Todorićeve perjanice s pet milijardi kuna prihoda, Ledo s najboljim rastom

Autor: Danijela Jozić / VLM , 01. svibanj 2013. u 22:00
Ivica Todorić, predsjednik Uprave Agrokora/PIXSELL

Više od polovice prihoda osam Todorićevih tvrtki nosi Konzum, a riječ je o više od 2,9 milijardi kuna.

Osam kompanija koje posluju u sustavu koncerna Agrokor, a koje su Zagrebačkoj burzi i Hanfi dostavile izvješća o poslovanju u prvom kvartalu (Konzum, Ledo, Jamnica, Zvijezda, Tisak, Belje, Vupik i PiK Vinkovci) ostvarilo je prihod od gotovo pet milijardi kuna. Iako treba pričekati na ukupne konsolidirane rezultate koncerna Ivice Todorića, riječ je o najvažnijim Agrokorovim kompanijama koje mu nose i glavninu prihoda pa njihovo poslovanje tijekom prvog tromjesečja velikim dijelom oslikava poslovanje čitave grupe. 

Izazovan početak godine
Više od polovice prihoda od navedenih tvrtki očekivano nosi trgovački lanac Konzum, a riječ je o više od 2,9 milijardi kuna. Prihod najveće trgovačke kuće u regiji zabilježio je rast od tek 1,6 posto. Riječ je o Konzumovom poslovanju za Hrvatsku jer su podaci o njegovim maloprodajama u BiH i Srbiji (Idea) zasad nedostupni. Ti su lanci inače u 2011. uprihodili 300 tj. 470 milijuna eura pa ako bi grubo procjenjivali njihovo poslovanje u prvom kvartalu ove godine to bi bilo između 150-200 milijuna eura ili oko milijardu i pol kuna u prihodima."Početak poslovne godine pun je izazova. Očekuje se dobra turistička predsezona radi koje očekujemo značajne promete. Uprava stoga smatra da će i u slijedećem tromjesečju ostvariti planirane ciljeve", navodi u izvješću predsjednik Uprave Konzuma Darko Knez. Ledo grupa (u koju se ubrajaju Frikom, Ledo Čitluk te još šest tvrtki u regiji) ostvarila je 340,7 milijuna kuna prihoda što je rast od 38,4 posto u odnosu na isto tromjesečje lani. Dobit je rasla još više (35,8 posto) i iznosila je 5,43 milijuna kuna. Velik skok Ledovih rezultata treba pripisati i stavljanju pod jednu kapu njegovih kompanija u regiji: Frikoma i Leda Podgorice koji je krajem prošle godine preuzet od Agrokora. Jamnica je ostvarila rast prihoda od 7,64 posto i to u iznosu od 260 milijuna kuna. Riječ je o konsolidiranom rezultatu u kojeg se ubraja još pet tvrtki u regiji (Sarajevski kiseljak u BiH, Fonyodi u Mađarskoj itd.). 

Pali Tisak i Zvijezda
Tisak je u prvom kvartalu smanjio prihod sedam posto u odnosu na isti period lani – na 661,8 milijuna kuna. Pritom je gubitak iznosio 4,6 milijuna kuna što je rast od 15 posto u odnosu na prvi kvartal lani.Zvjezda je, promatrano konsolidirano sa Sojarom d.d. te podružnicama u Sarajevu i Ljubljani ostvarila prihod od 243 milijuna kuna što je 3,57 posto manje nego lani. Pritom je kompanija imala minimalnu dobit od 370 tisuća kuna. Glavnina prihoda odnosi se za zagrebačku Zvijezdu čiji je prihod iznosio 234 milijuna kuna (uz dobit od dva milijuna kuna). Agrokor inače ima proizvodnju ulja u Srbiji kroz tvrtku Dijamant, no njezini rezultati za prvi kvartal nisu nam poznati. Od poljoprivrednih tvrtki najveći prihod ima Belje (340,17 milijuna kuna) a usto bilježi i dobit od 1,35 milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Todorić, pripadnik stališa:

http://ideamislinavas.blogspot.com/

New Report

Close