Općina Magadenovac kroz niz projekata privukla novac EU

Autor: Luka Vojvodić , 07. srpanj 2014. u 22:01
Načelnik općine Stjepan Živković

Malena slavonska općina već ima bogato iskustvo s europskim fondovima- novac se koristi kako bi stanovnici dobili kvalitetniji život, a time se nastoji zadržati i mlade.

Općina Magadenovac trenutno provodi 2. IPARD projekt u kojemu doprinos sredstava Europske unije iznosi oko 660 tisuća kuna, dok je ostatak od oko 220 tisuća kuna sufinancirala Republika Hrvatska.Općina već ima iskustva u provedbi sličnih projekata. Naime, projekt iz 2013. obuhvatio je rekonstrukciju lokalnih nerazvrstanih cesta na području Općine, dužine oko devet kilometara te vrijednosti od oko dva milijuna i dvjesto tisuća kuna, koji je završen u rujnu 2013. godine. 

 

286tisuće

eura vrijedi obavljena rekonstrukcija lokalnih cesta

Mjera 301
Sredinom 2012., općina je na 3. IPARD natječaju za Mjeru 301 prijavila novi projekt pod nazivom "Rekonstrukcija lokalnih nerazvrstanih cesta na području Općine Magadenovac". Nakon dugotrajnog procesa evaluacije, Općina je 13. siječnja 2014. u suradnji s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala Ugovor o dodjeli sredstava iz IPARD programa za Mjeru 301. "Otvaranjem ovih IPARD natječaja iz Mjere 301 za jedinice lokalne samouprave, na vrijeme smo prepoznali mogućnost povlačenja EU sredstava u 100 posto iznosu od vrijednosti ulaganja kako bi mogli poboljšati i razvijati prometnu infrastrukturu te time utjecati na kvalitetniji život naših mještana na ovom ruralnom području", načelnik općine Stjepan Živković. 

Rekonstrukcija cesta 
Krajem ožujka ove godine započeli su radovi na rekonstrukciji cesta u dužini od približno četiri kilometra, vrijednosti oko 125 tisuća eura. Izvođač radova je tvrtka Autoevropa  iz Donjeg Miholjca.Nakon uspješno završenog ulaganja u rekonstrukciju lokalnih cesta na području Općine Magadenovac, uglavnom na području naselja Kućanci i Šljivoševci vrijednosti od oko 286 tisuća eura, raspisivanjem novog IPARD natječaja općinari su se odlučili na nastavak rekonstrukcije cesta i na ostalim područjima naše općine, kako bi se poljoprivrednicima omogućio lakši pristup njihovim parcelama, ali i smanjili se troškovi održavanja poljskih puteva.Nakon nedavno završenih radova po ovom drugom projektu vrijednosti oko 123 tisuće eura, u fazi su prikupljanja dokumentacije za Zahtjev za isplatu.

Potom će kontrolori Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obaviti pregled rekonstruiranih cesta i plaćenih računa te ostale dokumentacije. Nakon svih tih postupaka, općinari se nadaju da će na jesen ostvariti povrat sredstava u 100 – postotnom iznosu vrijednosti ulaganja. "Poučeni ovim pozitivnim iskustvom privlačenja sredstava iz EU fondova, javljat ćemo se i na ostale natječaje koji se budu raspisivali i time poboljšavati i omogućavati stanovnicima ovoga područja kvalitetniji i ugodniji život te ostanak mladih na selu", rekao je načelnik Živković. 

Život od mineralnih sirovina

U Magadenovcu se istražuju nafta i plin

Područje Općine Magadenovac nalazi se u zapadnom dijelu Osječko-baranjske županije. Općina se prostire na površini od oko 110 kilometara kvadratnih i obuhvaća šest naselja: 
Beničanci, Kućanci, Lacići, Magadenovac, Malinovac i Šljivoševci.Prema popisu iz 2011., općina Magadenovac je brojala nešto manje od 2000 stanovnika u oko 670 kućanstava. Velik dio područja Općine Magadenovac, oko 10 tisuća zauzima površina za iskorištavanje mineralnih sirovina – istražni prostor nafte i plina, s koje se već četrdesetak godina eksploatira nafta i plin.

Komentirajte prvi

New Report

Close