi koji će cijenom i kvalitetom biti prihvatljivi našim kupcima dovest će do korekcije cijena sličnih domaćih proizvoda ili pak do reorganizacije proizvodnih pogona domaćih proizvođača. A dinamiziranje privrede je upravo stvar koja nam je nužno potrebna za ulazak u Europsku Uniju.
Što se pak sektora usluga tiče, mislim da nam spomenute zemlje ne mogu konkurirati, pa će taj dio razmjene biti gotovo isključivo u našu korist.
Naravno, ne bi trebalo bez kvalitetne analize srljati u projekte Europske Unije samo zato jer su predloženi, ali na konkretnom primjeru mislim da Hrvatska može gospodarski samo ojačati.

Igor Prstec, web urednik

već sam u nekoliko postova elaborirao kako smatram ovu uniju jako korisnom pa se ne bih ponavljao.

samo bih dao par opaski suprotnom razmišljnju:

– te priče o jeftinom smeću nemaju nikakve podloge u kontekstu povećanja otvorenosti trgovine. “jeftino smeće” je briga inspekcijskog nadzora. ako takav nadzor ne funkcionira, bit će smeća i iznutra i izvana. recimo, prema raspoloživim podacima mlijeko naših opskrbljivača najlošije je kvalitete u regiji. na zahtjeve mljekara da se podigne kvaliteta i unaprijedi organizacija, naši dobavljači su zaprijetili blokadom prometnica i zatražili da vlada otkupi sve mlijeko koje proizvedu bez obzira na kvalitetu i da se zabrani uvoz. argumenti? nije ih bilo, samo prijetnja blokadom prometnica. ne znam vrijedi li ovo komentirati.

– ako konkurencija neće unaprijediti ne samo gospodarstvo nego i cijelo društvo, onda ne znam što će, svjedoci smo kako to izgleda kad sve vrste monopola koje se mogu zamisliti daju sve od sebe kako bi nas pregradili, zatvorili i začahurili što je moguće više. kako bi ugodno živjeli u toj općoj magluštini.

Ja sam u načelu za sva povezivanja na financijskoj razini, međutim nije mi jasno da li će sve zemlje carinske unije podlijegati istim pravima i obvezama. Npr. da smo mi jednostrano suspendirali bilateralni ugovor o slobodnoj trgovini sa BiH to bi podlijegalo sankcijama od strane WTOa, zar ne? A budući da BiH nije članica WTOa ona je to mogla slobodno napraviti. Tako da mi se takvi sporazumi zapravo ne čine dobrima.

Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi

New Report

Close