Za zapošljavanje mladih ove godine milijarda eura

Autor: Tomislav Oharek , 29. travanj 2015. u 22:01
Svi mladi do 25 godina trebali bi dobiti kvalitetne ponude za zaposlenje/FOTOLIA

Hrvatska je jedna od 20 članica Europske unije koja prima poticaje za zapošljavanje mladih.

Jedna milijarda eura iz EU sredstava osigurat će se državama članicama koje primaju poticaje za zapošljavanje mladih, među kojima je i Hrvatska, a učinke će osjetiti do 650.000 mladih osoba kojima će se olakšati brže pronalaženje posla. Zahvaljujući EP-u koji je jučer odobrio promjenu pravila Europskog socijalnog fonda, Inicijativa za zapošljavanje mladih (YEI) financijski će pomoći regijama  u 20 država članica u kojima nezaposlenost mladih prelazi 25 posto.

Uloga socijalnog fonda
Zahvaljujući financiranju izravnog otvaranja radnih mjesta, naukovanja, pripravničkog staža ili daljnjeg obrazovanja, Inicijativom se  izravno podupire provedba nacionalnih programa Jamstva za mlade, poručuju iz Europskog parlamenta. Proračun (2014.-2020.) namijenjen za Europsku inicijativu za mlade iznosi 3,2 milijarde eura. Europski socijalni fond s ukupnim proračunom od otprilike 86 milijardi eura u razdoblju 2014. – 2020. ključni je izvor financiranja EU-a za provedbu EU inicijative za mlade.  

Do veljače ove godine EK je odobrila 28 od 34 Inicijativa (YEI), koje bi mogle dobiti trećinu financijskih sredstava čim nova pravila stupe na snagu. Inicijativa za zapošljavanje mladih (YEI) je usmjerena na vraćanje mladih na posao ili u program osposobljavanja i sve su se članice Europske unije obvezale na ispunjavanje ciljeva zadanih u ovoj inicijativi. Temeljem prijedloga Europske komisije povećala bi se stopa pretfinanciranja u proračunu Inicijative za zapošljavanje mladih za 2015. godinu i to s postojećih 1 – 1,5 % na čak 30 posto. Uvjete za financiranje iz YEI-ja ispunjava 20 država članica s obzirom na to da imaju takve regije, a to su: Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Republika Češka, Francuska, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Europski socijalni fond s ukupnim proračunom od oko 86 milijardi eura u razdoblju 2014. – 2020. ključni je izvor financiranja EU-a za provedbu Jamstva za mlade, a kako bi se osigurala dodatna sredstva Europskog socijalnog fonda za države članice u čijim regijama stopa nezaposlenosti mladih premašuje 25%, pokrenuta je posebna Inicijativa za zapošljavanje mladih (YEI) koja se financira unutar EU proračuna. Komisijin prijedlog Jamstva za mlade želi osigurati da nijedna mlada osoba ne bude nezaposlena ili neaktivna dulje od četiri mjeseca. Na temelju Jamstva za mlade svi mladi ljudi do 25 godina starosti trebali bi dobiti kvalitetnu ponudu zaposlenja, pripravničkog staža, naukovanja ili daljnjeg obrazovanja u roku od četiri mjeseca od trenutka kada postanu nezaposleni ili napuste školovanje.

Prag od 25 posto
Kako bi se nadopunila raspoloživa financijska potpora Europske unije u regijama gdje su nezaposlenost i neaktivnost mladih najizraženije, Vijeće i Europski parlament dogovorili su stvaranje posebnog financijskog instrumenta – Inicijative za zapošljavanje mladih (YEI) – za države članice s regijama u kojima je nezaposlenost mladih veća od 25 posto. Ova nova pravila još treba potvrditi Vijeće ministra.

Komentirajte prvi

New Report

Close