JP Morgan traži TDR-u strateškog partnera

Naslovnica Forum Komentari članaka JP Morgan traži TDR-u strateškog partnera

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Naravno, ovo je samo potvrda cinjenice da Adris, tj. TDR zna poslovati iskljucivo u uvjetima trzisne zastite i protekcionizma. Svi su zaboravili da je TDR jos davno shvatio da mora biti dobar sa vladajucima da bi mogao uspjesno poslovati. Pretvorba na brzinu za vrijeme rata uz tajnu pomoc tehnomenadjerskog djela HDZ-a i ZABE, zabrana uvoza stranih cigareta koja je cak i u SFRJ bila ukinuta osamdesetih godina te unistavanje tvornica u Zagrebu i Zadru uz pomoc ZABE i drzave, omogucili su TDR-u jedini privatni monopol u drzavi. Necuveno. Zamislite da je napr 25 godina bila dozvoljena prodaja samo domace odjece, a da je uvoz bio prakticno onemogucen. Da li bi tada hrvatska tekstilna industrijaMpropala ili bi mozda prezivjela i obogatila se? Ali veliki novac ulozen u marketing usutio je sve medije i preko toga se ubrzo preslo. Godinama se poslovalo bez konkurencije. Toga nema doista nigdje na svijetu da drzava dozvoli monopol privatnoj tvrtci. Osim ukoliko neki iz Vlade RH nisu bili dionicari u TDR-u. Njihova dionicka struktura se ni danas ne zna jer su svi dionicari skriveni iza skrbnickih racuna.
Danas kad se trziste liberalizira, oni bi skupo prodali tvornicu. Nesto mi govori da ipak nece ici za velike pare kao sto su si pohlepni Adrisovci umislili, a price o zadrzavanju proizvodnje u Hrvatskoj su samo bacanje prasine u oci.
Adris je pokazao da zna poslovati samo tamo gdje ga drzava stiti kao lickog medvjeda, a u otvorenim uvjetima, trzisni udio im samo pada. I naravno, odavno su shvatili da pravi novac lezi u svercu cigareta i to su godinama radili, a svi oni koji su ih pokusali zbog toga finacijski sankcionirati, zbog zastite koju imaju kod politicara placene tim istim crnim novcem, su na kraju ostali bez posla, zdravlja i sl. Ne zaboravite da imaju najveci budzet za PR i odvjetnike i da svakoga mogu financijski iscrpiti te na kraju i psihicki unistiti. Mozda ipak netko u jednoj pravednijoj i boljoj drzavi otvori ovo pitanje. Osobno, ne vjerujem…….

Preporučam MOL.

Možda nije tako dobar kao za juhe, ali o pušenju na pravim mjestima sve znaju.

[b]black magic[/b]

New Report

Close