RIBA (Erste & Steiermarkische bank d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska RIBA (Erste & Steiermarkische bank d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

(717)
Na temelju odredbi članka 277. stavak 2. Zakona o trgovačkim društvima i članka 7. stavka 4. Statuta Erste & Steiermärkische bank d.d., Uprava ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d.d. donijela je 21. 6. 2006. odluku o sazivu

IZVANREDNE GLAVNE SKUPŠTINE
ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d.d. koja će se održati 2. 8. 2006. u 11 sati, u Rijeci, u konferencijskoj dvorani Hotela Bonavia, Dolac 4.
Za Glavnu skupštinu utvrđen je
Dnevni red:
1 Odluka o izboru predsjedavajućeg Glavne skupštine
2. Odluka o povećanju temeljnog kapitala Banke privatnim izdanjem i izmjenama članka 4. Statuta Banke.
PRIJEDLOZI ODLUKA
Ad 1. Uprava i Nadzorni odbor predlažu Glav­noj skupštini donošenje sljedeće odluke:
Za predsjedavajućeg ove Glavne skupštine bira se gđa Irena Šunić, glavni tajnik Banke, iz Rijeke, Mići Voljak 4.
Ad 2. Uprava i Nadzorni odbor predlažu Glav­noj skupštini donošenje sljedeće odluke:
Na temelju odredbe članka 5. stavka 1. i članka 7. stavka 2. točke 2.5. Statuta Erste & Steiermär­kische bank d.d. i članka 304. Zakona o trgovačkim društvima, Glavna skupština Erste & Steiermärkische bank d.d., donosi
ODLUKEo povećanju temeljnog kapitala Banke privatnim izdanjemi izmjenama članka 4. Statuta Banke
I. Na temelju ove odluke temeljni kapital Erste & Steiermärkische bank d.d. Rijeka (»Banka«) povećava se s 1.324.247.800,00 kn za189.178.200,00 kn na 1.513.426.000,00 kn, izdavanjem 1.891.782 redovnih dionica koje glase na ime, u nematerijaliziranom obliku, svake u nominalnom iznosu od 100,00 kn (u daljnjem tekstu: »Dionice«).
II. Dionice se izdaju privatnim izdanjem s mjerilom uspješnosti 100%, za 400,00 kn po dionici, te se ne mogu smatrati izdanima ukoliko iznos od 400,00 kn po dionici, odnosno ukupni iznos od 756.712.800,00 kn, nije u cijelosti uplaćen u skladu s ovom Odlukom.
III. Sve dionice upisat će financijska institucija Erste Bank der Öesterreichischen Sparkassen AG, društvo koje je osnovano i organizirano u skladu s propisima Republike Austrije, sa sjedištem u 1010 Beč, Graben 21 (u daljnjem tekstu »Erste«), najkasnije u roku od 5 rad­nih dana od dana donošenja ove Odluke.
IV. Erste će upisane dionice uplatiti u novcu u roku od 10 radnih dana od dana donošenja ove Odluke.
V. U odnosu na ulog koji je u cijelosti uplaćen, izdat će se 1.891.782 redovnih dionica koje glase na ime, u nematerijaliziranom obliku, svake u nominalnom iznosu od 100,00 kn, te će sve dionice preuzeti Erste. Dionice daju imatelju pravo na dividendu za poslovnu 2006. godinu.
VI. Uprava Banke i Erste će najkasnije na dan upisa dionica u skladu s točkom III. ove Odluke sklopiti ugovor u korist trećih, preostalih dioničara Banke (»Ovlašteni dioni­čari«), na temelju kojeg Ovlašteni dioničari izravno stječu pravo prema Ersteu da im Erste, pod jednakim uvjetima za sve Ovlaštene dioničare, proda dionice koje je stekao na temelju ove odluke po cijeni po kojoj ih je stekao, razmjerno postotku dionica pojedinog Ovlaštenog dioničara Banke na dan upisa povećanja temeljnog kapitala u sudski registar, u odnosu na temeljni kapital Banke prije njegova povećanja na osnovi ove odluke, a na način da svakih 7 dionica koje Ovlašteni dioničar ima na dan donošenja ove Odluke daje pravo Ovlaštenom dioničaru na kupovinu 1 dionice; Ovlašteni dioničari koji raspolažu s manje od 7 dionica mogu svoje pravo kupovine prenijeti na drugog Ovlaštenog dioničara ili to pravo koristiti zajedno s drugim Ovlaštenim dioničarom.
Uprava Banke obvezna je u roku 30 dana od dana upisa ove Odluke u sudski registar objaviti ponudu Erstea u glasilu Banke.

"Dragi investitore, greška nije u zvijezdama, niti u dionicama, već u nama samima..."

