Short selling

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Short selling

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nisam pregledao sve teme, ali najvjerojatnije nije otvorena. U pretraživanju nisam našao išta slično.

Mislim da je temu najbolje ovdje otvoriti jer je tu prisutna i tema margin, lombardni krediti i financiranje ulaganja.

Short selling kao tehnika ulaganja koja je suprotna financiranju sa margin kreditom, omogućava profit kada je tržište u padu, zasniva se na posudbi dionica od investicijske tvrtke i prodaji istih, kako bi se na koncu pokrila prodaja tj. otkupila nazad ista količina dionica, ali po nižoj cijeni. Profit je u razlici cijene i ostvaruje se kratkoročno, unaprijed regulirano od strane investicijske tvrtke. Naravno, gubitak je lako moguć i rizik je velik.

Pišite ako imate iskustva na tržištima izvan Hrvatske sa ovim, kod nas toga još nema koliko ja znam.
Ne znam je li zakon takav ili jednostavno naše tržište još nije zrelo za to.

Mišljenja o short sellingu, iskustva, procjene ulaska na HR tržište, tko od banaka i brokera nudi te usluge i bilo što drugo vezano za short selling kao kratkoročnu strategiju ulaganja postajte ovdje !

[thumbsup]

koliko znam za sada to nije moguće raditi u Hrvatskoj (barem ne legalno) pa ga ne nude niti brokerske kuće.
kako se priprema teren za ulazak trgovanja opcijama (za širi puk) vjerojatno će nužna promjena zakona pretpostaviti i short selling ili po naški šortanje.
inače o šortanju je bilo već riječi na stranicama foruma no svejedno pozdravljam otvaranje istoimenog topica.

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

Evo što ti je naše tržište. U razvijenim zemljama shortanje je opcija za svakoga tko želi, a kod nas zabranjena aktivnost. Mnogi su mogli ovu korekciju iskoristiti za ostvarivanje profita shortanjem. Ali ne, nama je ispod časti uvesti stvari koje su uvele daleko naprednije zemlje. Mi moramo gubiti u korekciji i moramo se podrediti fondovima i pružiti im mogućnost da dodatno ojačaju svoju poziciju nad nama.
Potpuno neshvatljivo. Netransparentno. Jadno. [bye]

Pozdravljam temu.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

poštovani forumaši,

malo se raspitao, da bi se uvelo šortanje neophodna je paralelna suradnja na projektu derivata (jer tamo to spada) istovremeno Zagrebačke burze, HANFE, SDA i vodećih brokerskih kuća a šansa da se tako nešto u kratkom roku ostvari je nemoguća misija (sjetite se kolko je samo burzi trebalo da uvede OMX sustav i kako on i dan danas funkcionira) . nevedene institucije inače posluju po načelu svak za se travu pase što se vidjelo na gro primjera do sada.
stoga zaboravite šortanje barem do početka 2010. uz najbolju volju.

[sealed]

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

evo taman nakon godinu dana,,,,izvukao temu iz naftalina…mislim da je kolega ConOBrien spomenuo nesto da se uvodi na zse short selling….ima li novosti u svezi ovoga???

SVI SU SPAMERI IGNORE !!! D,D(dugoročni dokupljivači)bloger predvodnik :-)strucnjak

bilo bi dobro, dobila bi se likvidnost i nebi bilo propadanja u nedogled………………..

Pa zamislite koji bi to raj bio, za takve stvari bi se isplatila i investicija u članak na Indexu, vidjeli ste koja je moć medija. Zato mislim da ovo nije realno očekivati kod nas

Koliko imam informacije sa nekoliko strana, radi se na uvođenju short sellinga i trebalo bi biti realizirano već ove godine.

Dobrodošla novina na našem tržištu koja nudi investitorima i špekulantima nove mogućnosti, time povećava likvidnosti i ne manje važno, pridonosi uspostavljanju ravnoteže na tržištu. Ne zaboravimo da su pri paničnim rasprdajama short selleri često na bidu da zatvore pozicije i uzmu profit.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Jedna od osnovnih pretpostavki koja mora biti ispunjena da bi short selling bio moguć je likvidnost. A nje definitivno kod nas nema i čisto sumnjam da ćemo ove godine gledati shortanje na burzi.
Možda na HTu, ali ta dionica ionako nije interesantna forumskim špekulantima.

Odgođeno uvođenje usluge zajma vrijednosnica
19. veljača 2010.| Tin Bašić

Iako se o ‘short sellingu’, odnosno sada zajmu vrijednosnica, govori godinama, nova bi usluga možda mogla krenuti tek krajem lipnja
Uvođenje usluge zajma vrijednosnica na domaćem tržištu, koje je bilo najavljivano za kraj ožujka, odgođeno je za nekoliko mjeseci i sad se očekuje krajem lipnja. O toj se usluzi intenzivnije počelo govoriti krajem prošle godine nakon što se odustalo od prvotne ideje o uvođenju tzv. short-sellinga. Planirani rok završetka projektne dokumentacije trebao je biti kraj prosinca, a početak implementacije krajem ožujka ove godine. No došlo je do promjene. “Nadamo se da će pilot-projekt biti završen u predviđenom vremenu kada bi bio predan tržištu na testiranje. Predviđen rok za implementaciju projekta je kraj prve polovice godine”, poručuju za Poslovni dnevnik iz Središnjega klirinškog depozitarnog društva (SKDD).

http://www.poslovni.hr/140278.aspx

When wealth is lost, nothing is lost; when health is lost, something is lost; when character is lost, all is lost. ~Billy Graham

Uvest bilo šta novo na ZSE u lipnju je besmisleno, ako ne mogu ranije nek čekaju početak nove sezone nakon ljeta.


Uvođenje usluge zajma vrijednosnica na domaćem tržištu, koje je bilo najavljivano za kraj ožujka, odgođeno je za nekoliko mjeseci i sad se očekuje krajem lipnja. O toj se usluzi intenzivnije počelo govoriti krajem prošle godine nakon što se odustalo od prvotne ideje o uvođenju tzv. short-sellinga.

[huh] [undecid]

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.


Uvest bilo šta novo na ZSE u lipnju je besmisleno, ako ne mogu ranije nek čekaju početak nove sezone nakon ljeta.

Možda ispadne genijalan potez. Više opcija na raspolaganju je uvijek dobra stvar.

When speculation has done its worst, two and two still make four.

New Report

Close