Uprava Đure Đakovića i Sindikat metalaca Hrvatske – IS potpisali Socijalni sporazum

Autor: Poslovni.hr , 05. studeni 2014. u 15:49
Press foto

Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat i Đuro Đaković Holding potpisali su Socijalni sporazum nakon donošenja odluke o dokapitalizaciji.

Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat i Đuro Đaković Holding potpisali su Socijalni sporazum nakon donošenja odluke o dokapitalizaciji, priopćeno je iz kompanije. Sporazumom je Sindikat podržao odluku o prodaji dionica i dokapitalizaciji te se obvezao na čuvanje socijalnog mira sve dok se budu poštivale odredbe sporazuma.

Sporazumom sa Sindikatom Uprava se, između ostalog, obvezala da će u skladu sa Strategijom i planom restrukturiranja zadržati u radnom odnosu sve radnike potrebne za ispunjenje Strategije, da će uložiti najbolje napore da ostvarenje poslovnog plana prati potrebni rast broja zaposlenih i rast plaća u skladu s rastom troškova života mjerenih potrošačkim cijenama te da će sa Sindikatom postići dogovor o broju radnika potrebnih za realizaciju Strategije, stoji u priopćenju. Također, Uprava se obvezala da će kontinuirano raditi na poboljšanju uvjeta rada te da će zadržati najmanje postojeću razinu prava zaposlenika.

"Promjene u Đuro Đaković Grupi imaju za cilj osigurati održivost poslovanja i time čuvanje što većeg broja radnih mjesta. Zaposlenosti i dobrih uvjeta rada nema bez profitabilnog poslovanja, a da bismo do njega došli moramo napraviti određene promjene kojima ćemo se prilagoditi značajno promijenjenim uvjetima na tržištu. Proteklih par godina pokušali smo s blažim i manjim promjenama no one nisu dale rezultata. Zato je nužno napraviti značajnije prilagodbe u našem poslovanju kako bismo podigli konkurentnost za izvozna tržišta koja su jedina šansa za novi rast i razvoj. Zadovoljan sam što je i sindikat prepoznao važnost promjena i što smo potpisali Socijalni sporazum. Mi želimo surađivati sa sindikatom i dijelimo njihovu želju da se uvjeti za rad poboljšavaju kao i da se čim za to stvorimo uvjete krene s novim zapošljavanjem. No, prije toga moramo napraviti reorganizaciju i tamo gdje je to nužno smanjiti broj zaposlenih. Vjerujem da baš na primjeru Đure Đakovića možemo pokazati da se partnerskim odnosom može postići dogovor i oko nekih teških, ali nužnih poteza ako oni osiguravaju opstanak i oporavak tvrtke te vode boljim uvjetima i novom rastu već u skoroj budućnosti", kazao je predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Tomislav Mazal.

"U cilju razvoja socijalnog dijaloga i partnerskih odnosa sindikata i poslodavaca u Đuro Đaković Grupi, Sindikat metalaca Hrvatske odlučio se na potpisivanje socijalnog sporazuma i na taj način šalje poruku potencijalnim ulagačima da je Đuro Đaković brand u kojem se drži do prava radnika. Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat ima svoje članove zaposlene u Đuro Đaković Holdingu i trgovačkim društvima članicama Đuro Đaković Grupe i njihov zajednički cilj je sačuvati radna mjesta i promicati prava i interese kako članova sindikata tako i svih drugih radnika zaposlenih u Đuro Đaković Holdingu i članicama Đuro Đaković Grupe", izjavio je Antun Štivić dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat.

Komentirajte prvi

New Report

Close