Mlake odnose s Moskovom Mečelj će do kraja ohladiti (objavljeno 24.04.2007.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Mlake odnose s Moskovom Mečelj će do kraja ohladiti (objavljeno 24.04.2007.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Izgleda da netko ne voli “Raketa” satove.[smiley2]

možda netko iz vlade pročita ovaj članak, shvati da je dobro argumentiran, pa nešto i poduzme.

ovako mala zemlja trebala bi razvijati kvalitetnu suradnju s kime god može.

al’ mi više volimo podanički odnos: ljepše je puziti pred nijemcima nego razvijati odnose uz obostrano uvažavanje s rusima ili fincima ili islanđanima itd.

Cekao sam par dana u nadi da ce Poslovni ispraviti navode svojeg „novinara“ koji je ili totalno neinformiran o tematici ili koji zastupa ruske interese ili koji svjesno dezinformira javnost sa ciljem spustanja vrijednosti JANAFOVE dionice, kako bi odredjenim interesnim grupama omogucio povoljnu kupovinu. Svojim clankom, gospodin vrijedja inteligenciju citatelja i ocekujem javnu ispriku Urednistva.

Prije nekoliko mjeseci (prepustam Poslovnom da se informira kada je to bilo) je na naslovnoj strani Jutarnjeg lista objavljena vijest kako je Putin u Dumi izjavio da je Druzba Adria drzavni prioritet broj jedan ruske drzave. Kasniji Mesicevi pokusaji da se Putina pozove u Hrvatsku su sa ruske strane bili popraceni komentarima (ako se cita izmedju redova) kako dolazak Putina u Hrvatsku bez hrvatskog pristanka na Druzbu jednostavno nema smisla. Istim rijecima je bila popracena i nedavna Vladina inicijativa da Sanader posjet Moskvu.

Isti tako je totalno neistinita i tendenciozno lazna tvrdnja kako je hrvatska Vlada prosle godine konacno odustala od Druzbe Adrie. JANAFOV sam dionicar vec 4 godine i pratim sve sto je vezano za tu problematiku. Poslovnom mogu, na zahtjev, ponuditi 6 albuma sa clancima vezanim za taj projekt. Nigdje, niti jednom rijecju hrvatska Vlada nije konacno odustala od tog projekta. Stovise, prilikom nedavnog energetskog summita u Zagrebu, g. Sanader je izajavio kako je Hrvatska zainteresirana kako za PEOP, tako i za Druzbu Adriju, uz dodatak da ce dodadasnji JANAFOVI kapaciteti cjevovoda biti dogradjeni sa dodatnim cijevima. Da je gospodin slusao Dnevnik i da ima barem blage veze o onome sto se oko njega zbiva, Poslovni bi se mogao smatrati ozbiljnim listom. Sve dok se ne ogradi od doticnoga, on spada u zuti tisak.

Zakljucak „…je konacni izlazak Hrvatske iz projekta Druzba Adria otvorio vrata Putinu da u lipnju posjeti Zagreb“ mi slici na inverznu psihologiju. Ja kazem da nesto neces napraviti, pa ti imas potrebu potvrditi da to hoces napraviti. Upravo je tako (kako se i ciljalo) i reagirao Sanader u clanku u Poslovnom – svojevrsnom odgovoru koji je objavljen slijedeci dan. Ispada kao da je novinar placen od Rusa da se bavi ovakvim stvarima.

Gospodin (da li on ili Rusi iz pozadine ?) nadalje upozorava kako ce Rusi usmjeriti svoje milijarde na druge dijelove Balkana. Time se implicira da je Hrvatska takodjer Balkan. Pa zar gospodinu novinaru (ili bolje receno Rusima u pozadini) i Poslovnome nije poznato kako je svaki pokusaj priblizavanje Hrvatske Balkanu (a time i poistovjecivanja sa njime) protuustavni i protuhrvatski ?

Sto se Mecelja tice, jos su mi pred ocima kamioni koji po skrivecki i na brzinu iz Zeljezare u Sisku odvoze materijal, a istovremeno se suska o propasti i odlasku Mecelja, uz kategoricno (do zadnjeg trenutka, prije bijega) nijekanje Uprave Mecelja na takve „objede“. Nakon toga je bilo na hrvatskoj Vladi da sanira ruske „investicije“ u Sisak i zbrinjavanje radnika. Pa tko im ne bi ponovo zazelo dobrodoslicu.

Da ne bi ispalo kako Poslovni tendenciozno promice samo interese Rusa, podsjetio bi i na clanak kojim se isto tako vrijedja inteligencija citateljstva Poslovnoga. Radilo se o clanku koji je imao naslov tipa: „Hrvati se protive ulasku u NATO, iako ne znaju zbog cega“. Hrvati su, kao glupavi, pa trabunjaju gluposti. NATO je poslao US serife u Hrvtsku za lov na Gotovinu. Istovremeno Kadijevic savjetuje u Iraku. Sudi se onima koji su nam spasili zivot po principu „krivi su dok ne dokazu da su nevini“, dok se istovremeno u Americi za predsjednika kandidira McCain koji javno (na CNNu) odobrava egzekuciju irackog ranjenika u dzamiji. Hrvati zaziru od NATOA zato jer je on nedosljedan i nepravedan, a ne zato jer su Hrvati glupi – gospodine Urednice.

od NATO-a jedino zaziru Hrvati s osnovnom školom i manje. Ako netko ne razumije što NATO znači ekonomski onda bolje i da ne čita poslovne časopise.

...ladies and gentlemen....AC/DC

slican stav je imala I skupina Hrvata koja je 1918. g. pohitala u Beograd na brzinu potpisati ugovore o osnivanju nove drzavne zajednice “Kraljevine SHS”, koja se naknadno preimenovala u Jugoslaviju.

Ti Hrvati tada, kao I Bon Scott nisu smatrali za potrebnim raspisati referendum o ulasku Hrvatske u novu drzavnu zajednicu (odnosno – NATO, u danasnje vrijeme). Oni su isto tako smatrali da “razumiju stvari ekonomski”, te da je “neskolovanima” I “neosvjestenima” bolje da se niti ne mijesaju u politiku. U komunizmu su takvi sebe nazivali “napredne snage”. Tako u pravilu o sebi I drugima rezoniraju tehnicari, a ne drzavnici. Drzavnik osluskuje bilo naroda I cini ono sto je narodu na korist – dugorocno, a ne kratkorocno.

A I poznate su nam ekonomske “koristi” iz Jugoslavoje (Vukovar, Srijem, Boka Kotorska…)

Narod mozda ne “razmislja”, ali jako dobro osjeca – nepravdu, licemjerje I ponizenje.

Bilo je u proslosti Hrvata I nakon ujedinitelja iz 1918. koji su slicno “umno” I “ekonomski” razmisljali –referenduma o suradnji s Hagom nije bilo. A sve radi famozne Europe I europskih fondova – obecanog “zlatnog teleta”.

Gundulic bi na slanje generala u Hag odgovorio svojom odom o slobodi: “O lijepa, o draga, o slatka slobodo ! I niti sve zlato ovoga svijeta ne dam za te’ !”

Pretpostavljam da niti Gundulic, kao niti ja nije imao “kumrovecku visoku naobrazbu” ili jos bolje “europsku viziju koja nema alternative”.

New Report

Close