Velikim dobavljačima 30% u kolovozu, malima sve sada

Autor: Ana Blašković , 10. srpanj 2017. u 22:00
Marica Vidaković, prokuristica Kraša s povjerenikom Antom Ramljakom, Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Preostalih 20% ostaje na računu Agrokora do postizanja nagodbe kako bi se osigurala uredna opskrba.

Agrokor je s dobavljačima dogovorio kriterije za parcijalnu isplatu starih dugova po načelu; malima 100 posto do kraja srpnja, a velikima podmirenje oko trećine duga u kolovozu. “Isplate velikim dobavljačima trebale bi krenuti nešto kasnije od onih za male i nadam se da će one biti negdje do sredine kolovoza kri kraju. Dogovorili smo da 80 posto iznosa koji će biti isplaćivan dobavljačima ide isplata odmah po potpisu jednog sporazuma, a preostalih 20 posto ostaje na računu Agrokora do nagodbe, a sve u cilju da dobavljači koji će dobiti stare dugove nastave redovno opskrbljivati lanac, da ne bi došlo do poremećaja u opskrbi. Više-manje svi dobavljači su se s time složili”, rekla je prokuristica Kraša Marica Vidaković.

Riječ je o potraživanjima za isporučenu robu te mjenicama za robu, no nisu uključene financijske mjenice. O njima će se razgovarati na drugim razinama, kaže Vidaković, napominjući da banke “prate tu priču za sada relativno pristojno” te da dobavljači nisu pokazali naznake problema sličnih AWT-ovima. Svi mali OPG-ovi, obrti i tvrtke do 5,2 milijuna kuna godišnje dobit će cjelokupni iznos duga i “njihove bi isplate trebale krenuti odmah”. “Postoji mali tehnički problem, a to je da oni nisu svi izvorno vjerovnici Agrokora ili neke članice koncerna, već postoje organizatori otkupa preko kojih su oni isporučili robu. Ali, to ćemo vrlo brzo riješiti”, rekla je.

Prema riječima predstavnika malih dobavljača Tihomira Jaića, radi se o ukupno oko 30 milijuna eura, a mali dobavljači takvim su dogovorom “i više nego zadovoljni”. Dogovoreno je da svi komercijalni uvjeti dogovoreni prije dolaska izvanredne uprave ostaju na snazi što bi, kaže Vidaković, trebalo biti pozitivno jer više ne bi trebalo biti avansnih plaćanja. Na novinarsko pitanje jesu li veliki dobavljači zadovoljni budući da će dobiti oko 30 posto dugova prije nagodbe, Vidaković je odvratila da je “u ljudskoj prirodi da nismo nikad zadovoljni”. “Hoće li to biti 30 posto ili više ne mogu reći, jer za tražbine znamo otprilike kolike su, ali ostaje vidjeti koliko će nas potpisati sporazum o naplati starog duga. Nadam se da ćemo svi i mislim da je vrijeme koje smo proveli zajedno u borbi za svoja potraživanja urodilo plodom i da će u cijelosti do nagodbe krenuti bolje za sam sustav, pa i za nas dobavljače”, zaključila je Vidaković.     

Komentirajte prvi

New Report

Close