Naši su izazovi puno manji nego što izgledaju, problem je u mentalitetu

Naslovnica Forum Komentari članaka Naši su izazovi puno manji nego što izgledaju, problem je u mentalitetu

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

„..odlučnost, zajedništvo i podrška većine“ je formula za rješavanje izazova ili rješavanje „problema prevelike javne potrošnje, neefikasne uprave, lošeg pravosuđa i prenormiranosti „!!!!
Promjena mentaliteta uz odlučnog menangementa ,uz podršku i promjenu mentaliteta tima i svih sudionika(dionika), riješit će problem koji i nije „mali, ali niti najveći na svijetu“ !!!!
Dakle, tipično menangersko mudrovanje i pametovanje. Ništa novo! Osim menangerskog populizma koji je ovdje itekako otvoreno politički proklamiran! Valjda je tome pomogao Trump i populistički vjetrovi koji pušu sa zapada i istoka!
Međutim, tržište , kako bi rekao Rodik, je ono što ograničava sve populizme!!!! A tržište je odredilo sudbinu i predsjednika uprave HPB!!! Samo što on to jadnik ne vidi!

Šteta da niti jedan od novinara Poslovnog dnevnika nezana da mnogi smatraju da je “mentalitet” (u strožem smislu faktor nacionalne psihe) najvažniji ekonomski faktor koji odlučuje ekonomsku sudbinu zemlje. Poput karaktera koji određuje životnu sudbinu svakog čovjeka, individualnog pojedinca.

Ovog proljeća Češka će odbaciti minimalni tečaj korune prema euru (neće više biti 27 : 1 nego bitno niže). 15. siječnja prošle godine Švicarska je odbacila minimalni tečaj franka prema euru (1 : 1,2).

Eh sad, bitno je reći da je u oba slučaja razlog identičan: goleme rezerve eura – stotine milijardi u slučaju Švicarske odnosno desetine u slučaju Češke. Češka je imala 2012 oko 20 milijrdi eura, danas ih ima više od 70. I naravno, opet se postavilo pitanje: što će Češka – kao i prije nje Švicarska – učiniti sa svim tim brdima eura? Razmislite o ovome kada se opet povedu diskusije o tečaju kune; odnosno što je to što nacionalnoj valuti jedne zemlje daje snagu. Sigurno ne prodaja naslijeđene državne imovine i obveznica!

Češki mentalitet je ostao potpuno isti i za vrijeme socijalizma – nije na njega uopće djelovao. Kada je Volkswagen kupio Škodu, Nijemci su se začudili da je u boljem stanju i bolje organizirana nego (tada već njihov) njihov Seat u Španjolskoj.

New Report

Close