Povlaštenim PDV-om za turizam država prosula 3 milijarde kuna

Naslovnica Forum Komentari članaka Povlaštenim PDV-om za turizam država prosula 3 milijarde kuna

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

sramotna nesposobnost, u ovoj krizi gdje se borimo za svaku kunu, dali su turističkim firmama 3 milijarde naših/državnih kuna u džepove?!?! [emo_palacd][emo_palacd][emo_palacd]

“Država se odrekla toliko novca na račun jednog sektora koji je i mimo toga bio razmjerno konkurentan, dajući ga tako u dobroj mjeri i strancima, što kroz vlasništvo kapitala u hotelskim kompanijama, što kroz jeftinije ljetovanje turista iz znatno bogatijih zemalja nego što je Hrvatska”, kaže jedan od njih. Spomenute procjene su, pak, u odnosu na one profesora Guste Santinija, i prilično konzevativne. On smatra da bi efekt tog promašaja mogao biti čak i pet milijardi kuna, zbog čega taj potez naziva i tragičnim. “Komparativna prednost Lijepe naše pripada svim građanima Hrvatske, a ako PDV identificiramo kao oblik turističke rente, za što postoji obilje argumenata, tada smo si snižavanjem stope PDV-a srušili cijenu te društvene rente u korist privatnog kapitala
[emo_palacd][emo_palacd][emo_palacd]

Taj novac ce se vratiti u proracun jer ce se opet investirati u turizam i u podizanje kvalitete i kapaciteta Hotela .

Tek će genijalci na kraju godine, kad se sve zbroji, vidjeti kakavu su glupost napravili. Veći efekt za proračun bi bio da je država financirala nabavku knjiga za sve učenike u RH ili da je subvencionirala cijenu goriva (plavog dizela)i umjetnog gnojiva nego što je taj iznos poklonila stranim vlasnicima i stranim turistima. Spin o većem investiranju i podizanju kvalitete je prodavanje magle. RH i njezina obala je toliko atraktivna prema geografskom, geopolitičkom, strateškom i svakom drugom obliku da će investicije u turizam doći i bez sniženog PDV-a.


Taj novac ce se vratiti u proracun jer ce se opet investirati u turizam i u podizanje kvalitete i kapaciteta Hotela .

ti očito uopće ne razumiješ kako to funkcionira….

samo potpune budale i ekonomske neznalice mogu smatrati turizam strateškom granom, zadnja država koja je imala takvu koncepciju je haiti, a to je sad jedna od najbjednijih država na svijetu.

samo industrija čini razliku između razvijene zemlje i bijede, turizam ima smisla samo kao sporedni sektor pri razvijenoj industriji.

jedini razlog zašto se turizam ikad protežirao jest mit komunističkih neradnika o super zaradi s malo rada i truda. u stvarnosti jedina zarada je od niskoprofitabilnog konobarenja i rentanja apartmana, koje dođe samo kao džeparac, jer od toga ne može pristojno živjeti ni 1% iznajmljivača. većina tih koji se hvale kako su oni profesionalci i iznajmljivači u stvari ima lažne mirovine i invalidnine, i da im se to ukine bili bi zadnja bijeda.

fama o turizmu je jedna velika laž, ali laž koja je uspješno uništila radnu etiku u velikom dijelu zemlje.

Veći efekt za proračun bi bio da je država financirala nabavku knjiga za sve učenike u RH…

Skola je precjenjena i djeci radi vise stete nego koristi. Sve vazne vjestine koje su covjeku potrebne, ne uce se u skoli niti iz knjiga…


Veći efekt za proračun bi bio da je država financirala nabavku knjiga za sve učenike u RH…

Skola je precjenjena i djeci radi vise stete nego koristi. Sve vazne vjestine koje su covjeku potrebne, ne uce se u skoli niti iz knjiga…
[/quote]

Bravo, osim ako nisi Newton onda ces morati sam razvijati puno metoda za rad. Kada tada te dostignu.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

To sam ja nekidan komentirao na jednom drugom clanku i rekao da zato i je ova presija po Jadranu,ali sam rekao da ce proracun bit supljiji za 2,5 miljardi.Nisam puno falija. Kako bilo da bilo sto se manje slije u proracun bolje za sve nas.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Prvo. Koji bezvezan naslov! Upućuje na to da bi trebalo povećati PDV pa bi se “usulo” u proračun! Za koga i kome? proračun treba drastično smanjiti.
Drugo. Vrsni ekonomski stručnjaci u svojim paušalnim baljezganjima pokazuju svoje stvarno znanje. Dakle ako imaš 25% PDV na ulaz od 100 kn i 10% PDV na izlaz od 250 kn koliki je povrat PDV-a? Konkurentske zemlje u turizmu su ove godine itekako spustile cijene, a mi u svojoj bajnoj ponudi kupališnog turizma stvarno mislimo da smo “neprocjenjivi”.
Treće. Da, nama je turizam strateška grana kad smo lijen narod koji sluša polupismene ekonomiste i ima “niš koristi” političare.

