Poljoprivredi golema korist od novca EU za navodnjavanje

Autor: Poslovni dnevnik , 15. lipanj 2015. u 22:00
Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić/Patrik Macek/PIXSELL

Najbolji projekt prekogranično navodnjavanje, nagrađeni i obrazovanje mljekara te turistička valorizacija kanala sv. Ante.

Projekt navodnjavanja IRRI Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije proglašen je najuspješnijim lokalnim projektom sufinanciranim sredstvima iz fondova EU od 2012. do 2014. godine.

Nagrađeni su i projekt modernizacije obrazovnog programa za mljekare-sirare MOTO te projekt turističke valorizacije kanala sv. Ante u Šibeniku. Projekt IRRI bio je vrijedan 240,5 tisuća eura, a riječ je o prekograničnoj suradnji Hrvatske i BiH, 127,2 tisuće eura utrošeno je za navodnjavanje čestica u Hrvatskoj. U sklopu projekta na 13 je polja na području općina Lovas i Tompojevci postavljena oprema za navodnjavanje, uređaji za kontrolu vlage te agrometeorološka postaja.

U sklopu projekta MOTO, vrijednog 165,3 tisuće eura, obuku za mljekara-sirara prošlo je 70 članova OPG-ova, a sagrađena je i mini tvornica sira. U sklopu 1,36 milijuna eura 'teškog' projekta turističke valorizacije kanala Sv. Ante u Šibeniku uz ostalo je sagrađena turističko-rekreacijska staza, drveni most, uređeni su vidikovci, odmarališta. Nagrade je dodijelio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić. Govoreći o prvonagrađenom projetku navodnjavanja, kazao je kako je riječ o projektu koji je za tek 200-tinjak tisuća eura donio veliku korist. Istaknuo je da je u novom Operativnom programu "Konkurentnost i kohezija" za projekte navodnjavanja predviđeno 150 milijuna eura. "Zamislite kolika korist može biti od tolikog novca da se poljoprivreda digne na višu razinu", istaknuo je. 

Komentirajte prvi

New Report

Close