ANALIZA: A što mislite o obrtničkom modelu ‘Plati porez kad zaradiš’?

Naslovnica Forum Komentari članaka ANALIZA: A što mislite o obrtničkom modelu ‘Plati porez kad zaradiš’?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Članak je super. Plaćanje PDV-a po naplati se treba uvesti i za SME kategoriju poduzeća. Čak je izračunato koliko bi takva amortizacija jednokratno koštala proračun (mislim 4-4,2mlrd. kn). Učinci bi bili višestruko veći, a o promjeni klime da se e govori! Gordane gdje si sad?

Mnogi hrvatski ljevičari sve više podsjećaju na golubove. Ima ih puno, ne služe ničemu, a prije nego odu sve zaseru.

Zar se ovdje radi o PDV-u? Pa obrtnik plaća PDV tek kad dobije uplatu!

Ne, ova se analiza ne odnosi na PDV. PDV obrtnici plaćaju na naplaćenu fakturu. U ovoj analizi je riječ o Porezu na Dohodak, predlaže se plaćanje tog poreza mjesečno, na dohodak ostvaren na razini mjeseca, kako se stvara, a ne na dohodak akumuliran tijekom cijele godine. Ono čega nema u ovoj analizi je odgovor na pitanje: Što se dešava kada obrtnik ostvari niže mjesečne primitke od mjesečnih izdataka u obrtu? Što je tada dohodak i osnovica ne samo za poreze nego i za doprinose? Radnik svaki mjesec ulaže svoj rad, za uloženi rad ostvaruje plaću, koja ne može biti niža od minimalne plaće. Ostvarena plaća (ne niža od minimalne) je osnovica za Bruto2. Morala bi i kod obrtnika postojati najniža mjesečna osnovica ostvarenog dohotka, koja bi opravdavala smisao i svrhu postojanja i rada obrtnika u obrtu, nema smisla održavati na životu obrt u kojem obrtnik ne može sebi osigurati minimalni mjesečni dohodak. Radnik u obrtu mora obrtniku barem toliko zaraditi, da bi ga se isplatilo imati u radnom odnosu. Ako se u obrtu ne može ostvariti minimalni dohodak za obojicu radit će obrtnik sam, a ako ne može ostvariti minimalni dohodak niti za sebe zatvorit će obrt. Sve drugo nije racionalno.

Ali 50% tvrtki radi s gubitkom. One se vjerojatno pokrivaju temeljnim kapitalom? Obrtnici se vjerojatno pokrivaju radom na crno?

New Report

Close