Mnogi hrvatski ljevičari sve više podsjećaju na golubove. Ima ih puno, ne služe ničemu, a prije nego odu sve zaseru.

Umjesto da pohvale smanjenje poreza (bilo kojeg pa i ovog PDV-a za turizam), sada imamo orkestriranu hajku uz podrsku nekakvih jadnih ekonomista da poreznu presiju treba povecati.

Daj boze da se PDV smanji na 10% na sve, a ne samo turizam.

Sada je problem i to da turizam bolje posluje.

Pa u svakoj normalnoj drzavi je cilj sto manje poreza i sto profitabilniji privatni sektor.

Ne cude me novinari koji ionako odradjuju prljavi posao za nekoga, nego me cude tzv vrsni ekonomisti.
Ti nemaju veze sa zdravim razumom, a kamoli sa ekonomijom.
Nazalost ti i takvi nam jos predavaju na fakuktetima i prenose svoje neznanje na buduce skolovane ljude.
Nevjerojatno ali istinito. To je samo moguce u jednoj zemlji na brdovitom Balkanu, a koja se zove Hrvatska.

@osi3, potpuno si u pravu. Ja isto tako cijelo vrijeme “trubim”, da turizam moze max. sa 20% GDP-a participirati u gospodarstvu. Kad bi se moglo samo od turizma zivjeti onda bi Korzika, Sardinija, Sicilija, Kalabrija, Grcka… bili najrazvijeniji dijelovi Europe a ne Skandinavija.
Uprkos tome mislim da je PDV trebalo smanjiti na 12-15 %. Jer ako pogledate bilance hotela, koji manje vise posluju “legalno”, znaci prijavljuju sav promet, onda se moze vidjeti da je “return on investment” jako dug. Znaci, kod legalnog poslovanja i sa ovakvom popunjenosti kapaciteta, moze se od turizma samo prezivljavati. Ergo, nije ni cudo sto se velike hotelske kuce ne otimaju za nasu obalu.

@ sduvnja1
pdv nije smanjen samo na turizam, već na cijelo ugostitljstvo što je potpuno besmisleno


@Kirin

Ako je ulaz 100 + 25 pdv-a, a izlaz 200 + 10% pdv-a koliki je onda povrat?



@osi3
, potpuno si u pravu. Ja isto tako cijelo vrijeme "trubim", da turizam moze max. sa 20% GDP-a participirati u gospodarstvu. Kad bi se moglo samo od turizma zivjeti onda bi Korzika, Sardinija, Sicilija, Kalabrija, Grcka… bili najrazvijeniji dijelovi Europe a ne Skandinavija.
Uprkos tome mislim da je PDV trebalo smanjiti na 12-15 %. Jer ako pogledate bilance hotela, koji manje vise posluju "legalno", znaci prijavljuju sav promet, onda se moze vidjeti da je "return on investment" jako dug. Znaci, kod legalnog poslovanja i sa ovakvom popunjenosti kapaciteta, moze se od turizma samo prezivljavati. Ergo, nije ni cudo sto se velike hotelske kuce ne otimaju za nasu obalu.

viewer, “uhvatio” si još jednu dobru temu koja se skoro više niti ne obrađuje. nitko skoro više niti ne govori u povratu na kapitalnu investiciju kad je riječ o turizmu, govori se samo o tekućim prihodima i rashodima.

mislim da je tomu tako zato što su pokazatelji i više nego katastrofalni. povrata na turističke investicije nema, i što se više investira u visoki luksuz, veće su dubioze.

lako je ministru lorencinu, kojemu je na osnovi partijske podobnosti banka “poklonila” kredit, on kupio nektretninu, pa je tek onda stavio na hipoteku. u takvim uvjetima svaka kuna koju zaradi preku otplate kredita dobar je džeparac, ali to su potpuno antitržišni uvjeti, sav rizik i trošak angažiranog kapitala prebačen je na banku, što je samo pokazatelj da naše banke nisu tržišne institucije nego kasice-prasice političara.

bilo bi zanimljivo vidjeti kakav povrat ima adris na nadaleko hvaljene nove luksuzne istarske hotele. o tome nikad ne čujemo ni riječi.

poanta je da je kod nas gotovo sve vezano za poslovne pokazatelje turizma šupljikana i teška laž, ozbiljne i transparentne poslovne analize bi to lako razotkrile. no strani investitori to znaju, i nitko više ne dolazi s planovima o velikim ulaganjima. čak i jedna srbija, nakon toliko godina izolacije, postala je deseterostruko atraktivnija za investitore.

New Report

Close