Bajkama protiv ulaska u NATO (objavljeno 27.03.2008.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Bajkama protiv ulaska u NATO (objavljeno 27.03.2008.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Prvi i osnovni problem je što nam nitko nikad nije ni rekao što zapravo točno dobivamo s ulaskom u NATO. A ono što nam se, vrlo uopćeno, u medijima servira netko bi zločest također mogao nazvati bajkama.

Najvažnije u svemu je da bi za takvu stvar, kao i za ulazak u EU, trebalo raspisati referendum.
Jesmo li mi nekakva demokracija ili nismo? Čak su u jednoj Gruziji, gdje je demokracija vrlo upitna (vjerujte mi, osobno sam vidjela) na referendum stavili pitanje ulaska u NATO.

Osobno sam donedavno bila za ulazak u NATO. Jer je u medijima (vrlo uopćeno) uvijek bio prikazan kao pozitivna snaga. Smatrala sam ga nekom vrstom dodatne zaštite. Spomenuti “anti NATO” mail sam neki dan dobila i ja, te iako se ne slažem sa svime što tamo piše, malo sam se zamislila i zaključila slijedeće:

– ideja da nam netko (najvjerovatnije dragi Amerikanci) dođu i uspostave neku bazu pa da tamo rade što hoće (i u svojoj ambasadi imaju marince) mi se uopće ne sviđa. Vi kažete da je bajka, netko drugi kaže da nije – i sad kome vjerovati? Ako za sada možda i nisu imali namjeru, tko kaže da neće?

– što zapravo znači “zaštita” NATO-a? Da se držimo svoje regije – što su oni zapravo radili kad je srpska vojska harala po već priznatim državama Hrvatske i Bosne i Hercegovine? Malo su nadletavali Bosnu i uspjeli izgubiti pilota pri tome (o heroju je snimljen i film), a samu Srbiju su “kaznili” bombardiranjem tek kad se nešto kao zakuhalo na Kosovu. A Kosovo, što god mi mislili o pravu Kosovara na samostalnost, je tada još uvijek bio teritorij Srbije (Hrvatska i Bosna i Hercegovina to nisu bili ni u vrijeme Jugoslavije). Sve je to stvar političkih interesa koji u čovjeku mogu pobuditi samo cinizam i ništa drugo.

Što mi zapravo dobivamo ulaskom u NATO?

Mali osvrt na “anti NATO” mail kojeg ste spomenuli:
“Ukoliko se ne umjesamo u NATO, arapski i drugi teroristi nemaju motiva dirati nas. ”
– Samo da vas podsjetim na Izetbegovicevo slicno “razmisljanje”: Mi se necemo naoruzavati, pa nece biti rata.”

“Ako se skupi barem 10% potpisa biraca, vlada mora raspisati referendum” – podsjecam da smo skupljali i potpise za referendum o (ne)povjerenju haskom sudu. Skupljen je bio potreban broj potpisa, ali referendum (unatos ustavnoj obavezi) nije bio raspisan,.

Sa onim ostalim bi se donekle mogao sloziti, a svodi se na:
“Nisu oni ovdje da nama bude dobro, nego zato da njima bude dobro. Arapi imaju naftu, a Hrvati (jos za sada) izvore pitke vode, Jadran, i (ne)zgodan geopoliticki polozaj – kao vrata Euroazije (natovod iz kaspijskog bazena treba ici preko Hrvatske).

Amerika je sinonim za NATO: Pomogli su nam u ratu kad im je bilo od interesa, i za to im hvala. No nakon rata su nam okrenuli ledja jer ima vise nismo bili interesantni kao PREVISE slobodni i samostalni: u lov na Gotovinu su poslali cak 4 serifa !!!

