Najviša razina ikad: Bruto inozemni dug Hrvatske na rekordnih 108 posto BDP-a

Naslovnica Forum Komentari članaka Najviša razina ikad: Bruto inozemni dug Hrvatske na rekordnih 108 posto BDP-a

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Tipicni socijalisticki pristup materiji! Koga briga, koliko je koje poduzece ili strana banka posudila novca u inozemstvu? Mislite da zna USA koliko Coca Cola, IBM, GM….imaju kreditinih obeveza i da to zanima Federalnu banku? Jedini relevantan podatak je taj, koliko je drzava duzna! Jer to moraju vracati porezni obveznici, sve ostalo nema veze sa temom.

pomalo naivno gledaš na stvari, ako dođe drž/nedaj sve će to (ili najveći dio) država trebati vratiti. Šta misliš da će strani kreditori samo tako to otpisati nekoj maloj državici iako je to npr. dug banka i ine i sl.? Je, možeš si misliti

Znaci, ako recimo Tedeschi digne kredit od 300 mio. eura u nekoj od EU-zemalja, gdje mu je kamata puno povoljnija nego u Hr., onda se to isto ubraja u sveopci dug!?

Viewer

Da, ako Atlantic grupa uzme kredit i to ulazi u statistiku bruto inozemnog duga.

Hrvati su neuki i nesposobni.

Moja tvrdnja je da ovakva statistika nema nikakvu vrijednost. EU se tretira kao tuzemstvo i nitko uopce nije duzan prijaviti nekome u HNB-u, gdje on posudjuje novac, samo zato sto mu je sjediste firme u Hrvatskoj. U konkretnom slucaju je Tedeschi uzeo taj novac da bi kupio firme u Sloveniji i Srbiji. A ako propadne, onda te iste fime u drugim zemljama su mu garancija za kredite. I sta Hrvatska ima sa time?

Lanjski snijeg

Viewer, ovakva statistika nema nikakvu vrijednost iz još jednog razloga: to je lanjski snijeg. Ako pogledate website Joint External Debt Hub; “Tinderbox of Emerging Markets?”, 23. listopad 2013, vidjet ćete da je hrvatski bruto vanjski dug bio oko 112% BDP-a još u listopadu 2013.

JEDH prikuplja podatke od vjerovnika a osnovali su ga BIS (Banka za međunarodne obračune u Baselu), MMF, Svjetska banka i OECD.

I neka je kamata u prosjeku 5% na taj dug,a sigurno je veca pa to je samo 2,5 miljardi eura kamate godisnje tj preko 200 miljuna eura mjesecno. Da bi se samo kamata vracala nama treba rast BDP od minimum 5%. Ovo mi izgleda poprilicno dostizno i jednostavno kad vidim koji genijalci upravljaju ili su upravljali drzavom. Ovdje po meni nije pitanje da li cemo bankrotirati vec je pitanje kad cemo. I onda ekipa prica o oporavku burze i valjda Grobexu od 4500.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!


I onda ekipa prica o oporavku burze i valjda Grobexu od 4500.

Jedna od zabavnijih tema. Šta je najgore, ekipa to tamo doista i misli.

New Report

Close