Zubakovoj tvornici autobusa izvozni ugovor za Irak od 2,1 milijardu kuna

Autor: Darko Bičak , 09. srpanj 2013. u 22:01
Kadhim Adnan Ahmed Razzen, direktor za automobilsku industriju pri Ministarstvu industrije i minerala Iraka i Pavo Zubak, predsjednik Uprave Crobusa/PIXSELL

Jedina hrvatska tvornica autobusa godišnje će proizvoditi 200 autobusa za Iračane po pojedinačnoj cijeni od 145 tisuća eura.

Crobus, jedini hrvatski proizvođač autobusa, koji posluje u sklopu grupe Auto Zubak, otvorio je u utorak u Sesvetskom Kraljevcu kod Zagreba svoju novu tvornicu autobusa u koju je uloženo ukupno 180 milijuna kuna. 

Popust na količinu
Svečanost otvorenja dodatno je uveličana posjetom brojne iračke delegacije na čelu s Kadhimom Adnanom Ahmedom Razzenom, generalnim direktorom za automobilsku industriju pri Ministarstvu industrije i minerala Iraka. Štoviše, vlasnik i predsjednik Uprave Crobusa Pavo Zubak tom je prigodom potpisao ugovor s iračkim partnerima vrijedan 2,1 milijardu kuna. Radi se o 10-godišnjem ugovoru za isporuku 2000 luksuznih autobusa koje Crobus radi na podvozju švedskog proizvođača kamiona i autobusa Scania. Pojedinačna cijena Crobusova autobusa je trenutno 160 tisuća eura, bez PDV-a. No, već sad se nude rabati na količinu pa će se ugovorna cijena s Iračanima kretati na razini od 145 tisuća eura po autobusu.

"Ponosni smo na ovaj posao, posebice što smo ga dobili u konkurenciji s renomiranim svjetskim tvrtkama. Isporuka međugradskog autobusa visoke i više klase je tek početak suradnje. Posebno se radi na razvoju minibusa i gradskog autobusa, a u budućnosti će iračkom tržištu biti ponuđen i turistički autobus kao i autobus za prijevoz osoba s invalididtetom, koje su Crobusovi stručnjaci već razvili za europsko tržište", kazao je Pavo Zubak. Dodao je da očekuje da će desetogodišnji plan od 2000 autobusa biti u realnosti i premašen, a planira se i još nekoliko vidova suradnje između grupe Auto Zubak i Iračana. Crobus će u prvo vrijeme zapošljavati 100-injak radnika i 350 kooperanata. Od suradnje s hrvatskom tvrtkom puno očekuje i Kadhim Talib Ghazi Al-Sammary, direktor javne tvrtke Đebel-Co, a koji je u ime iračke delegacije i potpisao ugovor o kupnji autobusa. Adnan Ahmed Razzen pozvao je i ostale hrvatske tvrtke da dođu i nađu svoju priliku na tamošenjem tržištu. Razzen je pojasnio da je Irak zemlja koja je u dugogodišnjem ratu jako devastirana, a s obzirom na sve veće prihode od nafte, ima potrebu i novac za investicije, posebice u infrastrukturu.

Da Hrvatska vidi dobru priliku u Iraku, potvrdio je i Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, koji je na otvaranju Crobusove tvornice istaknuo da se naša zemlja mora više orijentirati na bliskoistočna i azijska tržišta, a ne samo na Europu. Štoviše, najavio je da se i ovom prilikom razgovaralo o otvaranju tržišta za hrvatske poduzetnike, prvenstveno građevinare, koji bi u organizaciji Vlade ili Ministarstva gospodarstva tijekom listopada trebali posjeti Irak. No, Vrdoljak je upozorio da neće voditi "turiste", nego samo one tvrtke koje zbilja nešto mogu ponuditi na tom tržištu. "Iako se već duže vrijeme govori o našoj građevinskoj industriji, činjenica je da smo najveći ugovor s Irakom potpisali za autobuse, a ne za relativno jednostavne i jeftine građevinske radove. Mislim da nam bi to trebala biti smjernica i za budućnost", istaknuo je Vrdoljak.

Došlo pola Vlade
Formalno je novu tvornicu autobusa u rad pustio Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova, koji je naglasio važnost otvaranja ovakvih pogona orjentiranih na izvoz. Da se radi o ozbiljnoj investiciji, pokazuje i činjenica da je svečanosti nazočila gotovo polovica Vlade: ministri Branko Grčić, Ivan Vrdoljak, Gordan Maras te ministrica Anka Mrak-Taritaš. Tu je bio i prvi čovjek opozicije, Tomislav Karamarko te nezaobilazni Milan Bandić. Sudac Ivan Turudić i bivši premijer Nikica Valentić, samo su neki od poznatih uzvanika.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Presudni uvjet natječaja koji su ispunili bila je dodatna oprema 0,5t semtex-a.

Sudac Turudić!?! Kakve on veze ima s tim..postao je posvudus..pravi provincijalac koji se osramotio na sudjenju Sanaderu i koji ide svugdje gdje su “face”..nedavno je bio i na utakmici repke u loži. Naravno nitko se od novinara nije zapitao jel smije primati tako skupe darove? Od plaće sigurno nije

New Report

Close