EU je pak (svidjalo se to nekima ili ne) sinonim za Engleze: Oni (a ne neki apstraktni UN, “medjunarodna zajednica” ili EU) diktiraju haskim optuznicama isl. No to nije nista novo: slicni “medjunarodni sud” su osnovali jos prije 500 godina za Ivanu Orleansku (kojoj je dokazan “zlocinacki pothvat” oslobadjanja Francuske od engleskih okupatora), pa onda Dreyfuss aferu sa ciljem da zavade Njemce i Francuze, zatim financijsko upropastavanje grofa Tolstoja koji se (naivac kakav jest, vjerovao je u neovisnost engleskog sudstva) USUDIO (!!!) pokrenuti pitanje odgovornosti Engleza za Bleiburg (tamo je pored Hrvata pobijena i masa Kozaka).
Jako dobro i strucno to opisuje admiral Domazet u knjizi “Gospodari kaosa

“Balkan je prioritet ruskih interesa” – tako je nedavno Putin izjavio u parlamentu, a i poznat je plan jos iz vremena carske Rusije o strateskom izlazu na toplo more tj. Jadran (posredno preko Srbije i Crne gore)Jeste li culi za onu poznatu “komsijsku”: Nas i Rusa trista miliona !

Isto tako nedavno je bilo najavljeno da se Rusija uzduz srpskih granica (misli se i na Republiku srpsku) postaviti nuklerane baze.

Raspitajte se malo o Letoniji, Latvi i Estoniji kako to izgleda kad su vam Rusi susjedi – najprije se nasele (koloniziraju), a nakon toga vas protjeraju. Poznata je pokrajina u Finskoj – “Korelija”. Tamo je do 1945. g. zivilo domicilno i autohtono finsko stanovnistvo. Dosli su ruski “oslobodioci” pa su finskom stanovnistvu dali ultimatum da se kompletno i kolektivno isele u roku od 24 sata, ili….

Pa vi sad vidite biste li radije da nas NATO “okupira” ili da nas slavenska “braca” tipa Srbi/Rusi/Crnogorci “oslobode”.

Referendum o nepovjerenju haskom sudu nije odrzan unatoc ustavnoj obvezi zato jer su nasu Vladu ucijenili od prilike ovim rijecima: duzni ste preko glave, a sad niste “kooperativni”. To bi vas moglo kostati. Blokirat cermo vam sve luke i uvesti ekonomske sankcije. Sto biste vi ucinili da ste bili na mjestu nase Vlade ?

Osim toga, zaboravljamao da je referendum o NATOu vec bio najavljen i odrzan je: Sanader je jos u predizborno vrijeme rekao da ce izbor HDZa biti referendumsko “da” za NATO. Nema sumnje da je tim potezom ustedio velike novce koji bi inace bili potrebni za zasebno raspisivanje referenduma.

Ako me sjećanje ne vara, HDZ je izbore dobio zahvaljujući glasovima iz susjedstva, a njih se ipak ne tiče hoćemo li mi u NATO ili ne.
Također čisto sumnjam da su svi glasači HDZ-a za ulazak u NATO – zato i treba raspisati referendum.

A to što su Rusi i dalje imperijalisti ne znači da moramo otvoriti vrata drugim imperijalistima.

EU – da. Tu imamo ekonomske koristi. NATO – nisam baš sigurna. Ako 300 miljuna Rusa i misli krenuti na nas, zar netko stvarno vjeruje da će nas netko drugi spasiti?
[lol]

jel? izbor je znači ili smo rusi ili smo u nato-u? ta mi je bajka dirljivije bedasta nego sve one iz maila. činjenica je da ako netko uđe u nato onda ponešto stavlja na raspolaganje u slučaju rata, a to ponešto je i ljudstvo i teritorij.
u teoriji neki apologet nato-a bi mogao reći i da biramo između američke zaštite i najezde pomahnitalih arapa.

a činjenica je da smo mi narod koji je očito nesposoban duže od godinu dvije živjeti sam sa sobom. prvo pokloni banke bilo kome, onda gleda šta bi slijedeće i kad proda gaće mahnito se osvrće s kim bi mogao ući u zajedničku državu, pa da se onda žali na tog nekog. [shocked]

jeste li potpisali peticiju za referendum???

New Report

Close