Britanci najviše strahuju od daljnje integracije eurozone

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 03. studeni 2015. u 22:00
George Osborne/REUTERS

Britanski ministar financija u Berlinu predstavio uvjete za zaustavljanje povlačenja iz Europske unije.

Britanski ministar financija George Osborne u Berlinu je predstavio uvjete pod kojima bi se britansko povlačenje iz Europske unije, popularno nazvano Brexit, zaustavilo.

Sastao se s njemačkim kolegom, ministrom financija Wolfgangom Schäubleom, s kojim je razgovarao o reformama poput zakona o pravednom postupanju prema zemljama izvan eurozone.  Osborne je istaknuo nužnost zakonskih mjera koje bi osigurale da monetarni blok ostalih članica neće oštetiti britanske interese kao i zabrinutost da bi veća integracija eurozone dovela London u marginaliziran financijski položaj zbog utjecaja na lokalni bankarski sektor koji, zajedno s drugim financijskim uslugama, čini oko osam posto gospodarstva.

Također je zatražio da članstvo u europskim bankarskim unijama bude proizvoljno te da porezni obveznici izvan eurozone ne bi trebali sudjelovati u spašavanju onih unutar, što je bila jasna referenca na nedavnu grčku krizu. Predložene reforme vidi kao rješenje izazova koje su sada manje euroskeptični Britanci stavili pred Cameronovu vladu.

Komentirajte prvi

New Report

Close