Za ozbiljne reforme trebaju nam lideri tipa Angele Merkel, na političkoj ih sceni ne vidim

Naslovnica Forum Komentari članaka Za ozbiljne reforme trebaju nam lideri tipa Angele Merkel, na političkoj ih sceni ne vidim

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Može li mi netko točno objsniti zašto se Angelu Merkel smatra dobrim liderom ?.

Prvo, većinu ekonomskog uspjeha Njemačke treba zahvaliti Shroederovim reformana (Agenda 2010).
Drugo – u krizi nije ponudila niti jedno realno rješenje osim što je blokirala svaki globalni pokušaj dogovora i vrlo dosljedno branila interese njemačke i to na način da će upravo sama njemačka na kraju platiti najveći dio.

Ako je liderstvo da se sa pozicije moći slabijima (i onima koji te NISU izabrali) nameću rješenja koja sama ne želiš provesti – onda očigledno imam krivo shvaćanje te riječi.

Loki

@loki

Da ali zaboravljas da je proglasena za najmocniju/utjecajniju zenu svijeta.

On da i.vidi lidere sa desnog političkog spektra (a ima ih) on će presutit jer mediji su lijevi pa se boji da mu ne nastete poslu itd. Desni politički spektar objektivno ima puno stručnije ljude…dovoljno je vidjet sadašnje ministre tipa Jakovine,Marasa,Jovanovićapa to je sramota

Hmmm, nama trebaju nestranačke osobe, neukaljani znanstvenici, priznati stručnjaci a ne kojekakovi “milanovići, Maraci, Jovanovići ili ekonomski analitičari tipa Nowotni itd.

Merkelica ti je davala novce mladima za kupovinu auta, novac za djecu… veliki su to novci na razini njemačke. Morate malo objektivno gledati, žena je napravila i radi dosta toga.

S druge strane, slažem se da su Maras, Jovanović i Milanović najgori u ovoj Vladi.

Liderstvo Angele Merkel

Loki 07,

očito niste na “ti” sa njemačkim medijima. Kažu da najdublje rijeke najtiše teku, a najjači motori uvijek rade skoro bešumno. U tome je tajna liderstva Angele Merkel koja pokazuje svoju strahovitu snagu kada god zatreba.

Primjer: posjet Grčkoj od čak 6 (šest) sati i pohvala da se jedinični troškovi rada u Grčoj kreću pravcem koji daju nadu da će Grčka možda postati konkurentna. Također je pripćila i stav njemačke vlade da se od Grčke očekuje orijentacija na turizam i poljoprivredu.

Najomiljenija tema Angele Merkel su jedinični troškov rada (unit labor costs; Lohnstueckkosten) kojima stalno “bombardira” ostatak EU (pitam se koliko ima ljudi u Hrvatskoj koji znaju što to znači). Nedavno je objavljeno da su u Francuskoj momentalno 25% viši od onih u Njemačkoj. Možda se sjećate da je upravo ona pokušala sklopiti pakt o konkurentnosti sa ostatkom EU kako taj ostatak ne bi previše zaotao za Njemačkom. Naime, zna se – Amerikanci to ističu otvoreno – u Evropi postoji Njemačka i ostatak EU. Stvara se njemačka Evropa, a ne evropska Njemačka. Kada bise konstantno, iz dana u dan pratili kako njemački mediji danas “praše” po Francuskoj kao nekada po Grčkoj i kako joj dijele “packe” i lekcije dobili biste predodžbu o kakvom se trendu radi.

Naravno da Angela Merkel nije Helmut Kohl ili Helmut Schmidt pa joj se dogodi i takav “kiks” da Barack Obama preleti preko Njemačke iz Francuske na putu u Poljsku a da se sa Angelom Merkel samo kurtoazno pozdravi, za što je dobila žestoke javne kritike i od Helmuta Kohla i od Helmuta Schmidta.

Ali upravo to je čini idealnim liderom za današnju Njemačku koji ju The Economist točno kategorizirao kao “reluctant hegemon” – tihim, ali točno fokusiranim i strahovito jakim.

