Virtualizacija unutar tvrtke na popisu prioriteta

Autor: Stjepan Škramić , 19. prosinac 2010. u 22:00

Virtualizacija donosi velike uštede i pojednostavljenje poslovanja, a uvodi ju sve više tvrtki

Riječ virtualizacija dosta je dugo bila u domeni okorjelih “iteovaca”, zatim je postala marketinška poštapalica, no danas već i članovi uprave shvaćaju da nije riječ o marketinškom triku, nego o tehnologiji koja donosi sasvim opipljive uštede. Pokazuje to ne samo razgovor s menadžerima nego i ankete koje pokazuju da zanimanje za virtualizaciju svake godine raste. Neosporan interes stručne i poslovne javnosti za temu virtualnih podatkovnih centara očekivan je s obzirom na brojne prednosti kao što su ušteda sredstava, racionalizacija poslovanja i stvaranje konkurentske prednosti koje mogu ponuditi poslovanju unutar tvrtke, bez obzira na njezinu veličinu ili profil. Tome svjedoče i rezultati istraživanja o porastu potražnje za najnovijim trendovima virtualizacije u domaćim tvrtkama, u kojima je virtualizacija unutar poduzeća na popisu prioriteta većine ispitanika. Zanimanje hrvatskih tvrtki za virtualizaciju raste iz godine u godinu; prošle je godine interes za virtualizaciju iskazalo 80 posto ispitanika, dok se ove godine ta brojka popela na više od 90 posto.

Napredak tehnologija
Iz podataka za ovu godinu, kao područja od najvećeg interesa za infrastrukturu podatkovnog centra, izdvojeni su skalabilnost (30 posto) i napredak tehnologije (28 posto), dok se kao glavne prednosti virtualizacije ističu smanjenje troškova infrastrukture (34 posto) te povećanje razine potrošnje resursa (24,6 posto). Brojke za proteklu godinu donose slične rezultate u nešto drukčijim omjerima – skalabilnost tako ističe 24 posto ispitanika, a napredak tehnologije njih 20 posto. Kao glavne prednosti virtualizacije protekle je godine 22 posto ispitanika navelo smanjenje troškova infrastrukture, dok se njih 24 posto odlučilo za efikasnije korištenje postojećih resursa. Zabilježen je i porast interesa za “cloud” aplikacijama, od kojih su najtraženije poslovne aplikacije (23 posto), e-mail (17 posto) te uredske aplikacije (11 posto). Utjecaj virtualizacije na infrastrukturu podatkovnih centara pitanje je kojim se pozabavilo više stotina sudionika seminara pod nazivom “Transformacija Data centra”, koji je održan u Zagrebu kako bi sudionici razmijenili virtualizacijska iskustva. Iako su opće prednosti virtualizacije, poput bržeg uvođenja novih aplikacija, smanjene potrošnje energije te financijskih ušteda u poslovnom svijetu već poznate, koncept virtualnih podatkovnih centara predstavlja novost.

Stoga je tvrtka Cisco, u suradnji s partnerima EMC, VMware i Panduit, korisnicima ponudila novu generaciju virtualiziranih podatkovnih centara. “Cisco Data Centar Business Advantage arhitektura pojednostavljuje upravljanje resursima te pruža jedinstvenu konsolidaciju i virtualizaciju unutar cijeloga podatkovnog centra. U suradnji s našim partnerima korisnicima smo u mogućnosti osigurati manje troškove investicije i održavanja uz istodobno brže plasiranje novih usluga na tržište. Fleksibilan, elastičan i automatiziran, virtualni podatkovni centar pruža optimalnu podršku poslovanju”, rekla je Martina Herceg-Jungić iz tvrtke Cisco Hrvatska. Racionalizaciju poslovanja Cisco je potvrdio i povezivanjem podatkovnih centara preko platforme Unified Computing System (UCS), koju najbolje opisuje uzrečica “manje je više”. Riječ je o tehnologiji koja omogućava jedinstven pristup računalnim, mrežnim, skladišnim i virtualizacijskim resursima te energetski učinkovito smanjuje trošak posjedovanja podatkovnih centara. U vrijeme gospodarske stagnacije, koja već nekoliko godina pogađa poslovanje većine domaćih tvrtki, manja potrošnja energije uz racionalno gospodarenje prostorom zasigurno će pridonijeti optimizaciji poslovanja.

Sastanci na daljinu
Osim virtualizacije jedan od načina za uštedu je i održavanje sastanaka na daljinu, čime se elimiraju troškovi putovanja i štedi vrijeme, jer je mnoge stvari moguće obaviti vrlo brzo. Tako je i Cisco, vodeća tvrtka u tom segmentu industrije, predstavio novu TelePresence sobu, iskustvo “licem u lice”, koje korisnicima iz mnoštva ureda i gradova diljem svijeta omogućuje međusobnu komunikaciju u virtualnom prostoru. To je ujedno i najvažnija odrednica Ciscova rješenja TelePresence. “Provođenje virtualnih sastanaka s više lokacija unutar ili izvan korporativnih ‘firewallova’ dokazuje kako Cisco TelePresence tehnologija s lakoćom svladava prostorne udaljenosti i sigurnosne tehničke izazove. To bi rješenje u konačnici moglo pomoći hrvatskim tvrtkama u smanjenju putnih troškova i povećanju produktivnosti, dok bi istodobno smanjivanje emisije ugljika pridonijelo povećanju ekoloških standarda”, poručuje Ana Blažinić, glavna direktorica tvrtke Cisco Hrvatska. Cisco TelePresence soba bit će dostupna kupcima, partnerima i zaposlenicima tvrtke Cisco Hrvatska, a omogućit će im povezivanje s više od 940 TelePresence soba u Ciscovim uredima koji se nalaze u 235 većih gradova diljem svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close