Adrisova prodaja TDR-a dugoročno dobra odluka

Autor: Tomislav Pili , 03. prosinac 2014. u 12:13
PD

Analitičari napominju kako Adris treba dobiti dobru cijenu za tvornicu duhana.

Namjera Adrisove uprave da proda Tvornicu duhana Rovinj (TDR) dugoročno će se pokazati kao dobra poslovna odluka, ocjenjuju domaći analitičari. Adris je u ponedjeljak pozvao na skupštinu dioničara na kojoj će se odlučivati o davanju odobrenja upravi za prikupljanje ponuda za TDR. Vijest je kod ulagača odmah pozitivno protumačena jer je dionica u ponedjeljak ojačala za tri posto. U  utorak, pred završetak trgovanja, povlaštena dionica je skočila za dodatnih 3,7 posto na 347 kuna, a redovna za čak 5,3 posto na 380 kuna.

Adris već godinama u svojim izvješćima napominje kako je duhanski biznis opterećen cijelim nizom problema – od smanjene potražnje za cigaretama uslijed krize i trenda nepušenja, uspona rezanog duhana, poreznog opterećenja države koja kroz namete na duhan pokušava doći do dodatnog izvora proračunskih prihoda te krijumčarenja cigareta. U takvom kontekstu, ne treba čuditi želja da se kompanija riješi tog “balasta”. Prema mišljenju Hrvoja Čićin-Šaina, analitičara Hypo Alpe Adria banke, u kratkom roku prodaja kompletnog TDR-a bi negativno utjecala na poslovanje Adrisa, s obzirom da je duhanski biznis, unatoč značajnom padu prihoda proteklih godina, još uvijek glavni generator dobiti u Grupi. “U 2013. TDR-ova EBITDA je iznosila 300-tinjak milijuna kuna, a cijele grupacije 600-tinjak milijuna kuna. Međutim, s obzirom na drastičan pad prinosa na kapital TDR-a (11 posto u 2013. godini naspram 25 posto u 2010. godini), u dugom je roku prodaja TDR-a dobar potez, te bi omogućila Adris grupi da alocira kapital u djelatnosti sa boljim dugoročnim izgledima, primjerice u daljnje širenje osiguravateljskog biznisa”, ocjenjuje Čićin-Šain.

Za Antu Augustinovića, analitičara Erste banke, prodaja je očekivan potez, s obzirom na ranije najave. “Duhanski dio poslovanja godinama se nalazi pod izrazitim pritiscima, sa slabim izgledima za promjenu trenda. Zato načelno smatramo da bi potpuni ili djelomični izlazak iz TDR-a, te investiranje u druge poslovne poduhvate, mogao biti dugoročno dobar za Adris, uz uvjet zadovoljavajuće prodajne cijene”, zaključuje Augustinović.

Komentari (9)
Pogledajte sve

kikica1975, 07.05.2015. u 10:06
Kikica fantaziras. Adris je zvijezda koja se gasi i odlazi, a realne sanse da ikakvi Kinezi naprave ikakav ozbiljan posao u ovoj bransi su nikakve.

Fahrudine, Adris je izrastao na TDR-u i sigurno neće dopustiti da bilo tko zatvori tvornicu u Kanfanaru, a prema samim najavama vjerojatno će zadržati nekakav kontrolni udio što im u krajnjem slučaju ipak daje kakvo-takvo pravo odlučivanja. A zaista ne znam kako protumačiti tvrdnju da se „Adris gasi“?! Pa to je već godinama tvrtka s vjerojatno najvećim investicijskim potencijalom kod nas i mogu kupiti praktički koga žele, zbog čega je i normalno da ulaze u neke nove biznise. Takvo menadžersko razmišljanje je ono što nama generalno nedostaje. Po rezultatima za prošlu godinu koje su objavili izvoz im raste 7 posto, sve osim cigareta također raste – Cromaris, Maistra, Croatia osiguranje – sve uspješne investicije oko kojih su se kao i sada oko TDR-a lomila koplja. I što se dogodilo nakon nekoliko godina? Zapošljavaju, povećavaju proizvodnju, rastu na tržištu, izvoze, otvaraju nove biznise… kamo sreće kada bih barem i za neke ostale naše „velikane“ mogla reći isto.

fahrudin

ikakvi kinezi, malo se bolje raspitaj mogao bi se iznenaditi tko je zapravo u pitanju [emo_smijeh] i kolika im je zarada

Ako ćemo biti realni, dugoročno je sve to neodrživo bez velikih promjena, a dovođenje jakog partnera je vjerojatno najbolje rješenje – ALI samo ako nastave proizvodnju u Hrvatskoj. Vrijeme će pokazati jesu li se u Adrisu trebali bojati negativnih trendova za cigarete ili ne. Ako se stvari poklope, TDR će dobiti dobro zaleđe za održavanje proizvodnje, a Adris će pokupiti dobar novac za širenje. Prema svemu sudeći, sljedeći na listi je slovenski Triglav. Živi bili pa vidjeli!

Dobro kaže kikica1975… Dovesti u vlasništvo TDR-a jakog inozemnog partnera je zapravo jedino moguće rješenje. Kada se pogleda da je samo od 2008. do 2014. godine hrvatsko tržište cigareta palo za 38 posto, BiH za 43 posto, a u Srbiji 41 posto onda postaje jasno zašto su se odlučili za ovakav scenarij. Bolje da reagiraju dok još imaju što (i kome) prodati i to za dobre novce nego kada postane prekasno jer tek onda ćemo se svih hvatati za glavu i plakati za propuštenim prilikama jer smo još jednu tvornicu prodali za jednu kunu…

New Report

Close