Zarubežnjeft planira ulazak u Hrvatsku, Gazpromnjeft cilja na susjedna tržišta

Autor: Darko Bičak; Rato Petković,VLM , 04. srpanj 2012. u 22:00

Zarubežnjeft planira utrostručiti kapacitete rafinerije u Bosanskom Brodu i udvostručiti proizvodnju ulja u Modriči

Zarubežnjeftova Rafinerija nafte Brod uložit će u iduće četiri godine 760 milijuna eura u povećanje kapaciteta, najavljeno je na konferenciji za novinare, održanoj u utorak u Bosanskom Brodu. Aleksandar Gribok, tehnički direktor rafinerije, kaže da će njezin kapacitet biti povećan sa 1,2 na više od tri milijuna tona godišnje. Kako se kapacitet tržišta naftnih derivata u BiH kreće na razini od milijun tona godišnje, jasno je da u Zarubežnjeftu planiraju veliko povećanje izvoza, prije svega u Hrvatsku.

Za sada se iz Bosanskog Broda opskrbljuje dva do četiri posto hrvatskog tržišta, a riječ je o najviše 200.000 tona goriva. Najvažniji kupci u našoj zemlji su OMV, Petrol i Antunović. Zarubežnjeft se zanima i za preuzimanje OMV-ove maloprodajne mreže u Hrvatskoj i BiH, o čemu će Austrijanci odlučivati vrlo brzo. Rusi se zanimaju i za ulaganja u Hrvatsku, vezana uz željezničke i skladišne kapacitete te uz cjevovod koji bi povezivao dva grada. Zarubežnjeft ulaže i gotovo 100 milijuna eura u svoju rafineriju ulja u Modriči, koja bi do 2016. trebala udvostručiti kapacitet proizvodnje bazičnog ulja na 200.000 tona. Zarubežnjeft nije jedina ruska naftna kompanija koja se intenzivno širi regijom. Nakon što je u travnju izmirio obveze iz ugovora u preuzimanju većinskog udjela u NIS, ruski Gazpromnjeft pokazuje sve veće zanimanje za okolne zemlje. Gazspromnjeft je za 51 posto vlasništva isplatio 400 milijuna eura i uložio 500 milijuna eura u tehnološku modernizaciju pančevačke rafinerije pa je proizvodnja kvalitetnijih derivata nafte najavljena za jesen. U međuvremenu je kompanija preko Beogradske burze povećala vlasnički udio sa 51 na 58 posto otkupom dionica od malih dioničara. Kiril Kravčenko, glavni direktor NIS-a, kaže da kompanija započinje novi razvojni ciklus. Predviđeno je godišnje ulaganje od 500 milijuna eura u širenje poslovanja u regiji, s tim da će se taj iznos udvostručiti od 2015. Zasad Gazpromnjeft cilja na Rumunjsku, Bugarsku i BiH, u kojoj imaju otvorena vrata preko Republike Srpske.Širenje poslovanja usmjereno je prema otvaranju benzinskih crpki te istraživanju novih izvora nafte i plina. NIS do 2020. planira povećati proizvodnju sa sadašnjih 1,7 milijuna na pet milijuna tona naftnih derivata, što nadilazi potrebe srpskog tržišta. Istodobno će se ići na povećanje pričuve nafte i plina tako da 2020. budu 120 puta veće od postojećih.

Ruski vlasnik

Od gubitaša do najuspješnije kompanije
Od dolaska Gazpromnjefta u Srbiju naftna kompanija NIS je od velikoga gubitaša prerasla u najuspješniju srpsku kompaniju. Prema izvješću poslovanja u 2011. godini, NIS-u je revizorska kuća KPMG dodijelila status B+ s tendencijom prema A. Osim reda koji su uveli novi ruski vlasnici za brz oporavak NIS-a zaslužan je i monopolni položaj koji je tvrtka imala do kraja 2010. jer su se ostali trgovci naftnim derivatima mogli opskrbljivati samo iz NIS-ove rafinerije.

Komentirajte prvi

New Report

Close