VII. Ako povećanje temeljenog kapitala ne bude upisano u sudski registar najkasnije u roku od 6 mjeseci od dana donošenja ove Odluke, upisnica neće biti obvezujuća za Erste, te će se svaki iznos plaćen od Erstea u skladu s upisnicom vratiti Ersteu. U takvom slučaju iznos uplaćenog uloga doznačit će se Ersteu u roku od 7 dana od neuspješnog isteka spomenutog roka.
VIII. Ovom Odlukom odredbe članka 4., stavka 1. i 2. Statuta Erste & Steiermärkische bank d.d., mijenjaju se na način da njihov tekst glasi kako slijedi:
»Članak 4.
(1) Temeljni kapital Banke iznosi1.513.426.000,00 kuna i u cijelosti je uplaćen.
(2) Temeljni kapital Banke podijeljen je na 15.134.260 redovnih dionica izdanih u nemate­rijaliziranom obliku, svake u nominalnom iznosu od 100,00 kuna, a koje se vode pri Središnjoj depozitarnoj agenciji s oznakom »RIBA-R-A.«.
IX. Temeljni kapital Banke povećat će se, te će se smatrati da su dionice opisane u točki VI. ove Odluke izdane i preuzete od Erstea, na dan upisa povećanja temeljnog kapitala u sudski registar u skladu s ovom Odlukom.
Poziv dioničarima
Pozivaju se dioničari da sudjeluju u radu Glavne skupštine.
Glavnoj skupštini ima pravo pristupiti i sud­je­lovati u njezinom radu svaki dioničar Banke, osobno ili putem svoga zastupnika, odnosno opunomoćenika, koji svoje sudjelovanje u Glav­noj skupštini prijavi Upravi Banke u pisanom obliku najkasnije sedmog dana prije održavanja Skupštine, odnosno do 26. 7. 2006.
Dioničarom Banke smatra se onaj dioničar čija se dionica nalazi na njegovom računu nematerijaliziranih vrijednosnih papira u Središnjoj depozitarnoj agenciji 15 dana prije dana održavanja Glavne skupštine, odnosno na dan 18. 7. 2006.
Glasački listići mogu se predati prije održavanja Glavne skupštine. Tako predani glasački listići uzet će se u obzir prilikom utvrđivanja rezultata glasovanja ako dioničar pristupi Glavnoj skupštini, i ako na samoj Skupštini ne izjavi da želi glasovati drukčije.
Zastupnik pravne osobe mora predočiti Banci kopiju izvoda iz sudskog registra ili drugog registra gospodarskih subjekata, a opunomoćenik punomoć u pisanom obliku ovjerenu kod javnog bilježnika.
Punomoć mora sadržavati naznaku opunomoćenika, naznaku dioničara koji izdaje puno­moć, ukupnu nominalnu vrijednost dionica i broj glasova kojima raspolaže, ovlast da djeluje u ime dioničara u Glavnoj skupštini Banke i nadnevak izdanja.
Glavna će skupština imati kvorum ako su na njoj prisutni, osobno ili putem opunomoćenika, dioničari koji predstavljaju najmanje 75% temeljnog kapitala Banke.
Ukoliko na Glavnoj skupštini ne bude postignut kvorum, iduća će se Glavna skupština, s istim dnevnim redom, na istom mjestu, održati3. 8. 2006. u 11 sati, kada će Glavna skupština donositi odluke bez obzira na broj prisutnih dioničara.

ERSTE STEIERMÄRKISCHE BANK d.d., Rijeka

"Dragi investitore, greška nije u zvijezdama, niti u dionicama, već u nama samima..."

Evo novost za 7 starih dionica 1 nova[smiley9]

"Dragi investitore, greška nije u zvijezdama, niti u dionicama, već u nama samima..."

