Varteksu još 18,8 milijuna kuna kapitala, ulagače taje

Autor: Ana Blašković , 05. veljača 2018. u 08:01
Još nema službene potvrde jesu li sudjelovali i Britanci/Marko Jurinec/PIXSELL

Među onima koji su uložili je, neslužbeno doznajemo, i najveći pojedinačni dioničar Nenad Bakić.

Nakon završene dokapitalizacije varaždinski Varteks gotovo je udvostručio temeljni kapital.

U prvom, i jedinom, krugu ulagači su upisali 18,8 milijuna kuna nakon čega je temeljni kapital te tekstilne tvrtke povećan na 41 milijun kuna. Premda je transakciju proveo Trgovački sud u Varaždinu još 24. siječnja, imena novih dioničara iz Varteksa još ne žele otkrivati, kao niti je li među njima britanski 'rescue' fond Valtegra. Neslužbeno ipak doznajemo da je u dokapitalizaciji sudjelovao najveći pojedinačni dioničar Nenad Bakić koji je uoči upisa imao 17 posto dionica.

Danas tijekom dana
Dok u Varaždinu kažu da će s imenima dioničara izaći nakon što bude provedena u SKDD-u, vjerojatno ocjenjujući ih kao cjenovno osjetljive informacije, razloga za tajnovitost zapravo nema jer sudski upis podrazumijeva da je novac već uplaćen. Ako je u upisu i sudjelovao britanski fond, što se čini sve manje vjerojatnim s obzirom na upisani iznos, pouzdano bi se trebalo znati idućeg tjedna budući da nakon dostave rješenja suda Depozitorij u deset radnih dana ažurira knjigu dioničara.

Na naš upit u Varteksu su najavili objavu danas tijekom dana, dok su u Londonu ostali bez komentara o potencijalnoj dokapitalizaciji. Kompanija na čelu sa Zoranom Košćecom, koja je u procesu predstečajne nagodbe, sredinom siječnja objavila je da je u prvom krugu dokapitalizacije prijeđen prag uspješnosti (15 milijuna kuna, op.a.) te da drugog kruga neće ni biti. 

Stabilizacija likvidnosti
Iz sudskog registra vidljivo je da je povećanje kapitala provedeno unosom potraživanja od 5,4 milijuna kuna, dok je svježeg novca u kompaniju pristiglo 13,4 milijuna kuna. U studenom su iz krugova Varteksa stizale medijske najave o ulasku Valtegre, no tada se spominjala financijska injekcija od 38 milijuna kuna, dvostruko više od ostvarenja u nedavnoj dokapitalizaciji.

Podsjetimo, Varteks je javnom pozivu ulagačima objavio da je cilj povećanja kapitala u prvoj godini stabilizirati likvidnost, srezati troškove, implementirati novi IT sustav te investirati u maloprodaju i proizvodnju. Značajne pozitivne efekte na poslovanje u Varaždinu tada su rekli da očekuju već ove godine. Iz posljednjih izvješća vidljiv je nastavak pada prihoda i kumuliranje gubitka tekstilne tvrtke u tri kvartala 2017. Ukupni prihodi pali su 12% na 113 milijuna kuna, a rashodi nešto sporijih 8% na 131,8 milijuna kuna. Akumuliranom gubitku od 67 milijuna kuna iz ranijih razdoblja, pridružit će se 16,5 milijuna novog minusa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close