Klizanje rejtinga samo je pitanje vremena, MMF nas čeka prije ili kasnije

Naslovnica Forum Komentari članaka Klizanje rejtinga samo je pitanje vremena, MMF nas čeka prije ili kasnije

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

MMF nam treba i radi jednog i radi drugog.

MMF je trebalo zvati odmah u prosincu 2012. tj. po preuzimanju vlasti. Učinci bi bili višestruki: jeftinije zaduživanje, poruka stranim investitorima da je Vlada spremna odmah okrenuti novu stranicu, poruka domaćoj birokraciji da je vrijeme pretakanja iz šupljeg u prazno definitivno završilo. Sad je situacija kudikamo teža, ova Vlada je dobrim dijelom već prokockala svoj kredibilitet i ni aranžman s MMF-om ne bi mogao značajnije promijeniti tu percepciju.

A dali bis e moglo dogoditi, da MMF ne prihvati suradnju sa ovom ekipom zbog lažiranja podataka ?


A dali bis e moglo dogoditi, da MMF ne prihvati suradnju sa ovom ekipom zbog lažiranja podataka ?

ja mislim da ovi nisu u stanju dogovoriti nikakav aranžman s MMF-om čak i da to obje strane žele. takvi pregovori su prevelik logistički zalogaj za ovu vladu. pa ni s MOL-om ni s investitorom u HŽ cargo nisu u stanju ni voditi pregovore a kamoli ih završiti, nisu bili u stanju čak ni raspisati natječaj za konzultanta za veliki brijun, a kud bi onda s MMF-om? eksplodirao bi im mozak od pregrijavanja u prazno samo da sjednu za stol s njima.

krajnji čas za MMF je bio u ljeto 2010 kad se tadašnja opozicija (a sadašnja vlast) udružila sa sindikatima i srušila prijedlog reforme zakona o radu. da je kosor bila odgovorna političarka morala je u tom času sklopiti posao s MMF-om. jer sve ovo što se otad dogadilo u tom je času postalo neizbježno.

Račun bez krčmara

MMF nikada u svojoj povijesti nije odobrio aranžman državi koja nije bila u stanju vraćati već postojeće dugove već postojećim kreditorima. To bi bilo bacanje još i novca svih njegovih članica u jamu bez dna.

Ono što je ključno kod svake pomoći MMF-a jest da prvo treba sačiniti program koji će ukupan državni dug učiniti podnošljivim (sustainable)- što hrvatski ukupan dug (ne samo vanjski) sada nije – uz njegovu suradnju i pomoć. Tek onda se na uobičajen način i uz uobičajene uvjete odobrava stand-by aranžman.

Za Hrvatsku to znači da će jedan njegov dio biti otpisan (drugačije neće ići) ali će cijena biti daleko viša nego što se većina “promatrača” usuđuje zamisliti: ostvarivanje primarnog budžetskog suficita. Što će to za Hrvatsku značiti prepuštam mašti zainteresiranih.

Da ne duljim, zainteresirani za neposrednu budućnost bi trebali dobro proučiti nedavna iskustva Grčke, Portugala i Egipta a ako banke i u Hrvatkoj dođu u probleme onda i Cipra.

Također, pratite što se dešava u Sloveniji.

New Report

Close