Evo i još jedna vijest, ali malo sam zakasnio:
Aktiva Erste&Steiermärkische banke lani porasla 17,7 posto (28.06.2006)
Depoziti građana prošle godine zabilježili su porast od 25, a pravnih osoba gotovo 24 posto. RIJEKA – Jučer je u Rijeci održana redovna Glavna skupština Erste & Steiermärkische banke (ESB) na kojoj je donijeta odluka o isplati dividende od 7,88 kuna po dionici, te rasporedu 50 posto ostvarene dobiti 2006. godine u zadržanu dobit i/ili rezerve. Skupštini je prisustvovalo 27 dioničara što iznosi 95 posto glasova od mogućih 100 posto, za predsjedajućeg ove skupštine izabran je Boris Porobija, odvjetnik iz odvjetničkog društva Porobija&Porobija iz Zagreba.
Uspješna godina.
Neto dobit ostvarena u 2005. godini iznosi 347,761.944,14 kuna i bila je veća 17 posto u odnosu na godinu prije. Većinom prisutnih glasova donijeta je odluka kojom se za proteklu godinu raspoređuje dio dobiti u iznosu od 22,601.544,59 kuna za opći bankovni rizik, u rezerve za vlastite dionice iznos od 6 milijuna kuna, u zadržanu dobit iznos od 214,809.672,91 kunu, te iznos od 104,350.726,64 kuna za dividendu dioničarima, tako da se dividenda dioničarima utvrđuje u iznosu od 7,88 posto nominalne vrijednosti dionice, odnosno 7,88 kuna po dionici. Predsjednik Uprave, Petar Radaković, istaknuo je kako Erste & Steiermärkische bank po svim pokazateljima bilježi uspješnu poslovnu godinu što potvrđuje njeno stabilno i profitabilno poslovanje i po uspješnosti je svrstava u sam vrh domaćeg bankarstva. Banka je na kraju 2005. godine dosegnula tržišni udjel mjeren visinom aktive od 11,9 posto, tržišni udio u kreditima 12,3 posto, dok je tržišni udio banke u depozitima na kraju 2005. godine iznosio 11,20 posto. Bilanca ESB-a u iznosu od 30,32 milijarde kuna na dan 31. prosinca 2005. godine za 17,7 posto je viša od iskazane na dan 31. prosinca 2004. godine. Ukupan vlasnički kapital povećan je za 5,9 posto, a neto dobit banke uvećana je za više od 17 posto, te je iznosila 347 milijuna kuna. Ukupan bruto kreditni potrfelj Sektora građanstva u protekloj je godini povećan za 40 posto, te je na dan 31. prosinca 2005. godine iznosio 9,2 milijarde kuna, dok je bruto kreditni portfelj Sektora gospodarstva s iznosom od 10,13 milijardi kuna porastao za više od 29 posto. Depoziti građana zabilježili su porast od 25 posto, dok su depoziti pravnih osoba porasli za gotovo 24 posto, što je dodatno potvrdilo visok položaj banke i povjerenje koje banka ima na hrvatskom bankarskom tržištu. Banka je tijekom 2005. godine ponudila niz novih proizvoda i usluga, te uvođenje cjelovite usluge mobilnog bankarstva, jedinstvene u Hrvatskoj, kojom se svrstala među svega nekoliko banaka u svijetu koje nude takvu uslugu svojim klijentima.

"Dragi investitore, greška nije u zvijezdama, niti u dionicama, već u nama samima..."

i nastavak:
Male i srednje tvrtke.
U poslovanju s gospodarstvom uspješno je nastavljena suradnja s odgovarajućim ministarstvima i HBOR-om, pri čemu se posebna pozornost posvećivala malim i srednjim poduzeća, a u kreditiranju gospodarstva – u segmentu poduzeća – tržišni udio banke dosegnuo je 14,3 posto. Kreditni portfelj sektora gospodarstva iznosio je 10,13 milijarda kuna ili 29 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Tržišni udjel Banke u tom sektoru iznosio je 13,03 posto. Poduzećima je odobren 27,7 posto veći iznos zajmova nego prethodne godine, a tržišni udjel ESB-a u kreditiranju poduzeća iznosio je 14,3 posto. Dioničari su na skupštini odlučili da će 50 posto dobiti tekuće 2006. godine iskazane na temelju privremenih izvještaja tijekom godine, odnosno na kraju, rasporediti u zadržanu dobit i/ili rezerve, dok će o rasporedu preostalih 50 posto odlučiti na Glavnoj skupštini Banke 2007. godine na temelju godišnjih izvještaja za 2006. godinu.
Novi sastav Nadzornog odbora.
Nakon isteka četverogodišnjeg mandata dosadašnjim članovima, dioničari su za članove Nadzornog odbora izabrali: mr. Reinharda Ortnera, mr. Franza Kerbera, Andreasa Klingena, mr. Petera Nemschaka, Claudiju Hoeller, Herberta Juraneka, dr. Kristijana Schellandera, mr. Helmuta Payera i mr. Gerharda Maiera. Mandat članovima Nadzornog odbora počeo je nakon završetka Glavne skupštine i trajat će do završetka redovite Glavne skupštine banke u 2010. godini

"Dragi investitore, greška nije u zvijezdama, niti u dionicama, već u nama samima..."

Kvartalna dobit Erste Bank porasla 19 posto
Erste Bank, druga po veličini austrijska bankarska grupacija, u ponedjeljak je priopćila da je u drugom tromjesečju ove godine ostvarila rast neto dobiti od 19 posto potaknut snažnom poslovnom izvedbom u srednjoj i istočnoj Europi. Neto dobit grupacije porasla je na 209,1 milijun eura, u usporedbi sa 175,4 milijuna eura dobiti ostvarene u istom razdoblju godinu dana ranije. To je tek nešto iznad očekivanja analitičara od 208 milijuna eura. Ta banka, kako se nadalje navodi u njezinom priopćenju, očekuje rast neto dobiti za cijelu godinu od 20 posto.
Iako je banka ostvarila rast prihoda od neto kamata i provizija, prihodi od trgovine pali su na 45 milijuna eura, s prethodnih 48 milijuna, uslijed smanjenog poslovanja s obveznicama i derivatima u drugome tromjesečju.
(Hina)

"Dragi investitore, greška nije u zvijezdama, niti u dionicama, već u nama samima..."

