Goldman Sachs ne želi biti aranžer europskim bankama

Autor: Tin Bašić , 26. studeni 2012. u 21:59
Odbili su sve ponude iz Italije i Španjolske

Odbili su sve ponude iz Italije i Španjolske.

Američka banka Goldman Sachs sve češće odbija u Europi sudjelovati u izdavanjima novih dionica i prava ili dokapitalizacijama kao aranžer izdanja koje nude banke. Sve ponude koje su ove godine stigle od kreditora iz Italije i Španjolske Goldman Sachs je odbio.

Razlog je vrlo jednostavan – rizik aranžiranja je toliko visok da ga ne može pokriti ni visoka provizija. Primjerice, Goldman je ovoga mjeseca odbio aranžirati izdavanje prava španjolske Banco Popular vrijedno 2,5 milijardi eura jer je htio veću zaštitu zato što bi morao otkupiti ostatak prava koja eventualno u ponudi ne bi našla novog vlasnika. Goldman je u ovom slučaju tražio veću proviziju nego što je to španjolska banka bila spremna platiti. Riječ je o proviziji od 2,5 posto vrijednosti tih papira za koje će banka jamčiti. To je 52 milijuna eura, a Banco Popular je spreman platiti i dodatnih jedan posto što je 21 milijun eura. Američka banka neće sudjelovati ni u milijardu eura vrijednoj ponudi najveće portugalske banke Espirito Santo. Goldman nije sudjelovao ni u najvećoj prodaji vrijednosnih papira ove godine – onog što je organizirao UniCredit kada je siječnju ta talijanska banka izdala 7,5 milijardi eura vrijednih prava.

Situacija je krenula "po zlu" kada je, četiri dana nakon najave tog izdanja, dionica UniCredita pala za čak 45 posto i zaključila na najnižoj razini u posljednje 23 godine. To je jako zabrinulo aranžere jer bi onda oni morali pokupovati sve što se ne proda u ponudi. Inače, više od polovice prihoda Goldman Sachsa dolazi iz segmenta prodaje i trgovanja. Prema podacima Bloomberga, Goldman je imao 17 posto udjela u aranžiranju na europskom tržištu kapitala. U taj postotak ne ulazi aranžiranje izdanja prava prilikom dokapitalizacije banaka. Čelni čovjek te banke Gary Cohn prije mjesec dana indikativno je izjavio da, prema njegovu mišljenju, postoji jako mala vjerojatnost da će eurozona ostati jedinstvena cjelina.

Komentirajte prvi

New Report

Close