Hrvatska želi u tvrtki za realizaciju PEOP-a imati najveći udio (objavljeno 18.03.2008.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Hrvatska želi u tvrtki za realizaciju PEOP-a imati najveći udio (objavljeno 18.03.2008.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ohrabrujuca je izjava g. Markova da ce JANAF (a ne iskljucivo strani investitori – kako je nedavno deprimirajuce pisalo u Jutarnjem listu) biti financijer dijela PEOPa koji ce prolaziti Hrvatskom, po JANAFovoj trasi.
Malo je medjutim neobican i zbunjujuci (mizerni) iznos od 400.000EUR koji se u clanku spominje. Usporedbe radi – u jucerasnjem “Vecernjem listu” je naveden podatak da su JANAF i Dioki rijeckoj bolnici poklonili (dakle ne radi se o investiciji, vec o poklonu !) dijagnosticki aparat od 550.000EURa !?
Isto tako mozda nije na odmet prisjetiti se izjave srpskog premijera Tadica za zadnjeg boravka u Hrvatskoj (kad je bio i Putin) da ce event. priznanje Kosova imati za posljedicu onemogucavanje PEOPa. Upravo to i jest ruski cilj – onemoguciti dotok kasp. nafte u Europu i osiguravanje ruskog monopola na europ. trzistu. Istovremeno, istisnuvsi PEOP, Rusi ce inzistirati na Druzbi Adriji – opet dobro za JANAF. Podsjecam na srpske izjave od prije dva-tri dana kada su rekli da ce svoje djelovanje uskladiti sa Rusima – mozemo ocekivati dugorocne iscenirane nemire u Srbiji sa ciljem odustajanja Europe od PEOPa. Svijetla tocka je da su Srbi vec jednom preveslali Ruse glede prodaje NISa. Dobro za hrvatsku (vjerodostojnu) pregovaracku poziciju prema Rusima.

Za one koji se sjecaju, u Vecernjem listu je prije koji mjeces bila slika Hrvatske sa buducim NATO bazama – sve su one (slucajno ili se to meni mozda tako ucinilo) postavljene uzduz JANAFovog naftovoda – u Slavoniji. Nadodamo li na to naknadnu izjavu am. generala koji nas je (kao turisticku zemlju) umirio kako NATO nece instalirati baze po Istri i Dalmaciji, slika se nekako uklapa. U Jutarnjem je pak bio clanak o namjeri Rusa da izgradi nuklearne baze uzduz srpskih granica. Kad se uzme u obzir sve receno, ispada kako nakon sto priznamo Kosovo (danas ?) ili najkasnije iza 11.5. kada radikali u Srbiji doidju na vlast, mozemo uzduz hrvatske granice koja dotice tzv. Republiku Srpsku ocekivati srpske provokacije ozbiljnijih razmjera, a sve u cilju da se investitore u Londonu (kojima ce se krajem godine prezentirati PEOP projekt) “uvjeri” kako je to bacanje novca u vjetar. Nakon toga ce Druzba Adrija biti sasbim realna alternativa, zar ne ?

Kako god se okrene (PEOP ili Druzba Adria), JANAF je na dobitku… Samo ce se trebati strpiti, kojih godinu dana.

New Report

Close