Pala kupnja na 450, očito je ovo bilo poznato otprije.

kako povecanje temeljnog kapitala utjece na cijenu dionice i utjece li uopce?

vjeruj mi, isplati se cekati, pa makar cekali i godinama...

Na izvanrednoj Glavnoj skupštini dioničara Erste & Steiermärkische banke donesena odluka o povećanju temeljnog kapitala

Na izvanrednoj Glavnoj skupštini Erste & Steiermärkische Bank d.d., održanoj danas u Rijeci, dioničari su odlučili povećati temeljni kapital Banke privatnim izdanjem ukupno 1.891.782 nematerijaliziranih redovnih dionica, za koje će dioničari uplatiti ukupno 756.712.800,00 kuna.

Naime, dionice se izdaju s mjerilom uspješnosti 100%, za iznos od 400,00 kn po dionici te će se smatrati izdanima tek ukoliko se iznos od 400,00 kn po dionici, odnosno ukupni iznos od 756.712.800,00 kuna u cijelosti uplati sukladno toj Odluci dioničara.

Sve dionice upisat će i uplatiti većinski dioničar Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG Beč, koji će, nakon te provedbe povećanja temeljnog kapitala, svim preostalim dioničarima pod jednakim uvjetima, ponuditi otkup novih dionica, razmjerno njihovom udjelu prije donošenja odluke o dokapitalizaciji. Nove dionice daju imatelju pravo na dividendu za poslovnu godinu 2006.

Obzirom da je nominalna vrijednost dionice 100,00 kuna, tom odlukom dioničara, temeljni kapital Erste & Steiermärkische Bank d.d. povećava se s iznosa 1.324.247.800,00 kn za ukupan iznos nominalne vrijednosti novoizdanih dionica od 189.178.200,00 kn na iznos 1.513.426.000,00 kuna.
Tako će temeljni kapital Erste & Steiermärkische Bank d.d. nakon povećanja iznositi 1.513.426.000,00 kn, a bit će podijeljen na 15.134.260 redovnih dionica, svake u nominalnom iznosu od 100,00 kuna.

"Dragi investitore, greška nije u zvijezdama, niti u dionicama, već u nama samima..."

Evo novost: http://www.poslovni.hr/20891.aspx

Stiže svježi novac
Nove će dionice biti izdane privatnim izdanjem, a ukupan uplaćeni iznos od 756,71 milijun kuna upisat će većinski vlasnik banke Erste Bank OS AG. No uprava i većinski dioničar (Erste) nakon provedbe postupka dokapitalizacije sklopit će ugovor u korist ostalih dioničara temeljem kojeg će i ostali dioničari, ovaj put od Erstea, pod jednakim uvjetima moći kupovati dionice koje je većinski vlasnik stekao u postupku dokapitalizacije. Konkretno, to znači da će svaki postojeći dioničar ili onaj koji je to bio do 18. srpnja, moći kupovati dionice E&S banke po istim uvjetima po kojima ih je stekao većinski dioničar. Pritom će ostali dioničari, za svakih 7 dionica koje su imali ili još uvijek imaju u vlasništvu, moći upisati odnosno kupiti jednu novu dionicu. Dakle, Erste se odlučio na dokapitalizaciju ne bi li osigurao svježa sredstva za daljnji rast kreditne aktivnosti. Kako je HNB uveo restrikcije na zaduživanje putem izdavanja dužničkih vrijednosnih papira, u Ersteu su se odlučili na klasičnu dioničarsku dokapitalizaciju.

Zanimljivo [smiley2]

pozdrav ekipi!

"Dragi investitore, greška nije u zvijezdama, niti u dionicama, već u nama samima..."

na onom forumu najavljuju rast cijene na krilima dobrog izvjesca, ima li tko kakav komentar?

vjeruj mi, isplati se cekati, pa makar cekali i godinama...

Evo jedne zanemarene bankarske prilike.[smiley2]

Neuspjeh je najbolji lijek za umišljene i prepotentne

erste leti uskoro u može svatko biti siguran
nema tu navlačenja , moža već drugi tijedan ode e e


erste leti uskoro u može svatko biti siguran
nema tu navlačenja , moža već drugi tijedan ode e e

na čemu baziraš takvu prognozu ako smijemo znati?

Nije zafrkancija, ozbiljno pitam.

Dva i dva su četri, ali ne uvijek

New Report

Close