Novi nacionalizam poprima razorne gospodarske oblike

Naslovnica Forum Komentari članaka Novi nacionalizam poprima razorne gospodarske oblike

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

i tako je opet spjevan hvalospjev globalizaciji i diktatu gospodarskog rasta pod svaku cijenu jer sve drugo vodi u fašizam. neki će reći da je to točno, i stvarno, ako svedemo ljude i svijet na puke ekonomske subjekte i objekte to je točno. ali nije točno da je ekonomija jedina odrednica svijeta.
autor vjerojatno svjesno izostavlja čitav niz faktora kao što je to da čovjeka puno više određuje kulturni i društveni identitet, a to znači osobne i društvene vrijednosti koje nemaju izravnu vezu s ekonomijom. onda na primjer sloboda i osjećaj da može nešto promijeniti, da zalaganje za svoja uvjerenja može donijeti željenu promjenu i niz drugih stvari koje su pojedincu i društvu bitnije od ekonomskog komfora.
no takve stvari su autoru i krugovima kojima on pripada samo smetnja i vrlo efikasno nameću tezu da je sve to negativna posljedica ekonomske krize i da će gospodarski rast to riješiti, a za njega trebamo bespogovorno slušati WTO, EU, MMF, Svjetsku banku,… i prihvaćati sve što nameću.

@kauders,
To je sve lijepa teorija no na žalost samo u teoriji nema razlike između teorije i prakse.

Opovrgava te 100 milijuna+ poginulih u ratovima samo u Europi tokom XX stoljeća uzrokovanih nacionalizmom pogonjenih ekonomskom krizom i nesigurnošću.
Opovrgava te i uspjeh desničarskih stranaka na zadnjim EU izborima.

Kulturni i društveni identitet i vrijednosti, sloboda i osjećaj za promjenu su divne stvari, ali same za sebe ti neće staviti kruh na stol i školovati ti djecu.

Čak i da mogu to bi prvo trebalo shvatiti barem 60-70% od tzv. “normalnih ljudi” tj. onih slavnih “99%” iz raznih Occupy pokreta.
Jer, suprotno uobičajenom mišljenju, porast ekstremnog nacionalizma (desničrsko/ljevičarskog svejedno) je rezultat odabira birača i građana, a ne neke “bijelosvjetske zavjere”.
Jer uvijek je lakše okriviti neku zavjeru nego potražiti krivca i vidjeti ga u vlastitom ogledalu.

Loki

New Report

Close