Indeks optimizma: Siječanjska depresija zbog visokih računa (objavljeno 23.01.2006.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Indeks optimizma: Siječanjska depresija zbog visokih računa (objavljeno 23.01.2006.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Vaši razlozi zbog kojih je pao index optimizma u siječnju ne stoje. Skijanje, najduži mjesec, depresija zbog povratka na posao… svi su ti razlozi postojali i prošle godine – a pogledajte prošlosiječanjski index – bio je veći za više od 3 indexna poena u odnosu na prosinac 2004! Kako to tumačite? Zašto i prošlog siječnja nije pao index optimizma?
po mom sudu, razloge ovosiječanjskog srozavanja optimizma treba tražiti u razlozima koji sad postoje, a nisu postojali prošle godine – jer iz prošlog siječnja vidljivo je da samo depresija zbog povratka na posao ne može srozati optimizam na tako niske grane.
Razloge treba tražiti u drugim, negativnim pojavama, koje su se dogodile krajem prošle i početkom ove godine, a kojih lani nije bilo. Na primjer: fizičko nasilje prilikom nasilne promjene vlasti i izvrgavanje ruglu volje birača u nekim gradovima, povećanje cijena vode i odvoza smeća, još više cijene benzina, najave o mogućoj nestašici plina itd.
Redovno pratim kretanje indexa optimizma i gotovo uvijek se slažem s vašim komentarima, ali ovaj puta ste malo pogriješili.

Kod ovakvih analiza se moze napisati sto hoces i nitko ne moze dokazati suprotno. Sve je stvar osobnog misljenja. Po mojem mozda i ne postoji neki poseban razlog za lagani pad, vec se readi o redovitom ciklusu pada koj slijed nakon razdoblja rasta (ne mozes stalno biti jako zadovoljan, za to je potreban napredak na nekom polju u zivotu, a ne opca stagnacija kao u ovom slucaju).

New Report

Close