Vlada neće projekt poput Vjetrenjače

Autor: Bernard Ivezić , 15. veljača 2012. u 22:00

Transparentan Registar javne nabave imao je žestoku opoziciju u prošloj vladi, a nova ga deklarativno hvali

Iako nova vlada najavljuje cjelovitu informatizaciju državne uprave, to ipak ne uključuje i projekt servisa za analizu javne nabave kakav je razvila Rakarova Vjetrenjača, doznaje Poslovni dnevnik. Darko Parić, pomoćnik ministra Uprave za e-Hrvatsku, kaže da tako nešto nisu planirali u ovom trenutku. “No tko dođe s dobrim projektom, naići će na otvorena vrata”, kaže Parić te pojašnjava da je njihov prioritet omogućiti nesmetanu komunikaciju između svih državnih registara, pa tako i onih koje je povezala Vjetrenjača.

Nužna narudžbenica
Ante Šimunović, član Uprave Fine za ICT i usluge za javni sektor, u razgovoru početkom siječnja izjavio je da postoje naznake da bi država ipak mogla naručiti jedan takav sustav. “Ono što je Vjetrenjača napravila jest da je samo povezala podatke koji već postoje u e-Oglasniku Narodnih novina i Fininim registrima”, kaže Šimunović. Pojašnjava da bi trebali dobiti narudžbu za takav sustav od Ministarstva gospodarstva ili Ministarstva financija. “Prema proceduri registar zaposlenih u javnom sektoru naručilo je Ministarstvo uprave, a centralizirani obračun plaća trebalo bi naručiti Ministarstvo financija jer ono treba definirati i parametre u tom sustavu”, tumači Šimunović. Rakar kaže je njihov cilj bio pokazati kolika se razina transparentnosti potrošnje javnog novca može postići uz vrlo malo truda. “Vjetrenjačin Registar javne nabave nije velik projekt informatizacije. Napravilo ga je pet informatičara i 15 drugih stručnjaka u svega četiri mjeseca, a saznanja koja smo dobili na temelju tog sustava već bi sada mogla uštedjeti novac poreznih obveznika”, naglašava Rakar .Analiza javne nabave u Hrvatskoj koju je na temelju tog registra napravio student Igor Gulka, pobjednik Vjetrenjačina natječaja, ukazuje da je 40 posto javnih nabava kod nas sklopljeno na temelju jedne ponude, a ukupno 57 posto s do dvije ponude. Rakar pojašnjava da je to posebno zabrinjavajuće ako se zna da je upravo u tim nabavama planirana cijena gotovo redovito jednaka postignutoj. “Postignute cijene su bitno niže jedino u najavama gdje su barem tri ponude”, kaže Rakar.

Slovenski primjer
Vjetrenjačin Registar javne nabave uključuje 58.000 ugovora vrijednih više od 80 milijardi kuna. Rakar dodaje da su Slovenci mnogo ozbiljnije shvatili mogućnosti i koristi koje imaju od takvog sustava.Krajem ljeta slovenska je Komisija za sprečavanje korupcije predstavila javno dostupnu online aplikaciju Supervizor.si. Slovenska aplikacija grafički vrlo jednostavno prikazuje koje su tvrtke, koliko i od koga dobile javnog novca, a zahvaljujući toj aplikaciji već su otkriveni sumnjivi slučajevi.

Odljev kapitala

Amerikanci povukli 95,6 milijuna kuna
Od 80 milijardi kuna, koliko je obuhvaćeno Vjetrenjačinim registrom javne nabave, točno 95,6 milijuna kuna otišlo je tvrtkama u SAD-u. Najveći dio otišao je izravno u New York, čak 74,5 milijuna kuna. Rezultat je to atraktivne grafičke analize Vjetrenjačina registra koju je napravio tim studenata geodezije i drugih fakulteta na stranici Nabava.geoinfo.geof.hr. Tim je osvojio drugu nagradu za kvalitetu analize javne nabave, dok je na trećemu mjestu student Tin Benjamin Matuka.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Transparentnost znaci da se nece moci krasti. Svaka Vlada koja nece potpomoci ovaj projekt je lopovska. Vjetrenjaca je drustveno koristan projekt, mislim da je to jasno ko dan.

New Report

Close