Pokušajte zamisliti što bi se dogodilo da se u Njemačkoj pojavi partija s nazivom Die waren Deutschen(Istinski Nijemci), poput Istinskih Finaca u Finskoj?

E tek tada bi Njemačka dobila novog lidera drugačijeg od Angele Merkel

Jedini je problem što sve potrebne i bolne rezove i reforme nije napravila ona, nego onaj prije nje. Zato je i izguio izbore, a ona sada bezbrižno uživa političke plodove njegova rada. Ona sama po sebi nebi puno toga napravila da je bila na vlasti dva mandata prije nego je bila. To je jedina istina.

The word God is for me nothing more than the expression and product of human naivete. The Bible is a collection of honorable, but still purely primitive legend which are nevertheless pretty childish.

XceeD

Točno ste rekli. Ali to nije problem, dapače. Nitko ne bi mogao bolje nastaviti graditi njemačku uspješnost na efektma Schroederove Agende 2010 nego Angela Merkel.Ostavimo sada po strani što bi Angela Merkel napravila na Schroederovom mjestu a što ne bi. To su spekulacije. Ako ne govorite njemački, pogledajte studiju “From Sick Man of Europe to Economic Superstar” (cream-migration.org /publ uploads/CDP 06 14 pdf)četiriju njemačkih autora koja je objavljena na LSE (zanimljivo je da uopće ne postoji službena verzija na njemačkom!). Ovo navodim jer iz Vašeg reziniranja vidim da niste sasvim kod kuće u ovoj materiji.

Ili, ako Vam je to previše, pogledajte: Tony Barber: “Why German-style labour reform isn’t for everyone”; FT 04. Februar 2014.

Da, Schroeder bi se mogao usporediti sa konsruktorom koji je konstruirao i napravio fenomenalno dobar motor (Agenda 2010). Ali taj motor nitko ne zna bolje koristiti nego uopravo Angela Merkel. Pa Pehr Steinbrueck je dobro primijetio da je Njemačka u Evropi nešto poput Alise u Zemlji čudesa. Nemojte mi reći da za to nije zaslužna i Angela Merkel?

Uzgred, pitam se koliko bi od svh tih koji upravo sada bez daha prate događaje oko izbacivanja Slavka Linića iz SDP-a kao da im o tome ovisi posao razumio o čemi mi to razgovaramo? I tko bi od njih dao podrku hrvatskoj verziji Angele Merkel kada bi se stvarno pojavila?

@Marx,

Sa mnogime što ste rekli se ja slažem. S druge strane ne smatram da se to može nazvati liderstvom. Kapetan broda koji uspješno upravlja brod po teškom morem je kompetentan kapetan ali baš i nije “lider”. Kapetan broda koji uspije spasiti sve putnike iz tonućeg broda usprkos npr. nedostatku čamaca je lider.
(ok analogija možda nije baš najuspješnija – keep the broad mind).

No, najvažnije je da je u članku jasno rečeno da je Majetić rekao:
“…
Primjer Angele Merkel koja je u Njemačkoj provela reforme i pobijedila potvrđuje da građani nisu neosjetljivi i da nagrađuju one koji znaju voditi zemlju.
…”

A to je čista neistina. Niti je Merkel provela bilokakve “teške reforme” koje su je mogle stajati izbora niti je za to nagrađena na izborima.

To znači da čelnik HUP-a nema pojma što govori ili namjerno laže i iskrivljuje istinu. A to se zove populizam – samo što sada nije uspjeren prema biračima nego prema poslodavcima.

I čime sam sebi uskaće u usta jer je upravo prethodna rečenica:
“…
Tražimo da se u politici maknemo od populizma, da se promjene provode zbog toga jer je država ovaj čas ugrožena kao država i tu očekujemo odgovornost političkih elita.
…”

I iz tog dijela teksta je izvučen naslov i to je dovelo do mojeg komentara.

A to bi upravo trebali biti ti “stručnjaci” koji bi trebali formirati vladu stručnjaka da se provedu “teške reforme”

Još jedan dokaz da rad vlade nije uzrok nego samo simptom ogromne nestručnosti na apsolutno svim razinama.

Loki

New Report

Close