Za upoznavanje s radom AZTN-a 840.000 eura

Autor: Ksenija Kale , 12. prosinac 2011. u 22:00

Projekt je pridonio upoznavanju javnosti s radom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i razumijevanju problematike zaštite tržišnog natjecanja

Prošloga je tjedna zatvoren projekt “Cro Compete – Jačanje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora” vrijedan 840.000 eura. Projekt je pridonio upoznavanju javnosti s radom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i razumijevanju problematike zaštite tržišnog natjecanja. Trajao je dvije godine, a financiran je u sklopu Programa EU za Hrvatsku IPA 2007.Cilj ovoga projekta je jačanje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u Hrvatskoj te poboljšanje informiranosti i razumijevanja poslovne zajednice, građana, lokalnih vlasti i studenata o prednostima koje efikasno tržišno natjecanje donosi potrošačima i poreznim obveznicima. Olgica Spevec, predsjednica AZTN-a tom prilikom je kazala da su predstavnici Agencije i suradnici na projektu u protekle dvije godine zajednički radili na postizanju glavnih ciljeva projekta, boljem općem razumijevanju problematike tržišnog natjecanja i uloge Agencije u javnosti.

Sustav državnih potpora
“U tom smo razdoblju intenzivirali kontakte i rad s medijima, što je rezultiralo povećanjem dostupnih informacija o djelokrugu i ovlastima Agencije te našim odlukama. Takvim povećanjem transparentnosti našega rada unaprijedili smo razumijevanje ove vrlo kompleksne materije, ključne za osiguranje pravedne tržišne utakmice u Hrvatskoj. To će i nama znatno olakšati provođenje Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, ali i prilagodbu pravilima EU”, ističe Spevec. Naglašava kako smo naslijedili sustav koji je još uvijek dominantan i u kojem država podupire sektore s poteškoćama nauštrb horizontalnim potporama istraživanju, razvoju i inovacijama. U priopćenju se navodi da projekt CroCompete pokazuje da i dalje ima puno posla na jačanju kapaciteta za uspješno provođenje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora prije nego Hrvatska postane punopravna članica EU te da i dalje treba jednakim intenzitetom provoditi aktivnosti jačanja politika tržišnog natjecanja i državnih potpora.Napominje se i da je posebno važno nastaviti informirati lokalne vlasti, poslovnu zajednicu i studentsku populaciju o politikama tržišnog natjecanja i nadzora državnih potpora, kako bi se što bolje pripremili za sudjelovanje na zajedničkom tržištu EU, što ih očekuje u skoroj budućnosti. S obzirom da je područje zaštite tržišnog natjecanja bilo je jedno od prioritetnih područja Vlade u pregovorima o pristupanju Hrvatske EU, tijekom dvije godine trajanja projekta je unaprijeđena transparentnost u području dodjele državnih potpora te su poboljšani mehanizmi zaštite slobode tržišnog natjecanja u Hrvatskoj.

Povećana informiranost
Inače,tijekom projekta je održano 17 seminara za predstavnike lokalne vlasti i poslovne zajednice u desetak gradova u Hrvatskoj, dvije međunarodne konferencije o tržišnom natjecanju te su provedena dva istraživanja javnog mnijenja. Istraživanja su pokazala znatno povećanje informiranosti poslovne zajednice, studenata i lokalne vlasti o politici tržišnog natjecanja i državnih potpora u Hrvatskoj. U aktivnosti na projektu bilo je uključeno 515 studenata sa šest hrvatskih sveučilišta, iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Zadra i Pule, 464 predstavnika lokalne vlasti i poslovne zajednice, te 1000 građana.

Komentirajte prvi

New Report

Close