Mirovinci za isplatu dividende koja neće ugroziti Inu

Autor: Ante Pavić , 26. studeni 2014. u 21:59
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Iz kruga mirovinaca kazali su nam da su kao i svaki ulagač načelno zainteresirani za dividendu, ali i za opstanak tvrtke.

Nakon što je u utorak mađarski Mol zatražio da izvanredna skupština Ine donese odluku o isplati dvije milijarde kuna dividende, očito je da će jezičak na vagi pri glasovanju imati četiri obvezna mirovinska fonda koji ukupno drže 4,3 posto dionica. Mol drži 49,1%, a država 44,8% dionica hrvatske naftne kompanije. Iz kruga mirovinaca kazali su nam, pod uvjetom da ostanu neimenovani, da su kao i svaki ulagač načelno zainteresirani za dividendu, ali i za opstanak tvrtke oko koje se vodi “rat” između mađarske i hrvatske strane.

Naime, ako bi skupština donijela odluku o isplati dividende, Ina bi se morala zadužiti jer nema dvije milijarde kuna gotovine na svojem računu, nego gotovo četiri puta manje. Mirovinci kažu da bi to moglo ugroziti tvrtku i ulaganje mirovinskih fondova koji barataju novcem hrvatskih građana. Ukratko, smatraju da nije uputno “ubijati kravu radi jedne šnicle”. No inzistiraju da Ina napokon pokaže planove ulaganja kako bi im bilo lakše donijeti odluku o tome isplatili li im se, s obzirom na eventualna ulaganja, zadržati novac u kompaniji, ili tražiti isplatu dividende. A upravo oko toga se najviše lome koplja između hrvatskih i mađarskih predstavnika. Dok jedni smatraju da Mol uništava Inu jer ne ulaže, Mađari tvrde da su uložili i previše.

Komentirajte prvi

New Report

Close