Apsurd: Dobio europski novac za solarnu elektranu, ali nema kome prodati struju

Naslovnica Forum Komentari članaka Apsurd: Dobio europski novac za solarnu elektranu, ali nema kome prodati struju

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Eto ti mafije koliko voliš, a oni se bave žrtvenim janjcem Bandićem, kad ste krenuli onda otvorite pipu ali onu iz SDP-a, iz HDZ-a smo već vidjeli dosta.

Mafija ovo, mafija ono blablablab, ljudi, informirajte se malo.

Malo iz biznisa u ovom sektoru, možda nekome dobro dođe.
Kao prvo nije točno da g. Mucko nema kome prodati struju iz sunčane elektrane. G. Mucko ne može prodati struju HROTE-u zato jer su kvote pune. To je istina, HROTE kvote jesu pune iz razloga što HROTE isplaćuje poticajnu otkupnu cijenu električne energije i za to postoji kvota.
Postoje na hrvatskom tržištu električne energije opskrbljivači koji su voljni otkupljivati električnu energiju iz sunčanih elektrana po tržišnim cijenama bez poticaja. Npr. HEP Trgovina i ProEnergy. Naravno, cijena je dosta niža, ali pošto je g. Mucko već dobio poticajna sredstva od IPARD programa za investiciju, nije logično, a niti fer da još dobije i poticajnu cijenu električne energije od HROTEa.

Stoga, g. Mucko može sklopiti ugovor o otkupu električne energije kada god želi po tržišnim cijenama (cca 0,28-0,37 Kn/kWh), ali ne može dobiti poticajnu cijenu od 1,5 Kn/kWh (ako se radi o 300kW instalaciji) jer je kvota puna ().

Također, ulazak u kvotu i poticajna cijena struje za ovakav projekt nije realna jer se tada radi o dvostrukom poticanju (prvo IPARD sredstva a onda HROTE poticajna cijena struje) – dvostruko poticanje!!
Rješenje: sklopiti ugovor o otkupu sa npr. HEP Trgovinom po tržišnim cijenama što se može bilo kad i realizirati investiciju. Ako je IPARD sufinancirao sa 50% iznosa, tada je investicija i po tržišnim cijenama isplativa, naravno za cca 8 godina, a ne za dvije i pol kada bi bilo dvostrukog poticanja.

Samo malo info. 🙂

LP,
Hammer

Izgleda da provjera tocnosti podataka nije previse bitna kod odabira vjesti na ovom portalu. Bitno da se ima o cemu plakati..

Hammer, apsolutno sve napisano u tvom postu stoji, a clanak je potpuno deplasiran i prepun sto netocnih, sto nepotpunih informacija. Sramota za novinara koji je to plasirao. 🙁

Pozdrav od ekipe koja projektira i instalira elektrane!

New Report

Close