Povlačenje novca EU prioritet je Burilovićevog mandata

Autor: Marta Duić , 16. listopad 2014. u 22:01
Luka Burilović, predsjednik HGK

Iz HBOR-a poručuju kako će osigurati kvalitetno i povoljno financiranje EU projekata.

U usporedbi s Poljskom, najuspješnijom članicom EU u povlačenju novca iz fondova, Hrvatska kaska.

Imajući ulogu paying agenta njihova razvojna banka Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) je od 2004. kada su ušli u EU iz fondova povukla 67,9 milijardi eura. Iz fonda JEREMIE za malo i srednje poduzetništvo dosad su pomogli oko 22 000 poduzetnika. ˝Primjećujem sličnosti naših zemalja. Svjesni smo problema koje imate i spremni smo pomoći razmjenom informacija i suradnjom s HBOR-om ˝, naglasio je prekjučer Marek Szczepanski, direktor Direkcije za EU fondove Poljske razvojne banke BGK na otvaranju konferencije "Izvori Financiranja EU projekata – mogućnosti i izazovi", u organizaciji HGK i HBOR-a.

"Iz programa CIP u suradnji s Europskim investicijskim fondom osigurali smo sredstva kojima smo poticali poslovne banke na kreditiranje malih poduzetnika", kaže Martina Jus, članica uprave HBOR-a. Jus je najavila kako će HBOR osigurati kvalitetno i povoljno financiranje projekata sufinanciranih iz fondova Europske unije naglašavajući kako je to velika prilika za hrvatsko gospodarstvo.Luka Burilović, predsjednik HGK naglasio je kako je želja HGK unaprijediti proces implementacije EU fondova, a to namjeravaju ostvariti kroz edukacije i fit in analize koje će pomoći u provjerama prihvatljivosti te smanjiti troškove pripreme projekata.

Do sada su uspješno odradili više od 130 europskih projekata.  "Europski fondovi bit će prioritet mog mandata kao predsjednika komore i ova konferencija samo je jedna u nizu kojima je cilj ojačati apsorpcijske kapacitete hrvatskoga gospodarstva za korištenje sredstava, pogotovo kada uzmemo u obzir da je Hrvatska dosad iskoristila samo 21,7 posto od ukupnih 10,7 milijardi eura koje su joj na raspolaganju", rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Komentirajte prvi

New Report

Close