Ukrajinski tajkun želi Perutninu Ptuj

Autor: Božica Babić , 24. veljača 2014. u 13:22
Roman Glaser, predsjednik Uprave Perutnine Ptuj/Marko Mrkonjić/PIXSELL

Kosiuk bi u paketu mogao dobiti i čakovečki Pipo, koji je u portfelju ptujske tvrtke koja je naslagala 30 milijuna eura gubitaka, uz 112 mil. eura kreditnih obveza.

Ptujska Perutnina, slovenska kompanija koja u svom portfelju drži i hrvatsku tvrtku Pipo iz Čakovca, mogla bi, čini se, dobiti novog vlasnika.

Ukrajinski poduzetnik Jurij Kosiuk, vlasnik agroindustrijskoga kompleksa Myroniwski Chliboprodukt, čija je osnovna djelatnost proizvodnja i prodaja piletine, deveti na listi najbogatijih Ukrajinaca s procijenjenih 1,3 milijarde dolara, bio je u Perutnini i navodno s predsjednikom Uprave Romanom Glaserom razgovarao o preuzimanju tvrtke. Na izravan upit traži li Perutnina novog vlasnika Glaser je za Poslovni dnevnik vrlo detaljno objasnio organizacijski ustroj koncerna Perutnina koji kroz 19 tvrtki kćeri osim u Sloveniji i Hrvatskoj proizvodnju i preradu mesa peradi ima još u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Rumunjskoj te u Austriji, dok asortiman plasira na golemu tržišnom prostranstvu od Skandinavije do Sredozemlja gdje svakodnevno, tvrdi, više od dva milijuna potrošača kupuje nešto iz široke lepeze proizvoda Perutnine.

"U velikom poslovnom sustavu kao što je Perutnina sa 3800 zaposlenih razgovori s poslovnim partnerima različitih gospodarskih branši svakodnevni su poslovni proces. Još uvijek, naime, vrijedi da izravni razgovori mogu biti puno efikasniji od drugih oblika komunikacije. A raskrivanje bilo kakvih pojedinosti prije završetka razgovora bilo bi u koliziji s praksom korporativnoga upravljanja Grupacije Perutnina", diplomatski je odgovorio Glaser. Nije potvrdio, ali ni opovrgnuo, glasine o prodaji Perutnine.  Poslovanje Perutnine od 2009. godine opterećeno je problemima. Zaključno sa 2012. godinom naslagala je oko 30 milijuna eura gubitka, a usto ima kreditni teret težak 112 milijuna eura. Tijekom 2013. najprije je distribuciju na hrvatskom tržištu prepustila Agrokoru, a potom je u pet županija oglasila i prodaju nekoliko vrijednih nekretnina, među njima i distribucijski centar sagrađen 2009. u Zagrebu, u koji je investirala četiri milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close